Öğretmenlikten sanayiciliğe başarı yolculuğu

Sevgi Karahan: “Kadının başarılı olamayacağı iş kolu yok”

Öğretmenlikten sanayiciliğe başarı yolculuğu
10 Nisan 2021 - 16:13
İZSİAD’ın gelenekselleşen Başarı Hikayeleri Sohbetleri’nde Birim Makina Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İZSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Karahan, başarı öyküsünü anlattı.  Pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak yapılan toplantıda Sevgi Karahan, öğretmenlik ile başlayan iş yaşamında sanayiciliğe uzanan öyküsünü İZSİAD üyeleri ile paylaştı. Kadının her alanda başarılı olabileceğini söyleyen Sevgi Karahan, “Kadının başarılı olamayacağı iş kolu yok” dedi.

İZSİAD üyeleri başarı hikayelerini anlatıyor

Toplantının açılışında konuşan İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt, Kadınların iş yaşamında daha fazla olması gerektiğine dikkat çekerek, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin, kadının iş yaşamındaki gücünün arttırılmasının önemine inanıyoruz. Bu yönde çok başarılı bir kadın olan Sevgi Karahan’ı ağırlamaktan gurur duyuyoruz” diye konuştu.

 25 yıl öğretmenlik yaptı
 Öğretmenlik mesleğinde 25 yıl emek verdiğini söyleyen Birim Makina Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İZSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Sevgi Karahan, 17 yaşında öğretmen okulundan mezun olduğunu söyledi. İlk görev yerinde daha 17 yaşındayken 15 yaşındaki çocukları eğitmeye başladığını söyleyen Karahan, “Çok keyifle, gururla, onurla bu mesleği icra ettim. Bugün sanayici olsam da her zaman Öğretmen Sevgi Karahan’ım” dedi. 1971 yılında öğretmen okulundan mezun olduğunu söyleyen Karahan, “Biz bu okullarda Atatürkçülüğü, her zaman ileriye gitmeyi, yerinde durmamayı, gelişime açık olmayı öğrettiler. Biz bunları öğrendik ki öğrencilerimize aktaralım. Ancak 1975 yılında öğretmen okullarının kapatılması ile eğitim sistemimiz bozulmaya başladı” dedi.
 
“Emekli ikramiyemizle kurduk”
 Eşi Sevket Karahan’ın 1988 yılında Birim Makina’yı kurduğunu söyleyen Sevgi Karahan, “Birlikte bu işe girmeye karar verdik, benim bir maaşım var, olmazsa onunla çorba kaynatırız dedik ve sanayiciliğe adım attık” dedi. Eşinin ayrıldığı firmadan aldığı kıdem tazminatı ile bu işe giriştiklerini vurgulayan Karahan, “1996 yılında, 25 yılın sonunda öğretmenlikten emekli oldum. 4. Sanayideki dükkanımızdayken KOSBİ içindeki yeri görünce emekli olma kararı aldım ve o emekli ikramiyemi de buraya sermaye yaptım” dedi.
Emekli olduğunun ilk günü Birim Makina’da finans kayıtlarını tutmaya başladığını anlatan Karahan, “İşe yarıyorsam devam ederim dedim ve gördüm ki muhasebe tutarak katkı sağlayabiliyorum ve öyle devam ettim” diye konuştu. İşin uzmanı olmadığını, alaylı olarak çalıştığını söyleyen Karahan, “Çek, senet yerine havale ile ödeme almaya benim talebim ve ısrarım ile başladık. Finans anlamında firmayı modern ödeme yöntemlerine geçirmekte hiç tereddüt etmedim ve finans konusunda yenilikleri takip etmeye özen gösterdim” dedi.
 
“Sanayide kadın çaycı yoktu, ben vardım”
 Dördüncü sanayide işe başladığında sanayide çaycı olarak bile çalışan kadın olmadığını söyleyen Karahan, “Benden sonra önce çaycılar kadın olmaya başladı, sonra eşler de işlere dahil olmaya başladı. Bugün birçok kadın sanayide görev alıyor, sorumluluk alıyor.  Kadınlar istedikten sonra iş yaşamının her alanında başarılı olabilir. Yeter ki önünü kesmeyin kadınların” dedi.

Bugün BAYOSB’de 35 bin metrekarede 16 bin 500 bin metrekare kapalı alanda makine üretimi üzerine çalışmaya devam ettiklerini söyleyen Karahan, “Türkiye için üretmeye, katma değerli üretim için özenle çalışmaya devam ediyoruz. Ciromuzun yüzde 80’ini ihracat oluşturuyor” diye konuştu.

 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?