Sındırgı'dan Dünyaya Kültür Yolculuğu

Balıkesir’in Sındırgı ilçesi bu yıl 21’incisini gerçekleştirdiği Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri Festivali ile Türkiye'nin dikkatlerini üzerine çekmeyi başardı...

Sındırgı'dan Dünyaya Kültür Yolculuğu
03 Eylül 2019 - 13:54

Dünyaya nam salmış el halı ve kilimleri, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları, yöresel oyunları, ata sporu güreş ve ciriti, sahnelerin vazgeçilmez isimlerinin verdiği konserleri ile dolu dolu bir festival yaşandı. Festivalin bu yıl bir sürprizi daha vardı, iki Yörük aşireti 3000 yıl sonra tekrar bir araya geldi.  

Balıkesir’in Sındırgı ilçesi 14 bin merkez nüfusu ile aslında küçücük bir ilçe… İlçe küçük ama markası almış yürümüş. Zira dünyanın en değerli el halıları ve kilimleri bu ilçede hayat buluyor. İlmek ilmek, aşkın, sanatın, kültürün, tarihin, gelenek ve göreneklerin işlendiği, adeta sözsüz masalların anlatıldığı o halı ve kilimleri Türkiye’de ve dünyada neredeyse bilmeyen yoktur.

Ancak ilçe dediğimiz gibi küçük olmasına karşın büyük zenginliklere sahip. Zaten o yüzden markası alıp yürümüş. Sındırgı sadece el yapımı halı ve kilimleri ile tanınmıyor. Sındırgı aynı zamanda yiğitlerin harman olduğu yerdir. Türkiye’ye ve dünyaya onlarca anlı şanlı güreşçi hediye etmiş ilçe olarak da saygı görür.

Sanat Günlerine adını veren 3000 yıllık kültür, ilmek ilmek duyguların, hasretlerin işlendiği, her bir motifi ayrı bir anlam içeren Yağcıbedir halıları dünyaya tanıtılıyor. Festivalin her yıl en özel etkinliklerinden birisi de en fazla emeği, en güzel motifleri taşıyan halı ve kilimlerin seçildiği yarışma oluyor. Unutulmaya yüz tutmuş sanatlar ve yöresel ürünlerin sergilendiği stantlar ise ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Bu yılki festivale katılan 10 ayrı ülke ve 12 ilin halk oyunları gösterileri ise Cumhuriyet Meydanını bir kültür şölenine dönüştürdü. Yöre halkı tarafından canlandırılan yöresel düğün, gelin çıkarma, Sındırgı gelinlikleri defilesi, düğün güreşi, deve oyunları ve halk oyunları ile Sındırgı’nın yöre kültürü uluslararası anlamda tanıtıldı.

YİĞİTLERİN HARMAN OLDUĞU İLÇE

Yağcıbedir Yağlı pehlivan güreşleri ile başlayan festival öncesinde Kırkpınar’da nam salmış Sındırgı’yı Dünyaya tanıtan Sındırgılı Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı’nın yer aldığı pehlivanlar anıtı açıldı. Kocakonak Panayır Alanında düzenlenen güreşlerde kadınından erkeğine binlerce vatandaş dualı çayırda buluştu. Güreşlerin başpehlivanı bu yılda Ertuğrul Dağdeviren oldu.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz “Bundan tam 97 yıl önce milli birlik şuuruyla hareket ederek büyük taarruzu gerçekleştiren başta Gazi Mustafa Kemal Atatük olmak üzere tüm ecdadımızı saygı ve minnetle anıyorum. İşte o günkü şuuru veren bugünkü yağlı güreşler gibi örfümüz, adetimiz, geleneklerimiz bizi biz yapan değerlerimizdir. Bugün de o değerimizi bu güreşlerle yaşatıyoruz. Güreşlerimiz öncesinde Sındırgı’mızı dünyaya duyurmuş Kırkpınar başpehlivanlarımızdan Sındırgı’lı Şerif Pehlivan ve Mehmet Ali Yağcı’nın heykellerinin açılışını gerçekleştirdik. Ekrem başkanımdan Allah razı olsun. Bizler çoğu zaman onu ve çalışmalarını örnek alıyoruz. Doğal şehir diyerek Sındırgı’yı Türkiye’ye, Dünya ya tanıtan bir başkanımız var. Bizler de kimi zaman ondan fikir alıyoruz. Güreşlerde, anıtların yapımında ve festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu festival başka festival. Sadece Sındırgı’nın değil Balıkesir’imizin gözdesi bir festival. Sanattan eğlenceye her şey var. Herkesi doğal şehir Sındırgı’ya bekliyoruz” şeklinde konuştu.

HER YAŞA HER ZEVKE GÖRE ETKİNLİK VAR

Sanattan ata sporuna, yöresel etkinliklere, konserlere kadar birçok etkinlikle süslenen festivalde motor tutkunları, bisikletçiler ve farklı spor dallarıyla uğraşan sporcularda bir araya geldi. Aynı zaman da devam eden Kocakonak panayırı da ziyaretçilere festival havasının yanında farklı bir atmosfer yaşattı.

Avcılar ve Atıcılar Kulübü işbirliğinde gerçekleşen tek kurşun atış yarışması da bine yakın sporcunun katılımı ile gerçekleşti. Festivalle başlayan etkinliklerin çeşitli periyotlarda devam edeceği belirtildi.

