Ortopedi ve fizyoterapi uzmanları, sporcu sağlığını konuştu
Üsküdar Üniversitesi’nin düzenlenlediği Spor Travmatolojileri ve Rehabilitasyonu Kongresi’nde bir araya gelen ortopedi ve fizyoterapi uzmanları sporcu sağlığını ve en çok karşılaşılan spor yaralanmalarını masaya yatırdı.
Ortopedi ve fizyoterapi uzmanları, sporcu sağlığını konuştu
Üsküdar Üniversitesi’nin düzenlenlediği Spor Travmatolojileri ve Rehabilitasyonu Kongresi’nde bir araya gelen ortopedi ve fizyoterapi uzmanları sporcu sağlığını ve en çok karşılaşılan spor yaralanmalarını masaya yatırdı. Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, kongre içeriğinde sporcularda daha sık rastlanan omuz, diz, ayak bileği, kalça ve kıkırdak yaralanmaları ile birlikte temel bilimler ve klinik pratik uygulamaların tartışılacağını, bilgi ve tecrübelerin paylaşılacağını söyledi.
Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenen Spor Travmatolojileri ve Rehabilitasyonu Kongresi, alanında uzman ortopedi ve fizyoterapi uzmanlarını bir araya getirdi. “Spor Yaralanmaları Patalojilerine Ortopedist ve Fizyoterapist Ortak Bakışı” başlıklı kongrede sporcu yaralanmaları, tedavi ve koruyucu önlemler ve sporcu sağlığı konuşuldu.
Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen kongre, geniş bir katılımla gerçekleşti.
Kongre Düzenleme Kurulu üyesi, Üsküdar Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Doç. Dr. Defne Kaya, kongrenin başkanı olmadığını, kongre başkanının konuşmacılar ve katılımcılar olduğunu belirterek teşekkür etti. Kongrenin ortopedist ve fizyoterapistleri bir araya getirdiğini belirten Doç. Dr. Kaya, klinisyenlerin tecrübelerini aktaracağı verimli bir kongre olmasını beklediğini söyledi.
Doç. Dr. Defne Kaya: “Sağlık profesyonellerine büyük iş düşmektedir”
Dünyada ve ülkemizde sporun oldukça popüler olduğunu belirten Doç. Dr. Defne Kaya, kongreyle ilgili şunları söyledi: “Ulusal ve uluslararası platformlarda sporcuların takımlarını ve ülkelerini temsil ettiği, toplumlar tarafından ilgi gören, dostluk, centilmenlik, hoşgörü ile birlikte rekabetinde eşlik ettiği hem sporculara hem de izleyicilere keyifli bir zaman geçirmesini sağlayan organizasyonlardır. Ancak bu organizasyonlarda yaralanmalar da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Spor yaralanmalarının tedavisinde ve sporcunun spora dönüşünde sağlık profesyonellerine büyük iş düşmektedir. Kongremizde olası spor yaralanmaları ortopedist ve fizyoterapist ortak bakışı ile incelenecektir. Kongremize alanında çok tecrübeli, ulusal ve uluslararası platformlarda klinik ve bilimsel katkılarda bulunan çok değerli Ortopedist ve Fizyoterapistler davet edilmiştir. Bununla beraber iki yabancı konuğumuz da spor yaralanmalarında kullanılan güncel uygulamalar ile ilgili tecrübelerini paylaşacaklardır.”
En sık karşılaşılan yaralanmalar konuşulacak
Spor Travmatolojisi ve Rehabilitasyonu Kongremizin ilk gününde omuz İnstabilitelerinde Rehabilitasyon ve Patellar İnstabilitelerde Rehabilitasyon olmak üzere iki kurs düzenlendiğini ifade eden Doç. Dr. Defne Kaya, “Bu kurslarla omuz ve patellarinstabilitelere dair daha detaylı bilgilerin paylaşılması hedeflenmiştir. Kongre içeriğinde sporcularda daha sık rastlanan omuz, diz, ayak bileği, kalça ve kıkırdak yaralanmaları ile birlikte temel bilimler ve klinik pratik uygulamaların tartışılacağı, bilgi ve tecrübelerin paylaşılacağı keyifli olacağına inandığımız oturumlar bulunmaktadır” dedi.
