Tercih yapacak adaylar dikkat! "Meslek ve yaşam tarzı karıştırılmamalı"

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite adaylarının meslek seçimi ve tercihlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tercih yapacak adaylar dikkat! "Meslek ve yaşam tarzı karıştırılmamalı"
23 Temmuz 2022 - 21:54

YKS sonuçları açıklandı. Bundan sonra adayları tercih dönemi bekliyor. Üniversite adaylarının bu dönemde dikkat etmesi gereken noktalara değinen Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, meslek seçiminin önemine işaret ediyor.

Mesleğin cilt gibi değil, elbise gibi olduğunu kaydeden Tarhan, meslek ile yaşam tarzının karıştırılmaması gerektiğini vurguladı. Üniversite adayının mutlaka ilgi duyup seveceği alanlarla ilgili tercih yapması gerektiğini hatırlatan Tarhan, “Adayların mutlaka öncelik piramidi olmalı. En üst sıraya en çok istediği bölüm konulmalı. Aşağılarda diğer seçeneklere yer verilmeli.” dedi.
 
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite adaylarının meslek seçimi ve tercihlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, meslek seçiminin yaşam tarzını etkileyen ve belirleyen en önemli faktörlerden biri olduğunu belirterek “İnsan hayatında iki önemli tasarruf var. Birincisi meslek seçimi, ikincisi ise evliliktir. Bu iki tasarruf, ayrıntılı düşünüp doğru karar verilmesi gereken iki tasarruftur.” dedi.
 

Adayların öncelik piramidi olmalı

Tercihlerin başarı sırasına göre yapılması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Adayların başarı sıralarını iyi bilmeleri gerekir. Ayrıca seçmek istedikleri mesleği belirlemeleri gerekir. Burada en çok sevdiklerini en üste almalılar. Muhakkak öncelik piramidi yapsınlar. Hepsinin piramitleri olsun. En yukarıda en çok istedikleri olsun. Altlara daha az istediklerini koyabilirler. Adaylar sevmediği, ilgi duymadığı ve katiyen yapamayacağını düşündüğü meslekleri yazmasınlar. Ondan sonra adaylar boşuna zaman kaybettiklerini düşünüyor. Tercihlerini yaparken derecelendirme yapsınlar. Çünkü dört dörtlük, yüzde 100 tercih olamayabiliyor. İkinci dereceden A, B, C planları yapsınlar. Bu sıralamayı yaptıktan sonra mesleğe yüklenen anlama dikkat etsinler.” dedi. 
 

Meslek cilt gibi değil, elbise gibidir

“Meslek cilt gibi değildir, elbise gibidir” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Cildimizi değiştiremeyiz. Ama elbisemiz değişebilir. Mesleğe fazla anlam yükledikleri zaman dünyayı onun gibi algılıyorlar. Kaygıları çok artıyor. Bu kadar kaygıya gerek yok. Sevdiği meslekte çalışmak insanın hayatında en önemli şükür sebebidir. Böyle durumlarda aday arkadaşlarımın muhakkak B ve C planları olsun. Bir meslektaşım ailesinin isteği üzerine tıbba giriyor. Tıpta da öyle bir alan seçiyorki fizik ve tıpı birleştiren bir alan seçiyor. Bununla ilgili birçok uluslararası başarısı oluyor. İnsanın böyle durumlarda bazen isteklerine yorum getirmesi gerekiyor. Bu nedenle meslek seçiminde gençlere en büyük tavsiyemiz mesleklerini hayatının vazgeçilmezi ve yaşam tarzı gibi algılamasınlar.” dedi.
 

