Sigara kalbini kırmasın

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, bu yıl Ramazan ayına denk gelen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ile ilgili açıklamalar yapan ve tütün kullanımının zararlarına dikkat çekti...

Sigara kalbini kırmasın
31 Mayıs 2018 - 11:31

Bu yıl Ramazan ayına denk gelen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü ile ilgili açıklamalar yapan ve tütün kullanımının zararlarına dikkat çeken Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk; “Dünyada 15 yaş üzeri her üç erişkinden biri sigara kullanırken tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu kapsamda sadece kalp hastalıklarından dolayı dünya genelinde her yıl 2 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise tüm ölümlerin yüzde 23’ünden sigara sorumlu tutuluyor. Ramazan ayının gelmesiyle birlikte varlığın ve yokluğun anlamını yeniden hatırladığımız bu özel günleri, sigarayı bırakarak kalp sağlığımızı da koruyabileceğiniz önemli bir fırsat olarak görüyoruz” dedi.

98 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden, Türkiye’nin en köklü sivil toplum kuruluşlarından Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla vatandaşları sigaraya ve zararlarına karşı uyarıyor. Tütün kullanımı tüm dünya genelinde tek başına en önemli ölüm nedeni olarak gösteriliyor. Dünya üzerinde yaklaşık 1,2 milyar insan sigara kullanırken tütünden kaynaklı hastalıklar sebebiyle her yıl 6 milyon kişi yaşamını yitiriyor. Uzmanlar, tütün kullanımı bu şekilde devam ettiği takdirde 2030 yılına gelindiğinde ölen kişi sayısının 8 milyonu geçeceğinin altını çiziyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tütün kullanımının zararlarına dikkat çekmek, ülke politikalarını gözden geçirmek, yeni politikalar üretmek ve DSÖ’ye bağlı üye ülkelerde tütün kullanım oranlarını gözden geçirmek amacıyla her yıl 31 Mayıs’ı, Dünya Tütünsüz Günü olarak ilan etmiştir. Her yıl bir slogan ile çalışmaların yapıldığı 31 Mayıs’ın, DSÖ tarafından belirlenmiş bu yıl ki sloganı ise; “Sigara kalbini kırmasın” olarak öne çıkıyor.

“Bir Ay İradesine Hâkim Olan, Sigaradan Kolaylıkla Kurtulabilir”

Bu yıl Ramazan ayına denk gelen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü çerçevesinde açıklama yapan Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk; Ramazan ayı kendini tüketme esaretinden uzak tutmayı, sabretmeyi ve iradeyi kullanmayı öğretiyor. Oruç zincirleri kırıyor, insanı özgürleştiriyor. İstiyoruz ki; kişiye, sevdiklerine zarar veren sigaradan uzaklaşmak için Ramazan bir fırsat olsun. Bu ayın ruhuna yakışır şekilde iyilik, sağlık ve güzellik yaygınlaşsın” dedi.

Bir ay boyunca iradesine hâkim olan insanların, ömrü boyunca sigara, alkol gibi bağımlısı olduğu maddelerden de uzak durabileceğini belirten Öztürk, “Dünyada 15 yaş üzeri her üç erişkinden biri sigara kullanırken tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 6 milyon kişi hayatını kaybediyor. Bu kapsamda sadece kalp hastalıklardan dolayı dünya genelinde 2 milyon kişi her yıl yaşamını yitiriyor. Türkiye’de ise tüm ölümlerin yüzde 23’ünden sigara sorumlu tutuluyor. Maalesef milyonlarca sigara kullanıcısı, tütün kullanımının kalp hastalıklarına yol açtığının farkında değil. Tütün kullanımını ortadan kaldırmak, milyonlarca insanı kalp krizinin ve felcin yol açtığı ölümlerden koruyabilecektir. Bu kapsamda Ramazan ayının gelmesiyle birlikte varlığın ve yokluğun anlamını yeniden hatırladığımız bu özel günleri, sigarayı bırakarak kalp sağlığımızı da koruyabileceğiniz önemli bir fırsat olarak görüyoruz.” dedi.

“Çevrenizde Sigarayı Anımsatan Her Şeyden Kurtulun”

Tütün bağımlılığı ile mücadele konusunda önleyici çalışmalar ve kampanyalar yaptıklarını belirten Prof. Öztürk, sigara bağımlılarına özel bir çağrıda bulunarak, “Hali hazırda 17 saat sigaradan uzak kalan bağımlılar, bunu fırsata dönüştürebilir, Ramazan ayı bitmeden sigarayı bırakma planları yaparak, Ramazan sonrasında hemen uygulamaya koyabilirler” dedi. Sigarayı hayatlarından çıkarmak isteyenlerin sigarayı bırakma planı hazırlamaları ve ilk iş olarak da sigarayı bırakma tarihlerini bir kenara not etmeleri gerektiğini söyleyen Prof. Öztürk, “Sigarayı bırakmaya, bırakma tarihinizi belirleyerek başlamalısınız. Sigarayı bırakma nedenlerinizi belirleyip, sigara içme isteği oluşturan tetikleyicileri tanımlayın. Size sigarayı hatırlatan şeylerden bir an önce kurtulun, uzak durun. Çevrenizde sigaraya ait her şeyi atın. birakabilirsin.org sitesi üzerinden de destek alın, kendinize özel sigarayı bırakma programları oluşturun, sigarayı bırakma üzerine detaylı birçok bilgiye sahip olun” diye konuştu.

“Merak, özenti sigara bağımlılığına sebep oluyor”

Küresel Yetişkin Tütün Araştırması raporuna göre Türkiye genelinde son yıllarda sigara kullanım oranlarının erkeklerde düştüğü gözlemleniyor. Raporda, tütün kullanımının en çok 25-34 ve 35-44 yaş grupları arasında olduğu belirtiliyor. Tütün kullanımını bırakmayı en fazla deneyenler ise kadınlar. Tütün kullanmaya başlama nedeni en belirgin olarak “merak”, “özenti” ve “arkadaş etkisi” olarak listeleniyor.

Sigara bağımlılığına karşı görülmemiş eylem

Yeşilay, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla sigaranın verdiği zararlara dikkat çekmek amacıyla Suadiye Şaşkınbakkal trafik ışıklarında görülmemiş bir eyleme imza attı. Bu yıl Dünya Sağlık Örgütü tarafından 31 Mayıs konsepti olarak kalp sağlığının belirlenmesiyle Yeşilay, trafik ışıklarını bu güne özel kalp şeklinde yandırdı, kırmızı ışıklarda seruma bağlı olarak kalp ve KOAH hastası rolünde kişiler karşıdan karşıya geçerek ellerindeki sigaraya karşı mesajlı pankartlarıyla vatandaşları uyardı. Trafikte ayrıca açılan 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü pankartıyla da, Yeşilay’ın eylemi oldukça ilgi gördü.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...