Doç. Dr. Defne Kaya, “Kongre dahilinde genç araştırmacılarımızı desteklemeyi de unutmadık. Düzenlenen ‘Bir Fikrim Var’ yarışması ile araştırmacılarımızın hayal gücünü zorlamayı ve olası proje önerilerinin ortaya çıkarılmasını hedefledik. Üsküdar Üniversitesinin ev sahipliğinde, akademik ve klinik tecrübelerin aktarıldığı, Ortopedist-Fizyoterapist iş birliğinin tekrar altının çizildiği keyifli bir kongre olmasını diliyoruz” diye konuştu.
Prof. Dr. Haydar Sur: “Sporcu sağlığına önem verilmeli”
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, üniversite yıllarında profesyonel olarak voleybol oynadığını, sağ omuz bağının kopması sonucu spor hayatının sona erdiğini belirterek sporcu sağlığının önemine işaret etti. Bir halk sağlığı uzmanı olarak bu konunun kafasını her zaman kurcaladığını, ülkemizde bu konuda güzel şeyler olmasını istediğini belirten Prof. Dr. Sur, Türkiye’deki büyük kulüplerin sporcu sağlığı konusuna yeteri kadar önem vermediklerini vurguladı. Beşiktaş Spor Kulübü’nde iki yıl sağlık kurulunda görev yapan biri olarak genç sporculara standart sağlık eğitimi verilmesi şeklindeki önerisinin dikkate alınmadığını belirten Prof. Dr. Haydar Sur, “Bir eğitim kiti hazırladık. Yıldız Takımı, Genç Takımı ya da kulübe transfer edilen kimler varsa bu eğitimi almadan takıma alınmasın dedim ancak emeklerle hazırladığım kitin kapağını açan olmadı. Türkiye’nin en önemli kulübü olacaksınız ve eğitime bu kadar önem göstermeyeceksiniz. Diğer büyük kulüpler de farklı değil. Koruyucu sağlık hizmetlerine önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.
Prof. Dr. Mehmet Zelka: “Nitelikli bireylerin yetişmesinde sporun önemi büyük”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Zelka ise bir toplumun sahip olabileceği en önemli kaynağının nitelikli yetişmiş insan gücü olduğunu belirterek “Asla kıymetli altınlar cevherler vs değil. Bunlar elbette önemli tabiatın bir unsuru olarak zenginliğin bir parçasıdır. Fakat en önemlisi yetişmiş, nitelikli insan gücüdür. İşte bu nitelikli insan gücünün niteliği, sayısı ne kadar fazla olursa o toplum o kadar zengin bir potansiyele sahip demektir. Bu niteliği kazandırmanın yollarından bir tanesi spor olsa gerek. İnsanların hem zihnen hem bedenen sağlıkçılarımızın belirttiği şekilde tam sağlık durumuna ulaşmalarında ciddi katkıları oluyor” dedi.
İstatistiklere bakıldığında 4.5 milyon lisanslı sporcumuzun olduğunu ifade eden Zelka, “Ülkemizde 710 bin civarında faal spor yapan sporcularımız var. Toplumun hemen her kesiminde artık şuur arttığı için spora karşı büyük bir ilgi var. Spor popüler bir alan. Sporun yaygınlaşmasıyla beraber istenmese de yaralanmalar, travmalar oluşabiliyor. Bunların önlenmesi de ancak yetişmiş, nitelikli profesyonellerle mümkündür. O nedenle bu kongremiz profesyonellerin yetişmesine katkıda bulunacak mahiyette, nitelikli bir kongre olacaktır” diye konuştu. Üniversite olarak bu tür etkinliklere büyük önem verdiklerini belirten Zelka, bu kongrenin de oldukça verimli sonuçları olacağına inandığını ifade etti.
Açılış konuşmalarının ardından “Spor Yaralanmaları Patolojilerine Ortopedist ve Fizyoterapist Ortak Bakışı” başlığı altında kongreye geçildi.
Prof. Dr. Doral: “Spor cerrahları ve fizyoterapistler birlikte çalışmalı”
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral, “Spor Cerrahı Gözüyle Yumuşak Doku Mimarisi” başlıklı sunumunda yumuşak doku yaralanmalarının önemine işaret etti. Prof. Dr. Doral, kırık ve yaralanmalarda daha çok kemiğin gördüğü hasarın önemsendiğini belirterek yumuşak doku yaralanmalarının da dikkate alınması gerektiğini vurguladı. Spor cerrahları, ilgili branş hekimleri ve fizyoterapistlerin birlikte çalışmasının önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Doral, rehabilitasyon sürecinde sporcu ile iletişimin önemini de vurguladı.
