Romatizmal hastalıklar konuşuldu

Romatizmal hastalıklarda erken teşhis ve tedavi için, hastaların farkındalığının artması gerekiyor...

Romatizmal hastalıklar konuşuldu
16 Ekim 2018 - 12:48

Romatizmal hastalıklar, eklem dışında böbrek, akciğer ve beyin gibi organlarda hasar yaratarak hastaların hayatını tehdit edebiliyor. Erken teşhis ve tedaviyle kontrol altına alınabilse de hastaların çoğu doğru hekime ulaşamıyor veya hiçbir hekime başvurmuyor.

Romatizmal hastalıklar konusundaki farkındalığı artırarak erken tanı ve tedavinin önünü açmak amacıyla harekete geçen Türkiye Romatoloji Derneği ve Pamukkale Üniversitesi; 12 Ekim Dünya Artrit Günü vesilesiyle 15 Ekim Pazartesi Forum Çamlık'ın ev sahipliğinde romatizmal hastalıklarla ilgili tüm merak edilenlerin konuşulduğu bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, Pamukkale Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Veli Çobankara önemli bilgiler verirken, katılımcılar da özel eldiven ve yeleklerle romatizmal hastalıkların nasıl hissettirdiğini deneyimleyerek bu hastalıkları daha iyi anlamaya çalıştı.
 
Türkiye Romatoloji Derneği, 12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle, Denizlililerin romatizmal hastalıklar hakkında tüm merak ettiklerini uzmanından öğrenmelerini sağlayacak bir etkinlik düzenledi. Soru-yanıt konseptinde ilerleyen etkinlikte, Pamukkale Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Veli Çobankara romatizmal hastalıklarla ilgili farkındalığı artıracak önemli bilgiler vererek katılımcılardan gelen soruları cevapladı. Prof. Dr. Veli Çobankara erken teşhis ve tedavinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Eklem hastalıkları hekime başvuru sebeplerinden en önemlilerinden olup oldukça sık görülmektedir. Buna rağmen hastaların çoğu doğru hekime veya hiçbir hekime başvurmamaktadır. Eklem hastalıkları zamanında müdahale edilmedikleri zaman hastalarda eklem hareket açıklığının kısıtlanmasına neden olarak hastalarda engelliliğe neden olmaktadır. Eklem hastalıklarının en önemlisi olan romatizmal hastalıklar sistemik hastalıklar olup eklem dışında hayati önemi olan böbrek, akciğer ve beyin gibi organlarda hasar yaparak hastaların hayatını tehdit edecek durumlar yaşatabilir. Erken tedavi ile hastaların eklem ve eklem dışı bulguları kontrol altına alınabilir. Erken tedavinin başlanabilmesi ancak hastaların erken tanı alması ile mümkündür. Bu bağlamda hastaların bilgilendirilmesi erken tanı ve tedavinin önünü açacaktır.”
 
Hastalık kontrol altına alınamazsa kalıcı hasarlara neden olabilir
Denizli'nin en çok ilgi gören alışveriş merkezi Forum Çamlık'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, genellikle 20-50 yaşları arasında ortaya çıkan ve kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen romatoid artrit hastalığı ile daha çok genç erkek hastalarda görülen, genellikle omurga ve leğen kemiğindeki eklemleri tutan ankilozan spondilit hastalığı konusunda farkındalık yaratmanın yanı sıra erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri gibi noktalarda da objektif ve doğru bilginin aktarılması hedeflendi. Prof. Dr. Veli Çobankara romatizmal hastalıklardan biri olan artrit konusunda şu bilgileri verdi: “Eklemde ağrı olması artralji olarak tanımlanmaktadır. Eğer eklemdeki ağrıya iltihap bulguları, şişlik, ısı artışı eşlik ederse buna artrit denilmektedir. Artritler süresine göre akut ve kronik olmak üzere sınıflandırılmaktadır. Akut artritler ailevi Akdeniz ateşi, gut artriti ve akut romatizmal ateş gibi kendini sınırlayan hastalıklardır. Ataklar kontrol altına alınmadığı zaman dokularda kalıcı hasar yapabilirler. Kronik artritler ise daha uzun sürede belirginleşip hastada kalıcı eklem hasarı yapabilirler. Ankilozan spondilit, romatoid artrit ve sedef ilişkili artritler kronik atritle seyreden hastalıklardır. Artritlerin erken tanınması için hastalarda farkındalık yaratmak gerekir. Bundan dolayı bu tarz hasta bilgilendirme toplantılarının yapılması önem arz etmektedir.”
 
Etkinlikte ayrıca özel eldivenler ve yelekler dağıtılarak katılımcıların, su şişesinin kapağını açmak gibi en kolay hareketleri dahi yapmakta güçlük yaratan iltihaplı romatizmal bir hastalık olan romatoid artrit ile ankilozan spondilit hastalığının nasıl hissettirdiğini deneyimleyerek bu hastalıkları daha iyi anlayabilmesi amaçlandı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt Alımını Durduruyor!
Bakırçaylı Süt Üreticileri Endişeli: ATP Peynircilik, Süt...
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket