Süt ve süt tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler

Pastörize keçi sütü, çocuklarda sağlıklı ve dengeli beslenme sağlıyor! Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Diyetisyen Özden Örkcü, beslenmede önemli bir yeri olan süt ve süt tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Süt ve süt tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler
25 Nisan 2022 - 17:16

Manda sütü bebek ve yaşlılara önerilmiyor

Pastörize edilmiş keçi sütünün bebek beslenmesinde kullanılabileceğini belirten uzmanlar, inek sütü alerjisi olan çocuklar için keçi sütünün sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlayacağına dikkat çekiyor. Uzmanlar, hafif asidik olan inek sütünün aksine, keçi sütünün alkali olduğunu kaydederek asit sorunu olan kişiler için çok faydalı olduğunu belirtiyor. Manda sütünün, inek sütünden yüzde 10-11 daha fazla protein içerdiğini belirten uzmanlar, “Manda sütü içerdiği protein miktarı nedeniyle bebekler ve yaşlılar için önerilmez.” uyarısında bulundu.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Diyetisyen Özden Örkcü, beslenmede önemli bir yeri olan süt ve süt tüketiminde dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Manda sütü daha fazla kalori ve yağ içeriyor
Manda sütü ve inek sütü arasındaki farklılıklara değinen Diyetisyen Özden Örkcü, “Manda sütü, inek sütüne kıyasla daha düşük kolesterol içerir ancak daha fazla kalori ve yağ içerir. İnek sütü manda sütünden daha az yağlıdır. Manda sütü kalsiyum açısından son derece zengindir ve magnezyum, potasyum ve fosfor gibi iyi bir mineral kaynağıdır.” dedi.
 

Manda sütü daha beyazdır

Diyetisyen Özden Örkcü, inek sütü yağının, A vitamininin öncüsü olan bir karoten olan Beta-karoten adı verilen bir renklendirici pigment içerdiğini söyledi. Diyetisyen Özden Örkcü, “İnek sütünün sarı  (sarımtırak kremsi) renginin yoğunluğu hayvanın cinsine, tükettiği yemlere, yağ taneciğinin boyutuna, sütün yağ yüzdesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişir. Manda sütü, inek sütüne göre daha beyazdır ve su oranı düşük yağ oranı fazla olduğundan daha yoğun kıvamlıdır.” dedi.
 

Pastörize keçi sütü bebeklerin beslenmesinde kullanılabilir

Diyetisyen Özden Örkcü, keçi sütünün ise homojen proteini, yağ dağılımı, küçük boyutlu yağ tanecikleri ve daha az laktoz nedeniyle daha sindirilebilir olduğunu söyledi. Diyetisyen Özden Örkcü, “Pastörize edilmiş keçi sütü bebek beslenmesinde de kullanılabilir. Keçi sütü tüketimi ile semptomlar ortadan kalkabileceğinden, inek sütü alerjisi olan çocuklar için keçi sütü sağlıklı ve dengeli bir beslenme sağlar. Sütün besin değeri, hayvanın ırkı, yem, laktasyon dönemi ve mevsim gibi faktörlerden oldukça etkilenen bileşimi ile yakından ilişkilidir.” dedi.
 
Keçi sütü, anne sütüne en yakın süt
İçerdiği vitamin, mineral ve besin kalitesi açısından anne sütünün en iyisi olduğunu ifade eden Diyetisyen Özden Örkcü, “Folik asit eksikliği dışında keçi sütü insan sütüne en yakın olanıdır. Folik asit takviyesi yaparsanız, keçi sütü anne sütüne en yakın olanıdır. Hafif asidik olan inek sütünün aksine, keçi sütü alkalidir, bu da asit sorunu olan kişiler için çok faydalıdır. İnek sütü alerjisi olan kişiler de manda sütüne alerjisi olabilir ancak bu konuda araştırmalar hala yeterli değildir.” dedi.

Manda sütü bebeklere ve yaşlılara önerilmiyor
Diyetisyen Özden Örkcü, manda sütünün, inek sütünden yüzde 10-11 daha fazla protein içerdiğini belirterek “Manda sütü ısıya daha dayanıklıdır. Manda sütü içerdiği protein miktarı nedeniyle bebekler ve yaşlılar için önerilmez.” uyarısında bulundu.
 
Bebeklerin 6 ay civarında ek besinler verilmeye başlandığında çeşitli tatlar ve dokularla tanıştığını ifade eden Diyetisyen Özden Örkcü, yoğurdun da önemli bir gıda olduğunu söyledi. 
 
Yoğurt bebekler için çok yararlı
 
NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Diyetisyen Özden Örkcü, “Yoğurt, bebeğiniz ek besinlerle tanıştıktan sonra harika bir yiyecek seçimidir. Beslenme etiketlerine dikkat ettiğiniz ve herhangi bir alerjik reaksiyona dikkat ettiğiniz sürece yoğurt bebekler için güvenlidir. Ailenizde süt alerjisi veya laktoz intoleransı öyküsü varsa önce doktorunuzla konuşulması gerekir.” dedi.
 
Diyetisyen Özden Örkcü, bebeklerde ek gıdaya başlamadan önce, alerjenik gıdaları güvenli bir şekilde nasıl tanıtılacağının önemini de vurgulayarak kusma, ishal, deri döküntüsü, dudak veya göz çevresinde şişlik şeklinde ortaya çıkacak alerjik reaksiyon belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...