Sultanahmet Meydanı'nın incisi: Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı
SULTANAHMET MEYDANI'NIN İNCİSİ: AYASOFYA HÜRREM SULTAN HAMAMI
Modern hayata yenilmeyen bir ritüel olan hamam kültürü; geçmişten günümüze temizliğin, şifanın, arınmanın, aynı zamanda eğlencenin ve sosyal paylaşımın önemli bir temsilcisi oldu.
Hamam geleneği; İlk Haseki Hamamı olan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı’nda günümüze uygun bir bakış açısıyla geleneklerden ödün vermeden yeniden yorumlanıyor .
Sultanlara hizmet vermiş, bu tarihi , ruhsal ve bedensel arınma mabedi, Osmanlı ruhunu modern zaman ihtiyaçlarıyla uyum içinde sürdürüp, hamam kültürünün arındırıcı gücünü büyüleyici bir atmosferde ziyaretçilerine sunarken, Sultanlara yaraşır bir gün yaşatıyor.
Orjinaline uygun şekilde büyük bir yatırm ile restore edildiği günden beri büyük ilgi gören ve dünyanın dört bir yanından gelen konuklarına, özel eğitimli uzman tellak, natır, masör ve masözlerin hizmet verdiği Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, mevsimine göre meyvelerle ve zengin baharat çeşitleriyle özel olarak hazırlanan şerbet ikramlarıyla, yüzlerce yıllık kubbeleri şen sohbetleriyle çınlatacak, bir zamanlar Sultanlar’ın yıkandığı mermer kurnalarında kendilerini yenileyerek zinde ve sağlıklı kalacak hamam severleri bekliyor.
Geleneksel kese uygulaması ve köpük masajının yanı sıra erguvan yağı ile yapılan aromaterapi masajı, vücut bakımları, kil maskesi ve peeling uygulamalarını barındıran 4 ayrı ritüel ve 4 ayrı masaj hizmetinden dilediğinizi seçebilir ,kendinizi şımartabilirsiniz.
Ayasofya Hürrem Sultan Hamamımarkasıyla yenilenen hamam, hijyenin, lüksün ve ihtişamın doruklara çıktığı bir hizmet anlayışı ile kendini Sultan gibi hissetmek isteyen ziyaretçilerini ağırlıyor.
Not: Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı,Dünyanın incisi tarihi yarımadada, Sultanahmet Cami ve Ayasofya Müzesinin tam ortasında, Sultanahmet Meydanı’nda tıpkı kutsal komşuları gibi oldukça geniş bir alana yayılmıştır. Türkiye’deki en büyük tarihi hamam olan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle eşi Haseki Hürrem Sultan için, Mimar Sinan'a 16 yüzyılda Ayasofya'nın yanına, 532 yılında tamamen yıkılan tarihi Zeuksippos Banyoları'nın bulunduğu yere inşa ettirilmiştir.
Klasik devir Osmanlı hamamları üslubundaki yapı, Türk hamam mimarisinde çifte hamam şeklinde birbirinden ayrı kadın ve erkek bölümlerinin aynı aks üzerinde sıralandığı ilk hamamdır.
Sultanahmet Meydanı’nın doğu tarafında 75 metre boyunca uzanan tarihi yapıda Mimar Sinan’ın muhteşem bir simetri yarattığı gözlenir.