Meslek ile yaşam tarzı karıştırılmamalı

Meslek seçiminde kimi zaman yapılan en büyük hatanın meslek ile yaşam tarzının karıştırılması olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Harp okulunda askerlik yaşam tarzı diye öğretilirdi. Askerde komutan olan evde de komutan oluyordu. Komutan eşleri komutan oluyordu, komutan çocukları komutan oluyordu. Evde komutanlık olmaz ki. Evde babasın sen. İş ve meslek rolünü karıştırtmaya sebep oluyor. Bireyler evdeki rolleriyle mesleklerini karıştırmamalı. Kişi mesleğini en iyi şekilde yapmalı ama evdeki rollerini de ihmal etmemeli. İyi bir anne ve baba da olmalı.” tavsiyesinde bulundu.
 

Özellikle erkekler meslek seçimini yaşam tarzı olarak algılıyor…

Özellikle erkeklerde meslek seçiminin bir yaşam tarzı olarak algılandığını, evliliğin ve çocukların ihmal edildiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Günlük yaşamda çok örneklerini görüyoruz. Konfüçyüs’e neden çok çalıştığını sormuşlar. O da ‘Ben çok çalışmıyorum ki sevdiğim işi yapıyorum’ demiş. İnsan sevdiği işi yapınca yorulmuyor. Yani burada genç arkadaşlarımızın sevdikleri işi seçmeleri çok önemli. Sevmedikleri bir bölümü ve alanı tercih etmesinler.” dedi.
 

Tercih danışmanlarından mutlaka bilgi alın

Üniversite adaylarının meslek seçimi ve tercihi yapmadan önce mutlaka üniversiteleri ziyaret etmelerini tavsiye eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İmkanları varsa üniversiteleri ziyaret ederek hocaları görsünler. Üniversitedeki altyapıyı görsünler. Bu üniversitelerin vizyonuna baksınlar. Bu üniversite yüksek lise gibi çalışan üniversite mi yoksa meslek yeterliliği oluşturmayı hedeflemekte midir? Üniversitesinin ilk görevi meslek sahibi yapmaktır. İkincisi araştırma geliştirme ARGE yapmaktır. Üçüncüsü toplumu bilgilendirme vazifeleridir. Dördüncüsü de bilgilerin ürüne dönüşmesini sağlayan desteği var mıdır? Örneğin Teknoloji Transfer odası var mıdır? Bunlara mutlaka bakılmalıdır. Bunlara sahip olan üniversite, muhteşem bir vizyon sahibi üniversite demektir. Bu nedenle üniversiteyi seçerken de vizyon sahibi bir üniversite olmasına dikkat edilmelidir.” dedi.
 

Öğrencilerimize proje kültürü dersi veriyoruz

Üsküdar Üniversitesi olarak öğrencilerine ikinci sınıfta proje kültür dersi verdiklerini kaydeden Tarhan, “Üçüncü sınıfta seçmeli derslerden birini muhakkak proje dersi yapıyoruz. Üçüncü sınıfta mezuniyet dersi yaptırıyoruz ki bir projeyi öğrensinler de mezun olsunlar istiyoruz.”dedi.
 

Bilinçli tercih için uzmanlara danışılabilir

Üniversite tercihi yaparken başarı sırasının göz önünde bulundurulacağını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversitelerin tercih danışmanlarına mutlaka başvurulması gerektiğini belirterek “Henüz meslek seçimi için karar vermemiş olanlar tercih robotlarından yararlanabilir. Tercih uzmanlarına meslek seçimi konusunda danışabilirler. Yanlış sıralama nedeniyle açıkta kalan adaylara rastlanabiliyor. Bu uzmanlar bilinçli tercih konusunda adaylara yol gösteriyıorlar. Öğrenci tercihini kendi yapabilir ama mutlaka tercih danışmanının görüşünü alsınlar.” tavsiyesinde bulundu.
 
Üniversite seçimi yaparken akademik kadronun yanı sıra teknolojik altyapıya da mutlaka bakılması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Üniversiteden mezun olurken göğsünü gererek ‘Ben  buradan mezun oldum’ diyebiliyor mu? Bunu söyleyebilmek önemli. Böyle bir seçim yaparken nitelikli bir üniversite, nitelikli hocaların olduğu, altyapının olduğu, vizyonu olan bir üniversite olması mutlaka göz önünde bulundurulmalı.” dedi.
 

