Sahte içki nasıl anlaşılır? İşte sahte içkinin insan vücuduna etkileri

Sahte içkilerin lisansı olmayan imalathaneler tarafından piyasaya sürüldüğünü ifade eden uzmanlar, bu içkilerin düşük fiyatlı olmalarının, tüketiciler tarafından tercih edilmelerine neden olduğunu söylüyor.

Sahte içki nasıl anlaşılır? İşte sahte içkinin insan vücuduna etkileri
23 Ocak 2024 - 23:55

Uzmanı uyardı: Koku ve tadından anlaşılmıyor! Bandrolleri de sahte...

Sahte içkilerin lisansı olmayan imalathaneler tarafından piyasaya sürüldüğünü ifade eden uzmanlar, bu içkilerin düşük fiyatlı olmalarının, tüketiciler tarafından tercih edilmelerine neden olduğunu söylüyor. Sahte bandrol oluşturularak ve düşük maliyet ile piyasaya sürülen bu içkilerin tüketici tarafından anlaşılamadığını kaydeden Kimya Mühendisi Öznur Eyilcim, “Daha ucuz ve maliyetinin düşük olması nedeniyle tercih edilen metil alkol çeşitli zehirlenme dahil birçok hastalıklara ve hatta ölüme yol açıyor.” dedi.
 
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) Gıda Teknolojisi Öğretim Görevlisi Öznur Eyilcim, sahte içki konusuna değinerek, insan sağlığına yönelik riskleri hakkında bilgi verdi.


Sahte içkilerin bandrolleri de sahte oluyor

Sahte içkilerin lisansı olmayan ve merdiven altı olarak tabir edilen imalathaneler tarafından piyasaya sızdırıldığını dile getiren Öğretim Görevlisi Öznur Eyilcim, “Sağlıksız oldukları kadar yasa dışı da olan bu içkiler ülkemizde kaçak olarak satılıyor. Düşük maliyet ve düşük fiyat nedeniyle tercih sebebi olan bu sahte içkilerin bandrolleri de sahte oluyor. Sahte bandrol oluşturularak ve düşük maliyet ile piyasaya sürülen bu içkiler, tüketiciler tarafından düşük fiyatlarından dolayı tercih ediliyor.” dedi.


Koku ve tadından anlaşılmıyor!

Tüketici sahte içkiyi kokusundan veya tadından anlayamadığını da ifade eden Eyilcim, “Bu konuda tüketiciye düşecek görev ambalaj üzerinde yer alan bandrolün Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’nca onaylı olup olmadığını kontrol etmeleridir.” diye konuştu. 

Gerekli denetleme ve operasyonlar çokça yapılıyor
Sahte içki yapımı ve satışına yönelik kesin bir çözüm bulunamasa da yetkililerin sahte içki imalatının ve piyasaya sızdırılmasının önüne geçebilmek amacıyla gerekli denetleme ve operasyonları çokça yaptığını kaydeden Eyilcim, sahte içkilerin neleri içerdiğine ilişkin şu bilgileri verdi: “Sahte içkiler genelde kimya sanayisinde çokça kullanılan ve genellikle odun talaşının damıtılmasıyla elde edilen bir alkol türü olan metil alkolden yapılıyor. Ayrıca metil alkol tarımsal ürünler, kömür ve doğalgazın damıtılması ile de elde edilebiliyor. Renksiz ve uçucu olan metil alkol su ile de tamamen karışabilme özelliğine sahip. Düşük maliyetle elde edilmesi nedeniyle içki yapımında etil alkol yerine sıklıkla metil alkol kullanılıyor. 
İnsan sağlığını büyük ölçüde etkiliyor
 
Sahte içkilerde metil alkolün yanı sıra sağlıksız çeşitli kitler, aroma ve boyalar da kullanılıyor. Yapılan bu hile ile gerçek içkilerin tadına yakın sahte içkilerin yapımı da söz konusu. Bu içkiler düşük fiyatlarla yasa dışı olarak satılıyor ve insan sağlığını büyük ölçüde etkiliyor.”

Sahte içkilerin insan sağlığına yönelik riskleri neler?
Öğretim Görevlisi Öznur Eyilcim, sahte içki yapımında etil alkol yerine en sık kullanılan alkol türünün metil alkol olduğunu belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Etil alkol ve metil alkol ayrımı sadece uzmanlar tarafından laboratuvar koşullarında belirlenebiliyor.  Etil alkol ile metil alkolün renk ve kokusunun aynı olması ayırt edilebilme zorluğunu da beraberinde getiriyor. 
 
Daha ucuz ve maliyetinin düşük olması nedeniyle tercih edilen metil alkol çeşitli zehirlenme dahil birçok hastalıklara ve hatta ölüme yol açıyor. Sahte içkiden kaynaklanan zararların miktarına göre de değiştiği uzmanlarca da söyleniyor. Bu içkiler özellikle sinir sistemine zarar veriyor. Görmede bozukluk ya da tamamen görme kaybı, bilinçsiz hareketler, hareket kabiliyetinden yoksunluk, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi etkilere sahip olduğu da biliniyor.”

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?