İKİ YÖRÜK AŞİRETİ 3000 BİN YIL SONRA BULUŞTU

Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 21. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günleri kapsamında Yağcıbedir Anıtı açılışı gerçekleşti. Yörük aşiretlerinin arasında bağı sağlayan 3000 yıllık kültür Yağcıbedir halılarını tanıtmak adına Sındırgı ilçe girişine Yağcıbedir dokuyan ve kızına öğreten bir anne figürü ile halı tezgahı içeren anıt yapıldı. Doğal şehir unvanı ile anılan Sındırgı ilçesini temsil eden iki leylek figürü de anıtın üstünde yerini aldı.

Yağcıbedir yörük kültüründe kız evi Sındırgı oğlan evi ise Bergama ilçesi ile anılıyor. Anıt açılışında Bergama ve Sındırgı Yörükleri de bir araya geldi. Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, Bergama halk oyunları ekibi, Sındırgı Yörükleri bir araya geldi. Yağcıbedir Yörük kültürü yolculuğunda eskileri canlandırmak adına ilk temeller atıldı. İki Yörük aşireti aralarındaki husumeti bırakarak yıllar sonra bir araya geldi.

Açılış sonrası gerçekleştirilen Sındırgı ve Bergama gelinleri defilesi ise iki yörük aşiretini yıllar sonra bir araya getirdi. Sındırgı’nın kültürünü tanıtan kırkyama tekniği ile oluşturulan Sındırgı yorganı büyük beğeni toplarken, deve oyunu, yöresel gelin çıkarma ve düğün güreşi ile katılımcılar keyifli dakikalar yaşadı.

Gece Yolcuları İlk Güne Damga Vurdu

Kültür, Sanat ve eğlencenin doğal şehirde Sındırgı’da buluştuğu festivalin ilk gününde sahne alan Gece Yolcuları yediden yetmişe herkesi Cumhuriyet Meydanına topladı. Sevilen şarkılarla katılımcılar gece boyu eğlencenin tadına vardı.

Barana Gecesi ile Hem Kültür Hem Türkü Şöleni

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Dursunbey Barana gecesi sohbeti ise festivalin ikinci gecesini doldurdu. Vatandaşlar sohbette buluştu türkülerle eğlendi.

Yağcıbedir Festivali İlk Günden Hedefine Ulaştı

İlçenin Dünya’ya açılan penceri, 3000 yıllık Yağcıbedir halıları, kültür, termal ve doğal güzelliklerinin tanıtıldığı 21. Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günlerinin ilk gününde Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde 150 bine yakın ziyaretçi ağırlandı.

Cumhuriyet Meydanında kurulan 130’a yakın stantta Yağcıbedir halıları, yöresel ürünler, yöresel lezzetler ve unutulmaya yüz tutmuş el sanatları tanıtılıyor. Yağcıbedir anıt açılışı ile başlayan ve Gece Yolcularının muhteşem konseri ile son bulan ilk günde son yılların en yoğun katılım rekoruna ulaşıldı. İlçede bulunan termal tesisler başta olmak üzere yurtlarda tam doluluk oranına ulaştı.

Vatandaşlar Festivale Sahip Çıktı

Konaklamaların ful dolması sebebiyle ilçeye gelen konuklar vatandaşların evlerinde misafir ediliyor. Sındırgı’nın samimiyeti, sıcaklığı ziyaretçilere de en güzel şekilde aktarılıyor. Esnaflar ve vatandaşlar bu yıl ki festivalden oldukça memnun.

Aynı anda Kocakonak panayırının da devam ettiği ilçenin her köşesinde 3 Eylül’e kadar farklı bir etkinlik yer alacak. Yerli ve Yabancı konukların gösterileri gün boyu Cumhuriyet Meydanında devam edecek. Ata sporu Ciritten, Tek kurşun atışlarına, yöresel gelin almadan düğün güreşine kadar birçok farklı etkinlik ile ilçe kendi kültürünü kendi evinde Dünya’ya tanıtma şansı buldu.

Festival halk dilinde “ Sındırgı’dan Dünya’ya uzanan Kültür Yolculuğu “ olarak değerlendiriliyor.

Tanıtım çalışmalarının ve ulusal gündemde kalmanın meyvelerini festivalde topladıklarını belirten Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş “ Bir hayalimiz vardı. Sındırgı’da termali, doğası ve kültürü ile turizmi canlandırmak. Artık bizim için bunlar bir hayal değil. Sadece 3000 yıllık kültür mirasımız Yağcıbedir halıları değil artık termali, yörük kültürü, doğası ile Sındırgı Dünya’ya açıldı. Toplamda 21 ve bizle birlikte 16. Cısını gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Sındırgı Yağcıbedir Halı, Kültür ve Sanat Günlerinin en kalabalık ve hedefine ulaştığı yılını yaşıyoruz. Bir tarafta panayır bir tarafta festival. Sındırgı’nın her köşesi cıvıl cıvıl. Vatandaşlarımız memnun, esnafımız memnun, katılımcılar memnun. Hedefimiz 250 bin kişi idi. Festivalimizin üçüncü gününde hedefimizi geçtik. Yaklaşık  300 bin kişi dolaylı yollardan ilçemizi ziyaret etti. 14.000 merkez toplamda 34.000 nüfuslu ilçede 300 bin kişiyi ağırlamak müthiş bir hadise. Ata sporu  Güreşler ile panayırımızı başlattık, kültür ve sanatın buluştuğu festivalimiz ile devam ediyoruz. Katkı ve katılım sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bu festival başka festival dedik, katılımcılarımızdan da tam not aldık. Özellikle tüm basın mensuplarına da tanıtımımıza yapmış oldukları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. 3 Eylül Kurtuluş günü etkinliklerine ve gecesinde gerçekleştireceğimiz İlyas Yalçıntaş konserine herkesi davet ediyorum.“ sözlerine yer verdi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...