Pandemi sürecinde İstanbul'un havası temizlendi

İBB Çevre Koruma Müdürlüğü verilerine göre, #evdekal çağrılarıyla, mecbur kalmadıkça, dışarı çıkılmaması, İstanbul’un havasında yaklaşık yüzde 30’luk bir temizliği beraberinde getirdi. Uluslararası referans standartlara sahip cihazlarla günlük elde edilen bu veriler, internet ortamında İstanbul halkının erişimine de sunuluyor.

 Pandemi sürecinde İstanbul'un havası temizlendi
29 Nisan 2020 - 21:29

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), hava kalitesinin iyileştirilmesi, havası temiz bir İstanbul için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) akredite, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘ndan “Yeterlilik Belgesi” sahibi Çevre Koruma Müdürlüğü bünyesindeki Türkiye’de tek akredite kuruluşu Hava Kalitesi Laboratuvarı, pandemi döneminde de İstanbullulara hizmet veriyor.

-İSTANBUL’UN HAVASINDA YÜZDE 30’LUK İYİLEŞME-
Covid-19 pandemisi ile mücadele amaçlı yapılan, #evdekal çağrılarının etkisiyle, İstanbul’un havasında yüzde 30’luk iyileşme yaşandı. Havanın temizlenmesinde trafiğe çıkan araç sayısındaki azalmanın çok önemli olduğunu ifade eden İBB Çevre Yüksek Mühendisi Bahar Tüncel, “Olması gereken sınır değer yıllık, partikül madde açısından 40 mikrogram/metreküp. İstanbul genelinde pandemi öncesi, 45 – 55 mikrogram/metreküp seviyelerinde izleyen partikül madde kirleticisi var. Ama şu dönemde seviyeler, 50’nin altına düştü. Bu hafta itibariyle 30 mikrogram/metreküp seviyelerine kadar indi” bilgisini verdi.

-HAVA KALİTESİ NASIL ÖLÇÜLÜYOR?-
Hava kalitesi verilerinin, kirleticilerin sağlığımız üzerindeki etkilerini değerlendirmek için kullanıldığını belirten İBB Hava Kalitesi Laboratuvar Sorumlusu Muhammed Doğan, 26 sabit, 2 adet mobil hava kalitesi izleme istasyonu ile İstanbul’un her köşesinde hava kalitesi ölçümü yapıldığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da İstanbul’da 12 istasyonu olduğunu kaydeden Doğan, “Bunlar da bizim ağımıza bağlı. Toplam 36 istasyonla İstanbul hava kalitesinin ölçümleri yapılıyor ve merkezimiz tarafından inceleniyor. Avrupa standartlarında, tam otomatik cihazlarımız var. Bu cihazlar sürekli hava ölçümleri yapıyor. Bu veriler anlık olarak merkezdeki bilgisayara gönderiliyor. Alınan ölçüm değerleri sistem tarafından işlenerek kamuoyu ile anında paylaşılıyor” dedi.

-VERİLERİMİZİ HALK VE AKADEMİK ÇEVRE KULLANIYOR-
Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarında, Avrupa Birliği “Hava Kalitesi Direktifleri” ve “Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği” kapsamında ölçümler gerçekleştirdiklerinin altını çizen Doğan, şöyle devam etti:
“Hava kalitesi ölçümleri sayesinde, kirlilikten ya da kirlilikten kaynaklanan sağlık sorunlarından endişe duyan halkımız, güncel hava kalitesi bilgilerine erişebilmektedirler. Yapılan ölçümlerle, vatandaş soluduğu havayı bilmenin yanı sıra, bilimsel kurumlar da akademik çalışmalarında ölçüm verilerimizi kullanmaktadırlar.”

-GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 13 İYİLEŞME-
İnsanların sokağa çıkmayıp evde kalmaları trafikteki araç sayısını da azalttı. Azalan araç sayısı İstanbul’un havasına olumlu yansıdı. 2019 ile 2020 yılının aynı dönemlerinin (1 Ocak – 27 Nisan) karşılaştırılmasında ise 2019 yılında 58 olan Hava Kalitesi İndeksli (HKİ) 2020 yılında yüzde 13 iyileşme yaşandı. Ayrıca, İstanbul’da son beş yıl ve 2020 yılı Hava Kalitesi İndekslerine göre en yüksek değer ortalama 58 ile 2017 yılında ölçüldü.

İstanbul’un hava kalitesini takip etmek için anlık güncellenen İBB Çevre Koruma Müdürlüğü’nün web adresi şöyle:
https://havakalitesi.ibb.istanbul/Pages/Reports
 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?