Sağlığınız için ofis ergonominizi gözden geçirin!

Uzun bayram tatili ve yaz dönemi izinlerinin ardından çalışan kesim için yoğun tempo başladı. Bilgisayar başında geçirilen saatlerin uzadığı şu dönemde duruş bozukluğu, bel ve boyun ağrıları kapınızı çalsın istemiyorsanız Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak'ın önerilerine kulak verin!

Sağlığınız için ofis ergonominizi gözden geçirin!
19 Eylül 2018 - 13:15

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak, ofiste çalışanların bel, sırt, kol ve boyun bölgesindeki ağrılardan ve gerginliklerden korunmak için nasıl seçimler yapması ve nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak’a göre duruş bozukluklarının nedenlerinden biri ofiste bilgisayar başında geçirilen uzun saatler... Hareketsizlik ve yanlış seçilen ofis mobilyaları duruş bozukluğundan kas ve eklem ağrılarına kadar pek çok soruna neden olabiliyor. Ergonomi açısından uygun düzenlenmiş bir ofisin sağlık açısından önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Selami Çakmak, gününün büyük çoğunluğunu ofiste geçirenler için faydalı ipuçları verdi.

EKRAN SEVİYESİ NASIL OLMALI?

"Ekranın göz seviyesiyle ilişkisi çok önemli" diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak, ekranın üst köşesinin mutlaka göz seviyesiyle aynı hizada olması gerektiğini belirtiyor ve bilgisayarın göz seviyesinin yukarıda olmasının boyun ağrılarının başlangıç sebeplerinden bir tanesi olduğunu söylüyor.

MASA VE SANDALYE SEÇİMİ ÖNEMLİ

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak, sağlıklı bir çalışma sandalyesinin en önemli özelliklerinden birinin aşağıya ve yukarıya ayarlanabilir olması olduğunu söylüyor. "Omurganın doğal eğimini destekleyen, sırt eğimi de ayarlanabilir sandalyeler üst bedeni korur" diyen Çakmak, bir düğme ya da el gücü ile çalışma düzenini bozmadan yükseltilip alçaltılabilen masaların da iyi bir seçim olduğunu belirtiyor.

KLAVYE VE MOUSE KULLANIRKEN BUNLARA DİKKAT EDİN

Klavyenin uzunluğu ve mouse'un konumu, omuz ve dirsek sağlığı açısından fazlasıyla önem taşıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Selami Çakmak, "35 santimetre uzunluğundaki klavye tercih edilmeli, klavye ile mouse aynı hizada yer almalı. Mouse ve klavye çok ileride konumlandığında klavyeye uzanmak için belimizi eğmek, mouse'u oynatmak için bileğimizi çeşitli şekillere sokmak zorunda kalıyoruz. Düzgün bir fizyoloji için mouse kullanımında bilek, kol ve omzun aynı hizada olması gerekiyor" diyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...