Psikolog Ceren Yağcıköseoğlu: Sessiz Kalmak da Şiddettir

PSİKOLOG CEREN YAĞCIKÖSEOĞLU: "SESSİZ KALMAK DA ŞİDDETTİR"

Psikolog Ceren Yağcıköseoğlu: Sessiz Kalmak da Şiddettir
06 Mart 2018 - 12:37

Psikolog Ceren Yağcıköseoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel bir yazı kaleme aldı. 

Psikolog Ceren Yağcıköseoğlu'nun "Sessiz kalmak da şiddettir" başlıklı yazısı sosyal medyada yankı buldu. 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün anlam ve önemine işaret ederek  istatistik veriler üzerinden  kadına yönelik şiddete dikkat çeken Ceren Yağcıköseoğlu,"Kadına zarar vermek, kadına şiddet uygulamak sadece fiziksel ya da psikolojik olarak zarar vermek anlamına gelmemeli. Yaşanan şiddete, tecavüze, tacize, uygulanan psikolojik baskıya sessiz kalmak da şiddettir. Kadına zarar vereni korumak, görmezden gelmek hatta yok saymak da şiddettir" ifadelerini kullandı. 

Psikolog Ceren Yağcı Köseoğlu'nun okuyanı düşünmeye sevk eden yazısının detayları şöyle: "8 Mart 1857 tarihinde New York’ta bir dokuma fabrikası işçileri daha iyi çalışma koşulları istemiyle greve başlamış ancak polisin işçilere saldırması, fabrikaya kilitlemesi ve ardından çıkan yangın dolayısıyla 129 kadın işçi can vermiştir. 1910 yılında, Danimarka’da toplanan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda 8 Mart’ın ‘Dünya Kadınlar Günü’ olmasına oy birliğiyle karar verilmiştir. 

Türkiye'de  ise, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmıştır.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, adından da anlaşıldığı üzere, emek veren, hayatta kalmak için mücadele eden ,büyüten, besleyen, üreten kadınların değerini tek güne indirgemek, sadece bu gün değerini bilmek  elbette doğru olmayacaktır bu sebeple bu gün aynı zamanda bir farkındalık günüdür.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde yaşamının herhangi bir döneminde eşi veya eski eşi tarafından fiziksel şiddete maruz bırakılan kadınların oranı yüzde 39.3. Yaşadıkları fiziksel şiddet sonucunda yaralanan kadınların oranı yüzde 25. Yaşadıkları şiddeti kimseye anlatamayan kadınların oranı ise yüzde 48.5. 

 Şiddet yaşayan kadınların sağlık sorunları yaşama, intihar etmeyi düşünme ya da deneme olasılıkları da en az iki kat artıyor. Ayrıca her 10 kadından 1’i gebeliği sırasında fiziksel şiddete maruz kalıyor. Cinsel şiddet birçok durumda fiziksel şiddet ile birlikte yaşanıyor, kadınların yüzde 42’si fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldıklarını belirtiyor.

Her geçen gün, kadın cinayetlerinin, şiddet ve istismarın arttığı ülkemizde, yalnızca 8 Mart Kadınlar Gününde değil her gün kadına verilen değer, gösterilen tutum ve davranışlara yönelik toplum olarak  bilinçlendirmek üzere  müdahalelerin yapılması ve farkındalığımızın artması gerekmektedir.

Kadına zarar vermek, kadına şiddet uygulamak sadece fiziksel ya da psikolojik olarak zarar vermek anlamına gelmemeli. Yaşanan şiddete, tecavüze, tacize, uygulanan psikolojik baskıya sessiz kalmak da şiddettir. Kadına zarar vereni korumak, görmezden gelmek hatta yok saymak da şiddettir.

Ne yazık ki artan kadın cinayetleri, istismar ve şiddet olayları toplum olarak bizleri duyarsızlaşmaya doğru itmektedir. Bu noktada, şiddetin normal olduğunu öğrenerek büyüyen yeni nesiller, şiddeti önlenemez noktaya getirebileceğini düşündürmektedir bu sebeple  yapabileceğimiz en önemli şey,  çocuklarımızı doğru bir bilinçle yetiştirmek, onların bu konuda farkındalığını ve duyarlılığını artırmaktır.

Belki, şiddettin bitmesine yönelik girişimler yetersiz kalabilecekken, yaşanan bu olaylar karşısında toplumsal ve bireysel gösterilen tepkiler, şiddeti uygulayan kişilere karşı caydırıcı olabilecektir.

 İşlevli ve çözümcül yaptırımların olduğu ve gücün şahıslarla değil yasalar ile belirlendiği bir yol, en azından şiddete eğilimi olan kişilere karşı bir müdahale olabileceği düşünülmektedir.

Her geçen gün kadın cinayet, şiddet ve istismarın azaldığı, kadının başta insan olarak görüldüğü, temel hak ve özgürlüğünün kabul edildiği yalnızca 8 Martta değil her gün değerinin bilindiği, umut, mutluluk ve sevinçle karşılanan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günlerini karşılamamız dileğiyle.. "

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...