'Perakende Sektöründe Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2019' raporu...

KPMG'nin hazırladığı 'Perakende Sektöründe Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2019' raporuna göre bu yıl perakende sektöründe rekabet dengesini başta kahve olmak üzere, sağlıklı içecek ve yiyecek firmaları değiştirecek. Coca Cola’nın Costa’yı 5.1 milyar dolara satın alarak, kahve pazarına girmesi, bu trendin habercisi olarak yorumlanıyor

'Perakende Sektöründe Birleşme ve Satın Alma Trendleri 2019' raporu...
23 Mayıs 2019 - 16:18

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMG'nin hazırladığı 'Perakende Sektöründe Birleşme ve Satın Alma Trendleri' raporu, 2019'da perakende sektörüne yön verecek üç eğilimi ön plana çıkarttı.

Raporda, Milenyum Kuşağı'nın küresel tüketim üzerindeki güçlü etkisi, artan tüketici harcamaları ve açılan yeni pazarların karşısında bu yıl perakende sektöründeki şirketlerin iş modellerini dönüştüreceği ve teknoloji kullanımını optimize edecekleri öngörülüyor.

Raporda, perakende sektörünün 2018'deki performansından öne çıkan satır başları şöyle sıralanıyor:

Sektörde işlem hacmi yüzde 13 oranında düştü, açıklanan birleşme ve satın almaların toplam değeri ise yüzde 7 oranında arttı.

Konsolidasyon sektörde halen anahtar öneme sahip. Kahve, sağlıklı içecek ve yiyecek şirketleri; sektörün rekabet dengesini değiştiriyor.

ABD geçtiğimiz yıl açıklanan toplam işlem değerinin yüzde 36’sına ev sahipliği yaparak birleşme ve satın almalarda lider konumunu koruyor. 2018 yılında toplam işlem hacminin yüzde 20’si ABD’de gerçekleştirildi.

Çin’in Avrupa ve ABD’deki yatırımlarındaki işlem hacmi yıllık bazda düşüş gösterse de söz konusu pazarlar sektördeki oyuncuların halen odağında yer alıyor.

Japonya’nın Avrupa’ya ve Asya’ya yaptığı yatırımlarında işlem hacmi iyi marjlardan destek alarak sırasıyla yüzde 57 ve yüzde 15 oranında arttı.

Yabancı yatırımcıların Hindistan’a olan ilgisindeki artış dikkati çekiyor. Ülkedeki birleşme ve satınalma işlem hacmi geçtiğimiz yıl yüzde 13 oranında arttı.

Avrupa’da işlem hacmi, Almanya, İngiltere ve İsviçre’deki güçlü görünümden destek alarak yüzde 16’lık artış kaydetti. Bölgedeki diğer ülkeler ise ekonomik dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilendi.

2019'un trendleri

Portföy optimizasyonu: Perakende şirketleri değişen müşteri davranışlarına paralel olarak portföylerini yeniden şekillendiriyor. Bazı şirketler paralel konsolidasyona yöneliyor ya da yüksek büyümeli kategorilere yatırım yapıyor. Diğerleri ise yeni sahiplerine daha çok verimlilik sağlayabilecek ikincil operasyonlarını elden çıkararak sermayeyi etkin kullanıyor. Geçtiğimiz yıl bu eğilimi teyit eden birçok işlem gündeme geldi. Örneğin; Coca Cola Costa’yı 5.1 milyar dolara satın alarak, kahve pazarına giriş yaptı. Rapora göre yatırımcılar güçlü büyümeye ve hisse senedi değerine odaklanırken, büyük ölçekli şirketler dönüşümcü işlemler gerçekleştirmeyi sürdürebilir.

Tüketici sağlıklı ürün istiyor: Tüketicilerin sağlıklı beslenme ile etik ve sürdürülebilir gıdaya yönelmesi son birkaç yıldır yatırımcıların ilgisini çekiyor. Yalnızca 2018 yılında, satışları 1 milyar doları aşan büyük ölçekli alıcılar tarafından perakende sektöründe gerçekleştirilen işlemlerin yüzde 14’ü 'sağlıklı' ürünlerle ilgiliydi. Market zincirleri, organik ürünleri portföyüne katıyor. Gıda üreticileri, 'şekersiz', vegan ve sürdürülebilir ürünlere yatırım yapıyor. İçecek üreticileri, bitki bazlı ve alternatif içeceklerle ilgili satınalma işlemleri gerçekleştiriyor. Kozmetik sektöründeki oyuncular da doğal içerik alternatiflerine yöneliyor. Şirketler, 'sağlıklı' ürünlerin sunduğu potansiyelin farkında ve önde gelen şirketler stratejik birleşme ve satın almalar aracılığıyla bu trendi kazanca dönüştürüyor.

Dijital dönüşüm: Perakende sektöründe dijital dönüşüm kritik önemini koruyor. Sektörde, e-ticaretin 2021 yılı için öngörülen küresel satışlarda yaklaşık yüzde 15 oranında pay sahibi olarak en büyük kanal konumuna ulaşması bekleniyor. Şirketler, dağıtım kanallarını ve müşteriye erişimlerini geliştirmek için yeni teknolojilere yatırım yapıyor, tüm kanallarda müşteri deneyimini iyileştirmek önem taşıyor.

Yıkıcı teknolojilere yatırım yapmak perakendecilerin stratejilerinin temel parçası. Rapora göre şirketler 2019'da iş modellerini, müşteri yüzü süreçlerini ve kanallarını gerek birleşme ve satın almalar aracılığıyla gerek teknoloji oyuncularıyla stratejik işbirliği yaparak dönüştürmeye devam edecek. Bunun bir örneği, Carrefour’un kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi geliştirmek için Google ile işbirliği yapması. Diğer bir örnekse, L’Oreal’in artırılmış gerçeklik uygulaması şirketi Modiface’i satın alması. Modiface’in patentli uygulaması, kullanıcıların kendileri üzerinde farklı makyaj ve saç modellerini görselleştirmesine yardımcı oluyor.

Özetle, teknoloji şirketleriyle dönüşümcü ortaklıklar ve işbirlikleri bu yıl içerisindeki birleşme ve satın alma işlemlerinde önemli rol oynayacak.

‘Değişim yeni normal’

KPMG Türkiye Tüketici Ürünleri ve Perakende Sektör Lideri Emrah Akın, “Günümüzde perakende sektöründe değişim yeni normal. Sektör oyuncuları, küresel tüketicilerin gelişen satın alma davranışlarına uygun olarak evrimleşmeye çalışıyor. Ekonomik belirsizlikler ve bölgesel gerilimler yatırımcı güvenini ve birleşme/satın alma işlemlerini etkileyecektir. Ancak sektörlerini yıkarak değiştiren oyuncular yatırımcıların ilgisini çekmeyi sürdürecek” diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...