Prof. Dr. İnci Yüksel, rehabilitasyon sürecinin önemini anlattı
Doğu Akdeniz Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Prof. Dr. İnci Yüksel de “Spor Rehabilitasyonunda Motor Kontrol” başlıklı sunumunda rehabilitasyon uygulamalarıyla ilgili bilgi vererek spor travması ve yaralanmalarda tedavi sonrası rehabilitasyonun önemini anlattı.
Sporcu Omzu konuşuldu
Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mahmut Nedim Doral’ın yaptığı “Sporcu Omzu” başlıklı oturumda Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu ve Prof. Dr. Gül Baltacı, “İlk Omuz Çıkığı” başlıklı sunumları ile katıldı. Prof. Dr. Tahsin Beyzadeoğlu, genç sporcularda ilk omuz çıkığında ameliyatı önerdiklerini ifade etti.
Doç. Dr. Ali Erşen ve Dr. Fzt. Elif Turgut’un “Omuzda Çok Yönlü İnstabilite” başlıklı sunum yaptıkları oturumda, Doç. Dr. Kerem Canbora ve Doç. Dr. Derya Çelik, “Rotator Kılıf Problemleri”; Doç. Dr. Kerem Birsel ve Doç. Dr. İrem Düzgün ise “Biceps Patolojileri” başlıklı sunumları ile yer aldı.
Atölye çalışması düzenlendi
Birinci oturumun ardından Ftz. Havier Gonzalaz Gorriz’in öncülüğünde “Spor Yaralanmalarında Tecar Terapi Kullanımı ve Güncel Yaklaşımlar” başlıklı atölye çalışması düzenlendi.
Atölye çalışmasının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Ömer Taşer’in gerçekleştirdiği “Sporcuda Diz Bağ Yaralanmaları” başlıklı ikinci oturum gerçekleştirildi. Oturuma Opr. Dr. Asım Kayaalp ve Uzm. Fzt. Abdulhamit Tayfur, “İzole İç Yan Bağ Yaralanmaları”; Prof. Dr. Reha Tandoğan ve Doç. Dr. Baran Yosmaoğlu, “Çoklu Bağ Yaralanmaları”; Prof. Dr. Egemen Turhan ve Doç. Dr. Defne Kaya, “Medial Patellofemoral Ligament Patolojileri”; Prof. Dr. Ömer Taşer ve Uzm. Fzt. Mesut Selami ise “Kısmi Ön Çapraz Bağ Yaralanmaları” başlıklı sunumları ile katıldı.
Aşil Tendon Patalojileri konuşuldu
“Sporcuda Ayak Bileği Yaralanmaları” başlıklı diğer oturumun moderatörlüğünü Prof. Dr. Reha Tandoğan yaptı. Oturumda, Doç. Dr. Kaan Irgıt ve Doç Dr. Hande Güney, “Aşil Tendon Patolojileri”; Doç. Dr. Barış Kocaoğlu ve Prof. Dr. Nilgün Bek, “Ayak Bileği Kronik İnstabiliteleri”; Doç. Dr. Kaya Akan ve Doç. Dr. Gürsoy Coşkun, “Sindezmoz Yaralanmaları”; Doç. Dr. Semih Ayanoğlu ve Arş. Gör. Mahmut Çaluk, “Plantar Fasiit” başlıklı sunumları ile yer aldı.
Özel Terapatik yaklaşımlar masaya yatırıldı
“Özel Terapatik Yaklaşımlar” oturumunun moderatörlüğünü Doç. Dr. Defne Kaya gerçekleştirirken, Fzt. Erdem Yörükoğlu, “Graston Tekniği: Yaralanmalardan Korunma ve Yaralanmalardan Sonra Uygulamaları” ve Uzm. Fzt. Görkem Dizdar, “Kas – Enerji Teknikleri: Spor Yaralanmalarından Korunma ve Yaralanma Sonrası Uygulamaları” başlıklı sunumları ile programa katıldı.
Spor Travmatolojileri ve Rehabilitasyonu Kongresi’nin birinci gününde Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi’nde, kongre bünyesinde iki ayrı kurs verildi.
31 Mart 2018 Cumartesi kongrenin üçüncü gününde ise, alanında uzman fizyoterapist ve hekimler gerçekleştirdikleri sunumlar ile katılımcılarla bir araya gelecek.