Dijitalleşmeyi takip eden üniversiteyiz

Üsküdar Üniversitesi olarak bu sene 5 bin 100’ün üzerinde kontenjanları olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Sağlık alanında, mühendislik alanında, özellikle uluslararası öğrenci konusunda ilgi çok. Biz konsept olarak sağlıkla, mühendisliği ve sosyal bilimleri birleştirerek özel bir konsept oluşturmuştuk. Dünyadaki dijitalleşmeye çok paralel bir altyapımız var. Adaylar, üniversitenin dijitalleşmeyi ne ölçüde takip ettiğine de baksınlar. Üsküdar Üniversitesi olarak Erasmus’la ilgili çok anlaşmamız var. Türkiye’de şu anda en çok Erasmus anlaşması olan üniversiteyiz, özellikle Psikoloji bölümü. Avrupa’da 400 civarı üniversite ile Erasmus anlaşması var. Erasmus önemli. Bir de yazın 2 aylık staj imkânı var. Öğrenciler yazın 2 ay staja gidip Avrupa’daki bir ülkede staj yapabiliyor. Üniversite olarak Erasmus Plus Staj Konsorsiyumuna (Şirketler Birliği) dâhiliz.” dedi.
 

Üniversitemiz ülkemizi başarıyla temsil ediyor

Diğer bir önemli konunun üniversitenin uluslararası akreditasyonlardaki konumu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Üsküdar Üniversitesi, Times Higher Education (THE), Scimago Rankings gibi dünya çapındaki kuruluşların araştırma, inovasyon, toplumsal etki, eğitim kalitesi ve sağlıklı yaşam-iyi oluş gibi farklı alanlara yönelik değerlendirmelerinde dereceye girerek ülkemizi global ölçekte başarıyla temsil etmektedir. Üsküdar Üniversitesi’nin araştırma ve eğitim faaliyetlerindeki başarısı uluslararası derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) tarafından da tescillendi. ‘4-Quality Education’ etiketi ile yürütülen çalışmalar THE tarafından takdir edilirken, özellikle sağlık bilimleri alanında yürütülen ARGE çalışmalarındaki başarısı da ‘3-Good Health & Well Being’ etiketi ile perçinlendi. Öte yandan Scimago Rankings’in scopus veritabını üzerinden gerçekleştirilen "Araştırma İndeksi" sıralamasında da Üsküdar Üniversitesi Türkiye’de vakıf üniversiteleri arasında 4’üncü sırada yer aldı.”diye konuştu.
 

12 patent aldık

Bu arada bu hafta Sanayi Bakanlığı tarafından açıklanan bir haberin de kendileri için güzel bir sürpriz olduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “AR-GE çalışmalarını önemseyen Üsküdar Üniversitesi’nin başarısı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın paylaşımıyla da tescillendi. TÜRKPATENT'in 2022 yılı ilk 6 ay istatistiklerine bakıldığında patent başvurusunda bulunan ilk 50 kuruluş arasında 14 üniversite yer aldı. Üniversiteler tarafından 333 patent ve faydalı model başvurusu yapılırken, 12'şer başvuru ile en fazla patent başvurusu yapan üniversiteler arasında Üsküdar Üniversitesi olarak yer aldık.” dedi.
 
Özellikle bilgisayar, yazılım, biyomühendislik, endüstri mühendisliği, kimya mühendisliği elektronik mühendisliği alanlarında uluslararası öğrencilerinin bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Kalite standartlarına uygun Pearson Akreditasyonunu almış bir hazırlık sınıfımız var. Öğrencilerimiz 9 aylık bir yoğun bir eğitimden geçiyor.” dedi.
 
