Troya Efsanesi "Kayıp Hazineler" koleksiyonu ile hayat buluyor

Paşabahçe Mağazaları, izinli veya izinsiz kazılar sonucu yurt dışına götürülen tarihi eserlerden ilham alarak tasarladığı Kayıp Hazineler koleksiyonuyla ürünlerini tarih ve sanatseverlerle buluşturuyor. Anadolu’nun tarih boyunca ev sahipliği yaptığı uygarlıkların kültür bileşiminden oluşan zengin mirasını öne çıkaran eserler arasında Troya Kulplu Vazo ve Troya’dan Testiler yer alıyor.

Troya Efsanesi "Kayıp Hazineler" koleksiyonu ile hayat buluyor
23 Temmuz 2020 - 09:50

Paşabahçe Mağazaları, ‘Kayıp Hazineler’ koleksiyonu ile Anadolu’nun eşsiz kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmaya devam ediyor. UNESCO’nun 1998 yılında “Dünya Kültür Mirası Listesi‘ne aldığı Troya Antik Kenti’ndeki Troya’ya özgü kulplu toprak kupa ve kaplardan ilham alınarak tasarlanan Troya Kulplu Vazo ve Troya’dan Testiler tarihin en büyük efsanelerinden birini yaşam alanlarına taşıyor.

Troya hazinelerinden altın takıları temsil eden rölyef desenlerle dekorlanan Troya Kulplu Vazo, el imalatı lacivert ve siyah pudralı camdan üretildi. Üzerindeki rölyef desenlerin tümü, altın ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlandı. El imalatı karamel camdan üretilen Troya’dan Testiler ise üzerindeki rölyef desenlerin tümü, 24 ayar altın ve yaldız kullanılarak dekorlandı.

Başta bir efsane olan Troya, İlyada'da anlatılanlardan yola çıkılarak Heinrich Schliemann tarafından 1870’lerde aranmaya başlandı. UNESCO’nun 1998 yılında ‘Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Troya Antik Kenti’nde kazı yapan Alman Heinrich Schliemann tarafından 1873 yılında Türkiye’den yurt dışına kaçırılan 5 bin yıllık geçmişe sahip olan Troya Hazineleri, öncelikle Berlin Müzesi’ne hibe edildi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra savaş ganimeti olarak Rusya’ya götürüldü. Schliemann kazı yaparken birçok arkeolojik katmanı tahrip ederek hazinelere ulaşmış ve bunun arkeolojik açıdan ne kadar büyük bir tahribat olduğu sonradan anlaşılmıştır. Kazı yerinde oluşan bu tahribat, bugün “Schlieman” yarığı olarak adlandırılıyor.

Özel çabalar ve çalışmalar sonucunda bir miktar eserin ait oldukları topraklara dönmesi sağlanırken, diğer eserler bugün Rusya Hermitage Müzesi ile Puşkin Müzesi’nde, ABD Pennsylvania Müzesi’nde, Almanya Schmuckmuseum Pforzeim’da, New York Metropolitan Sanat Müzesi ve İngiliz Müzesi’nde sergileniyor. 1871-1890 yılları arasında kaçak kazılarla tahrip edilen Troya'dan kaçırılan Troya Hazineleri’nin Türkiye'ye iadesi için çalışmalar hala devam ediyor.

Troya efsanesini yaşam alanlarınıza dahil etmek için Paşabahçe Mağazaları’na uğrayabilir ya da www.pasabahcemagazalari.com adresinden ürünleri inceleyerek satın alabilirsiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...