Sulama Ücretlerine Yüzde 80 Zam: Bergamalı Çiftçiler Tepkili

BAKIRÇAY BÖLGE GAZETESİ - Bergama'da düzenlenen toplantıda, Bakırçay Bölgesi'nin su durumu ve sulama ücretlerine yapılan yüzde 80 zam çiftçiler ve yetkililer arasında hararetli tartışmalara neden oldu.

 Sulama Ücretlerine Yüzde 80 Zam: Bergamalı Çiftçiler Tepkili
02 Ağustos 2024 - 22:06

BERGAMA’DA SULAMA SUYU TOPLANTISI

Bergama Ziraat Odası toplantı salonunda yapılan toplantıda Bakırçay Bölgesinin su durumu ve bu yıl sulama ücretlerine yapılan yüzde 80 zam tartışıldı.

Toplantının Katılımcıları ve Konuşmalar

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları’nın ev sahipliği yaptığı toplantıya DSİ Yetkilileri, Sulama Birlik Başkanı ve muhtarlar ile çiftçiler katıldı. Oldukça hararetli tartışmaların yapıldığı toplantıda Sulama Birliği Başkanı Fatih Bey bu yıl dekar başına sulama ücretlerine öyle sosyal medyada yayıldığı gibi yüzde 800 değil, sadece yüzde 80 zam yapıldığını hatırlatarak “Geçen yıl 2023 yılında sulama ücretlerine çiftçimiz dekar başına 200 TL ödüyordu ama devletimiz aldığı karar ile yüzde 50’sini kendi yüklenerek 100 TL aldı. Şimdi resmi ücret olan 200 TL üzerinden yüzde 80 zam yapılınca 360 TL olan ücret bu yıl yüzde 260 gibi artmış gözükse de aslında yapılan oran yüzde 80” dedi.

Nuri Taşkıranoğulları’nın Açıklamaları

Nuri Taşkıranoğulları “Çiftçi Üreterek Batıyor”

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları ise "Biz de üreticiyiz, çiftçinin halinden en iyi biz anlarız. Bu toplantıya umut ile gelmiştik ama dağ fare doğurdu” diyerek “Burada gördüğüm kadarı ile yüzde 80’e takılmışlar, çiftçi para kazanmıyor. Mısırda yüzde 12, buğdayda yüzde 8 zam oldu. Pamuk ve domatesi söylemek istemiyorum pamuk fiyatı maliyetlerin altında, domates geçen senenin 1 lira altında. Biz para kazanamıyoruz ki zamlı su ödeyelim bizim ürünlerimize de yüzde yüz zam gelsin biz de suya zammı seve seve ödeyelim. Biz üretmek istiyoruz ama üreterek batıyoruz. 10 sene sonra burada çiftçi de bulamayacaksınız. Bu fiyat artışları ile çiftçi gelecek yılını planlayamıyor” dedi.

DSİ Yetkilisinin Açıklamaları

DSİ Yetkilisi Selçuk Bey ise yaptığı açıklamada "Biz aslında yasa gereği sadece DSİ olarak su şebekelerinin olduğu yere su vermek ile mükellefiz. Devlet Bakırçay yatağına su vermek zorunda değil. Şebeke dışı yerlere bir birim su vermek için beş birim su heba ediliyor. Gelecek yıl DSİ olarak kaymakamlık ve muhtarlıklara yazı göndererek DSİ tarafından şebeke dışı olan alanlara su veremeyeceklerini bildireceklerini söyleyen yetkili bu Bakırçay’a artık su veremeyeceğiz demektir” dedi.

Bergama Musacalı, Geyikli ve Kapukaya barajlarının devreye alınacağını belirten DSİ yetkilisi bu 3 barajın açılması işletmeye girmesi ile Bakırçay Bölgesinde Çandarlı’ya kadar tüm sulama şebekelerinin kapalı devreye alınacağını ve su sorununu Bakırçay artık yaşanmayacağını söyledi.

BAKIRÇAY BÖLGE GAZETESİ - Bergama'da düzenlenen toplantıda, Bakırçay Bölgesi'nin su durumu ve sulama ücretlerine yapılan yüzde 80 zam çiftçiler ve yetkililer arasında hararetli tartışmalara neden oldu.


YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yeni Nesil Mali Müşavirlik: İzmir'de Dijital Dönüşüm Projesi Lansmanı
Yeni Nesil Mali Müşavirlik: İzmir'de Dijital Dönüşüm Projesi...
BERTO'da Vergi Kanunlarındaki Değişiklikler Konuşuldu
BERTO'da Vergi Kanunlarındaki Değişiklikler Konuşuldu