Üsküdar Üniversitesinin beyin hastalıklarının tedavi edilmesi amacıyla çalışmalar yürüten Society For Brain Mapping And Therapeutics (SBMT) - Beyin Haritalama ve Tedavi Derneği ile uzun yıllardır önemli iş birlikleri gerçekleştirdiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Üsküdar Üniversitesi olarak beynin sırlarının, otizm, şizofreni, parkinson, Alzheimer ve MS gibi önemli hastalıkların araştırılıp tedavilerinin geliştirilmesi için ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Brain Initiative (beyin girişimi) projesinde Türkiye’yi temsil ettik. Üsküdar Üniversitesi, G20 zirvesinin önemli uydu seminerlerinden biri olan N20 zirvesinde Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek üniversite oldu.” dedi.

2013 yılında kurulan ve ABD başta olmak üzere sinirbilim alanındaki seçkin araştırmacıların yer aldığı "Beyin Haritalama ve Tedavileri Derneği (Society for Brain Mapping and Therapeutics - SBMT) tarafından düzenlenen G20 - Neuroscience20’nin (Braın- Spıne- Mental- Health) İtalya, Japonya, Arjantin gibi dünyanın pek çok yerinde gerçekleştirildiğini kaydeden Tarhan, “Üsküdar Üniversitesi, uygulama ortağı NPİSTANBUL Beyin Hastanesi uzmanlarıyla bu zirvelere katılarak önemli katkılarda bulundu. Üsküdar Üniversitesi, 2015’te Antalya’da düzenlenen zirveye ev sahipliği yaptı. Son olarak 1-2-3 Temmuz’da Balkanlar ve Ortadoğu Beyin Girişimi Zirvesi’ni gerçekleştirdik.” dedi.

İletişim Fakültesi’nde dijital beceriler kazandırıyoruz

Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin güçlü altyapısıyla öğrencilerine önemli uygulama imkanları sağladığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İletişim Fakültesi bünyesinde yeni bir Animasyon laboratuvarı kurduk. En yüksek ve hızlı bilgisayarla yeni medya çalışması yapılıyor. Özellikle dijital oyun yazabilme, görsel hazırlayabilme konusunda eğitimler veriliyor. Animasyon Laboratuvarı, bu alanda eğitim gören öğrencilere uygulama imkanı sunuyor. Öğrenciler ileri seviyede teknolojik altyapıya sahip yeni bir laboratuvara kavuştu. Laboratuvarın Türkiye’nin en iyi animasyon şirketleriyle yarışabilecek ve dünya standartlarında animasyon üretimleri gerçekleştirebilecek. Bölüm öğrencilerine animasyon üretiminde dünya ile yarışabilecekleri bir eğitim ortamı oluşturulduk. İletişim Fakültesi’ni tercih etmek isteyen genç arkadaşlarım Radyo TV stüdyolarımızı, haber ajansımızı, uygulama atölyelerimizi mutlaka yerinde görmeli. Şu anda medya tamamen dijital platformlara ağırlık veriyor. İletişim fakültesi olarak gelen öğrencilerimize görsel iletişimden gazeteciliğe, yeni medyadan halkla ilişkilere kadar pek çok farklı alanda dijital uzmanlaşmayı, dijital okuryazarlığı öğretiyor ve dijital beceri kazandırıyoruz. Dijital beceri kazanmayan bir iletişimci eksik kalacaktır. Dijital beceri kazandıran bir iletişim fakültemiz var.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Doğalgaz Faturalarını Azaltmanın Yolları: İzmir Doğalgaz'dan Tavsiyeler
Doğalgaz Faturalarını Azaltmanın Yolları: İzmir Doğalgaz'dan...
Serkan Kaplan, CHP Foça İlçe Başkanlığı'na Adaylığını Açıkladı
Serkan Kaplan, CHP Foça İlçe Başkanlığı’na Adaylığını...