Torbalı ile Erbil Arasında Ticaret Köprüsü Kuruluyor: İş Forumu Düzenlenecek

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı Aydın Maruf, Torbalı Ticaret Odası'nı (TTO) ziyaret ederek önemli açıklamalarda bulundu. Bölgedeki yatırım imkanlarını ve ticari potansiyeli ele alan görüşmede, iki bölge arasındaki iş birliğini geliştirmek için önemli adımlar atılmasına karar verildi.

Torbalı ile Erbil Arasında Ticaret Köprüsü Kuruluyor: İş Forumu Düzenlenecek
08 Haziran 2024 - 00:27

Torbalı ve Erbil İş Dünyası Bir Araya Geliyor: Hedef, Ticaret Hacmini Artırmak!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin Türkmen Bakanı Maruf’u ağırlayan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Olgun, “Irak ile ticaretin Türkiye’deki doğru adresi Torbalı'dır” dedi. Toplantıda, karşılıklı ticaretin artırılması için Erbil’de bir İş Forum’u düzenleme kararı alındı.
 
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Torbalı Ticaret Odası'na (TTO) bir ziyaret gerçekleştirdi. Toplantıya; Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Bekir Söyler, Türk İran Sanayici ve İş Adamları Derneği (TISİAD) İzmir Şube Başkanı Murat Hansu ve dernek temsilcileri katılım sağladı. Görüşme sonunda, Torbalı ve Iraklı iş adamlarının, Erbil'de bir araya gelerek İş Forumu düzenleme kararı alındı.


İHRACATTA 66 İLİ GERİDE BIRAKTIK

Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşunda 12, Ege'nin en büyük 100 firmasından 10'unun Torbalı'da yer aldığının vurgulayan Olgun, "İlçemizde Pancar OSB ve Torbalı Karma ve Mobilya OSB olmak üzere iki organize sanayi bölgesi bulunuyor. Bu bölgelerin, ilçemizin sanayi ve ekonomik yapısında önemli bir yer tuttuğunu söyleyebiliriz” dedi. Firmaların genel olarak tütün, sanayi, gıda, mobilya, makine ve metal, tekstil, plastik, kimya ve mermer gibi çeşitli sektörlerde faaliyet gösterdiği belirten TTO Başkanı Olgun, “2023 yılında 1 milyar 930 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirerek 66 ili geride bıraktık. %99 vergi tahsilat oranı ile Türkiye'de 1. sırada yer alıyor ve İzmir’de ödenen verginin %39’unu tek başımıza karşılıyoruz. Bu rakamlar gösteriyor ki; Torbalı, yatırımcı için adeta bir Cazibe Merkezi. Iraklı iş adamlarımızı Torbalı’ya bekliyoruz" şeklinde konuştu.


TÜRKİYE'NİN ORTADOĞU TİCARETİNDE ROLÜ BÜYÜK

Türkiye'nin Ortadoğu ticaretindeki önemine dikkat çeken Bakan Maruf, "Türkiye Cumhuriyeti, Ortadoğu ticaretinde önemli bir yere sahip. Erbil Ticaret Odası’nın da katkılarıyla Iraklı iş adamlarımızı, Türk iş adamları ile bir araya getirmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnşaallah bu konuda üzerimize düşeni yapacağız” dedi. Bakan Maruf Selim, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye ile Irak arasında kurulacak ticari ilişkiler, her iki ülkenin ekonomik kalkınmasına büyük katkılar sağlayacaktır. Bu bağlamda, ortak iş forumları ve ticaret fuarları düzenlemek, iki ülke iş dünyasının birbirini daha yakından tanımasını sağlayacaktır. Torbalı gibi stratejik öneme sahip bölgeler, bu tür iş birliklerinin merkezi olabilir." ifadelerini kullandı.


ERBİL’DE TİCARET FORUMU DÜZENLENECEK

Görüşme sonunda, Torbalı ve Iraklı iş adamlarının Erbil'de bir araya gelip bir iş forumu düzenleme kararı alındı. Bu forumun, iki bölge arasındaki ticari ilişkilerin güçlendirilmesine önemli katkılar sağlayacağının altı çizildi. Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan TTO Başkanı Olgun, " Erbil’de gerçekleştireceğimiz bu forum, Torbalı'nın sunduğu olanakları, Iraklı iş insanlarına daha yakından tanıtmak için büyük bir fırsat olacak. Bu tür etkinlikler, iki bölge arasındaki dostluk ve iş birliğini pekiştirecek" dedi. Bakan Maruf ise, "Erbil'de düzenlenecek olan bu forum, sadece ticaret hacmimizi artırmakla kalmayacak, aynı zamanda iki ülke iş insanları arasında güçlü bir ağ oluşturacak. Bu ağ, gelecekte daha büyük projelerin ve yatırımların önünü açacaktır" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Özel'den önemli açıklamalar
Yangın bölgesinde incelemelerde bulunan Özel'den önemli...
Yusuf Öztürk: 'Denizcilik Sektörü Türkiye'nin İlerlemesinin Anahtarıdır'
Yusuf Öztürk: 'Denizcilik Sektörü Türkiye'nin İlerlemesinin...