Temuçin Dede Hisselerini Torunlarına Devretti, Tibet Makina'da Üçüncü Kuşak İş Başında...

TÜRK SAVUNMA VE ENERJİ SEKTÖRLERİNİN EN GÜÇLÜ ŞİRKETLERİ ARASINDA YER ALAN TİBET MAKİNA’NIN KURUCUSU 84 YAŞINDAKİ TEMUÇİN ARBAK, HİSSELERİNİ DÖRT TORUNUNA EŞİT ŞEKİLDE PAYLAŞTIRDI.

Temuçin Dede Hisselerini Torunlarına Devretti, Tibet Makina'da Üçüncü Kuşak İş Başında...
21 Nisan 2022 - 08:58
İzmir’in en köklü sanayi kuruluşları arasında yer alan Tibet Makina’nın kurucusu, duayen sanayici Temuçin Arbak, 1970 yılında kurduğu şirketteki hisselerini dört torununa eşit oranlarda devrederek örnek bir karara imza attı. Savunma sanayisi ve enerji sektöründe yüksek mühendislik ürünü ekipmanların üretiminde uzmanlaşan Tibet Makina, üçüncü kuşağın yönetimde yer almasıyla hızlı büyüme trendini sürdürülebilir kılmayı hedefliyor.

“HAYATIMIN EN MUTLU GÜNÜ”
Temuçin Arbak, şirketin yönetimini 2000 yılında oğlu Tibet Arbak ve kızı Şölen Egemen’e devrettikten sonra Yönetim Kurulu Başkanı olarak icracı olmayan bir görev aldığını belirterek; “Türk sanayisine 52 yıldır hizmet eden şirketimizin yönetiminde önemli başarılara imza atan oğlum ve kızımdan sonra, dört torunumun da sağlığımda şirket yönetiminde yer almasından büyük mutluluk ve heyecan duyuyorum. Torunlarım Ayda Arbak, Can Egemen, Deniz Egemen ve Temuçin Kartal Arbak’ın şirketimize değer katacak olması en büyük hayalimdi ve bu hayalim gerçek oldu. Hayatımın en mutlu gününü yaşıyorum. Ailemizin üçüncü kuşak temsilcilerinin de tıpkı ikinci kuşak gibi şirketimizi çok daha büyük başarılara taşıyacağına eminim.” dedi.

“TÜRK SANAYİSİNE DEĞER KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Tibet Makina Genel Müdürü Tibet Arbak da, 52 yıllık millî bir şirket olarak Türk ekonomisine yüksek katma değerli ürünler üreterek katkı sağlamaya devam edeceklerini söyledi. Kurumsallaşma süreçlerini hızlı adımlarla tamamlayarak, Türkiye’deki aile şirketlerinde çok az görülen bir karar aldıklarını kaydeden Arbak, “3’üncü kuşağın enerjisi ile savunma ve enerji sektörlerinde Türk sanayisine değer katmaya devam edeceğiz.” dedi.

SAVUNMA VE ENERJİDE DÜNYA DEVLERİNİN STRATEJİK PARTNERİ
Tibet Makina, savunma sanayinde ürettiği taret rulman ve dişlilerinde dünyada kendi lisansı ve patenti olan az sayıdaki firmadan biri olma özelliği taşırken, kısa adı SAHA olan Savunma ve Havacılık Kümesi içerisinde birçok savunma sanayi şirketinin stratejik ortakları arasında yer alıyor. Rüzgâr enerji santrallerinin en kritik ekipmanlarından olan döner tabla dişilileri ve rulmanlarını üreten Tibet Makina, bu alanda dünyanın önde gelen santral üreticilerinin tedarikçileri  arasında yer alıyor. Üretiminin yaklaşık yarısını 17 ülkeye ihraç eden Tibet Makina, 1998 yılından bugüne faaliyetlerine Menemen-Emiralem’deki tesislerinde devam ediyor.

MİTHATPAŞA MESLEK LİSESİ’NİN YETİŞTİRDİĞİ DUAYEN SANAYİCİ
ARBAK Grubu’nun amiral gemisi olma özelliği taşıyan Tibet Makina A.Ş.’nin Kurucusu ve Onursal Başkanı Temuçin Arbak, İzmir’in pek çok sanayicisini yetiştiren Mithatpaşa Meslek Lisesi Torna Tesviye Bölümü’nden 1956 yılında mezun oldu.
Askerlik görevinin ardından babasının yanında gümrük müşavirliği yaptıktan sonra, bir arkadaşının Almanya’ya gitmekten vazgeçmesi ile üretim serüvenine başladı.
1967 yılında gittiği Almanya’da, ülkenin en önemli savunma sanayi ürünü olan Leopard tanklarının üretim fabrikasında çalışan Temuçin Arbak, 1969 yılında oğlu Tibet Arbak’ın dünyaya gelmesi ile birlikte “artık öğrendiklerimi ülkemde yapma zamanı geldi” diyerek Türkiye’ye döndü.
1970 yılında Eşrefpaşa Yağhaneler’de ilk atölyesini kuran ve şirketine oğlunun adını veren Arbak; 70’li yıllar boyunca otomotiv, toprak ve deri sektörlerine yedek parça üretimi yaptı.
80’li yıllarda Türkiye’de ilk ekskavatör üretiminin başlamasıyla kule dönüş dişlilerini üretmeye başlayan Temuçin Arbak, 1990 yılında üretimini ve yatırımlarını bu yönde hızlandırarark 1996 yılında Menemen tesislerinin temellerini attı. 2000 yılında şirket yönetimini oğlu Tibet Arbak ve kızı Şölen Egemen’e devrederek Yönetim Kurulu Başkanlığı’na devam etti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...