Sebahattin Karaca "Ceketim Foça'da Kaldı" Kitabını Anlattı
Yerel tarih araştırmacısı ve turizmci Sebahattin Karaca, Arif Koşar ile yaptığı röportajda, "Ceketim Foça’da Kaldı" kitabının ortaya çıkış sürecini ve 1923 mübadelesinin Foça’daki etkilerini anlattı. Kitap, mübadelenin toplumsal izlerini, göç eden insanların yaşadığı zorlukları ve Foça'nın kültürel belleğini gözler önüne seriyor.

23 Mart 2025 - 18:03
Foça'nın Hafızasına Yolculuk: "Ceketim Foça’da Kaldı"
Yerel tarih araştırmacısı, turizmci ve Foça’nın kültürel belleğine ışık tutan isimlerden Sebahattin Karaca, son kitabı "Ceketim Foça’da Kaldı" ile okuyucuları 1923 Türk-Yunan nüfus mübadelesinin izlerine doğru bir yolculuğa çıkarıyor. Arif Koşar’ın gerçekleştirdiği bu keyifli röportajda, Karaca, kitabın doğuş hikâyesini, mübadelenin Foça’da bıraktığı derin izleri ve bu süreçte yaşanan insan manzaralarını samimi bir dille anlatıyor.Kitap, sadece tarih meraklıları için değil, insanın hayata tutunma mücadelesine tanıklık etmek isteyenler için de etkileyici bir anlatı sunuyor. Mübadele sürecinde yaşanan zorluklar, göç eden insanların umutları ve hayata tutunma çabaları, Karaca’nın kalemiyle yeniden hayat buluyor. Öküz arabasıyla bin kilometre yol kat eden Zeynep Hanım’ın hikâyesi, henüz bir buçuk yaşında Foça’ya yerleşen Taksici Reşat’ın umutları ve daha birçok insanın olağanüstü yaşam mücadelesi, okuyucuyu duygusal bir yolculuğa davet ediyor.
Sebahattin Karaca, röportajda mübadelenin Foça’nın ekonomik, sosyal ve kültürel dokusunda yarattığı etkileri anlatırken, aynı zamanda kendi araştırma sürecinde yaşadığı duygusal deneyimleri de paylaşıyor. Özellikle Lejyoner Balıkçı Bekir gibi unutulmaz karakterlerin hikâyelerini kaleme alırken hissettiklerini aktaran Karaca, Foça’nın antik tarihiyle günümüz arasında kurduğu bağlantıları da gözler önüne seriyor.
Foça’ya olan derin bağlılığını her fırsatta dile getiren Karaca, bu sevgiyi 1972 yılında ilk kez gördüğü Foça’ya yazdığı bir dörtlükle özetliyor: “Bir yer aradım gönlümün gözleriyle / Bir yer aradım yaşamak için yer yüzünde / Güneşi bol, denizi mavi, doğası yeşil / Buldum aradığım her şeyi Foça düzünde.”
İşte O Röportaj:
Hafızaya bir yolculuk: Ceketim Foça’da kaldı
"Arif Koşar: bu röportajda, yazarla kitabının doğuş sürecini, mübadele hikâyelerini izlerken yaşadığı duyguları ve Foça’ya olan derin bağlılığını konuştuk. Lejyoner Balıkçı Bekir’den, Koşan Atlet Heykeli’nin keşfine kadar uzanan bu kitap hem tarih meraklıları hem de insan hikâyelerinden ilham almak isteyenler için kaçırılmayacak bir anlatı sunuyor. 1923 mübadelesinin Foça’daki etkilerini, göç eden insanların yaşadığı zorlukları, umutlarını ve hayata tutunma çabalarını anlatan 'Ceketim Foça’da Kaldı' aynı zamanda Foça’nın kültürel belleğine de ışık tutuyor.Tarih, sadece savaşların ve büyük liderlerin hikâyelerinden ibaret değildir; bazen en derin izleri, sıradan insanların hayat mücadelesi bırakır. Yerel tarih araştırmacısı, turizmci, dostlarının ifadesiyle Foça’nın Heredot’u Sebahattin Karaca’nın kaleme aldığı Ceketim Foça’da Kaldı, işte tam da bu izleri takip eden bir eser. 1923 mübadelesinin Foça’daki etkilerini, göç eden insanların yaşadığı zorlukları, umutlarını ve hayata tutunma çabalarını anlatan kitap, aynı zamanda Foça’nın kültürel belleğine de ışık tutuyor.
- Kitabınızın arka planında 1923 yılından sonra hız kazanan Türk-Yunan mübadelesi var. Birçok öyküde mübadillerin hayata tutunma mücadelelerini görüyoruz. Öküz arabası ile bin kilometre yol kateden Zeynep hanımın yaşamını, henüz bir buçuk yaşında Foça’ya yerleşen Taksici Reşat’ın umutlarını izliyoruz. Mübadele Foça’yı nasıl etkiledi?
- Siz mübadele öykülerinin peşinden koşarken neler hissettiniz?
- Öykülerinizde ağırlıklı olarak emekçiler var: Balıkçı, öğretmen, sağlıkçı, şoför, çoban… Her gün yüz yüze geldiğimiz, tanıdığımızı sandığımız ama aslında tanımadığımız insanlar. Bu insanların kaybolmaya yüz tutmuş hikayelerini yakalayarak adeta bir Foça tarihi yazdınız. Sizi buna iten şey ne oldu?
- Çoğu öyküde insan hikayeleri ile Foça’nın tarihi iç içe geçiyor. Dönemin ekonomik, sosyal ve siyasal koşullarını da aktarıyorsunuz. Bu ikisini birleştirirken nasıl bir araştırma süreci izlediniz?
- Kitabınızdaki en ilginç hikayelerden biri de Lejyoner Balıkçı Bekir’in serüveni. Zorlu bir hayat ve maalesef üzücü bir son. Fazla kopya vermeden bu hikâyeden biraz bahseder misiniz? Araştırma sürecinde neler hissettiniz?
- Ceketim Foça’da Kaldı ikinci kitabınız. İlki Aliağa'nın Antik Kentleri idi. Foça da antik çağın önemli kentlerinden birisi. İnsan hikayelerini kaleme alırken Foça’nın antik tarihiyle nasıl bir bağlantı kurdunuz? Mesela, kitabınızda Koşan Atlet heykelinin bulunmasını anlatıyorsunuz.
- Kitabınızda Foça’da kullanılan ilginç lakaplara da yer verdiniz. Sizce bu lakaplardan en ilginç olanları hangileri?
- Kitaptaki vurgularınızdan Foça’ya sevginiz ve gönülden bağlılığınız hissediliyor. Sizi Foça’ya böyle bağlayan şey nedir? Başka bir deyişle ceketiniz neden Foça’da kaldı?
Bir Yer aradım gönlümün gözleriyle
Bir Yer aradım yaşamak için yer yüzünde
Güneşi bol, denizi mavi doğası yeşil
Buldum aradığım her şeyi Foça düzünde"
YORUMLAR