Standart dışı bir burun gençlerde özgüven sorunu yaşatabilir

Burun estetiği konusunda bilgilendirmede bulunan Medical Park Tarsus Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arman Tek, “Günümüzde estetik açıdan güzel kabul edilen standartların dışında bir burun, özellikle gençler tarafından bir kusur olarak algılanarak ciddi özgüven sorunlarına yol açabilir” dedi. 

Standart dışı bir burun gençlerde özgüven sorunu yaşatabilir
28 Şubat 2022 - 11:44
Burun estetiği konusunda bilgilendirmede bulunan Medical Park Tarsus Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arman Tek, “Günümüzde estetik açıdan güzel kabul edilen standartların dışında bir burun, özellikle gençler tarafından bir kusur olarak algılanarak ciddi özgüven sorunlarına yol açabilir” dedi. 

Yüzün ifadesini ve güzelliğini doğrudan etkilemesi nedeniyle iyi yapılmış bir burun ameliyatının hem sağlık hem de estetik açıdan katkısının büyük olduğunu vurgulayan Medical Park Tarsus Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arman Tek, dış görünümün gittikçe önem kazandığı günümüzde estetik açıdan güzel kabul edilen standartların dışında bir burnun (kemerli ve büyük bir burun) özellikle gençlerin çoğu tarafından bir kusur olarak algılanarak ciddi özgüven sorunlarına yol açabileceğini söyledi.  

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Arman Tek, rinoplastinin (burun estetiği) anestezi altında bir takım cerrahi teknikler kullanılarak burnun yumuşak doku, kıkırdak ve kemik yapılarına müdahale edilerek, açı ve oranlarını değiştirme (yeniden şekillendirme) ve burnu yüzün diğer ögeleri ile daha uyumlu hale getirme operasyonu olduğunu açıkladı.

KİMLERDE ESTETİK YAPILABİLİR?
Rinoplasti veya nazoplasti olarak da bilinen burun estetiğinin gerek burunda doğumsal ya da sonradan gelişen travma kaynaklı yapısal bozuklukların tedavisinde gerekse istenmeyen görünümün düzeltilmesinde sıklıkla tercih edildiğinin altını çizen Op. Dr. Arman Tek, burun estetiğine başvurulan durumları şöyle sıraladı:
  • Burunda var olan doğumsal ya da sonradan gelişen şekil bozuklukları.
  • Burun kemiğinde eğrilik ya da çıkıntının bulunması.
  • Yapısal bozukluklardan kaynaklı nefes alıp verme sorunları ile horlama gibi şikâyetler.
  • Kişinin burnunun görünümünden rahatsız olması veya herhangi bir şekil değişikliğine ihtiyaç duyması.
  • Burnun çok büyük veya çok küçük olması.
  • Burnun açısına ilişkin sorunlar.
  • Burun deliklerinin normalden küçük veya büyük olması.
  • Burun ucunda sarkıklık, kalkıklık, sivrilik, sıkışıklık ya da asimetrik görünüm gibi sorunların varlığı gibi problemlerde rinoplasti yapılmaktadır.
Op. Dr. Arman Tek, rinoplasti tedavisi sürecinde hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası sürecin operasyonun başarısı açısından birçok cerrahi operasyona oranla daha fazla titizlik gerektirdiğini işaret etti.

HEM TEDAVİ HEM DE KOZMETİK AMAÇLARI İÇERİR
Birçok burun estetiği operasyonunun hem tedavi hem de kozmetik amaçları bir arada içerdiğine dikkat çeken Op. Dr. Arman Tek, “Çünkü burunda istenmeyen görünüme neden olan şekil bozukluklarının büyük bir kısmı solunum işlevinin de olumsuz etkilenmesine sebep olur. Ancak yalnızca görsel açıdan kişide rahatsızlığa yol açması amacıyla da burun
üzerinde estetik operasyonlar gerçekleştirilebilir” diye konuştu. 

HASTANIN AMELİYATTAN BEKLENTİLERİNİ ÖĞRENMEK ÖNEMLİ
Burun estetiği ile birlikte bazı başka ameliyatların da yapılabileceğini söyleyen Op. Dr. Arman Tek, “Septum deviasyonunun (burun orta bölmesindeki eğrilik) düzeltilmesi yani septoplasti ameliyatı uygulanabilir. Burun içerisinde solunumu engelleyen septum deviasyonu ve konka hipertrofisi (burun eti büyümesi) gibi sorunlar rinoplasti ameliyatı esnasında birlikte tedavi edilebilir” dedi.

Rinoplasti öncesinde yapılan hazırlıklardan da bahseden Op. Dr. Arman Tek, “Kişinin burnu ve yüzü ile ilgili algısı, burnundaki beğenip beğenmediği noktaları ve ameliyattan beklentileri öğrenilir. Burun fotoğrafları farklı açılardan çekilir. Burun içi muayene edilir, solunumu engelleyen anatomik bir sorun olup olmadığı denetlenir. Muayeneyi yapan cerrah burun ve yüzde belirlediği sorunları ve bunları nasıl düzeltmeyi düşündüğünü hastasına açıklar. Hastanın kendi fotoğrafı üzerinden veya başka örnekler üzerinden olası sonuçlar üzerinde konuşulur” ifadelerini kullandı. 

AMELİYAT SONRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Op. Dr. Arman Tek, rinoplasti operasyonu sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hakkında şu bilgileri paylaştı: “Burun şeklinin ve burunda gerçekleştirilen tedavi uygulamalarının başarılı olabilmesi için ameliyat bölgesinin korunması büyük bir öneme sahiptir. Dolayısıyla burun şeklini olumsuz etkileyecek herhangi bir travmadan kaçınılması gerekir. Travmaların haricinde bir süre boyunca gözlük kullanmamak, yan yatmamak veya burun bölgesine baskı uygulamamak son derece önemlidir. Ameliyat sonrasında özellikle ilk iki üç gün boyunca yeterli şekilde istirahat etmek, bir hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmak iyileşme sürecini hızlandıracaktır.”

İLAÇLAR DÜZENLİ KULLANILMALI
Hekim tarafından reçetelendirilmiş ilaçlar varsa bunların da düzenli olarak kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyen Op. Dr. Arman Tek, “Verilen kontrol muayeneleri aksatılmamalı, pansuman önerisi varsa bunlar düzenli olarak yapılmalı veya bir sağlık profesyoneline yaptırılmalıdır” diyerek açıklamalarını sonlandırdı. 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...