TRT Rock Market'in sunucusu Şener Yıldız şimdi ne yapıyor?

RedBull.com’un röportaj serisi ‘Şimdi Neredeler?’ 90’larda büyüyen neslin belleklerinde yer etmiş kişileri tekrar buluyor. 1989 yılında başlayan ve 17 yıl süren Rock Market programıyla heavy metal’i kitlelere sevdiren Şener Yıldız, Melis Danişmend’e konuştu. Rock Market programıyla birkaç jenerasyonun müzik zevkinin şekillenmesinde rol oynayan Şener Yıldız’ın röportajı www.redbullmusic.com adresinde yer alıyor.

TRT Rock Market'in sunucusu Şener Yıldız şimdi ne yapıyor?
25 Ekim 2018 - 14:49

Tek kanal döneminde başlayan ve 17 yıl devam eden heavy metal programı ‘Rock Market’ ile TRT’nin unutulmaz yüzleri arasına giren Şener Yıldız’ın hikayesi, RedBull.com’un röportaj serisi ‘Şimdi Neredeler?’e konu oldu.

Tıp fakültesinden mezun olur olmaz başladığı ‘Rock Market’ televizyon programıyla koca bir nesle heavy metal ve rock müziği sevdirmeyi başaran Operatör Doktor Şener Yıldız, şimdilerde Ankara’da mesleğini icra ediyor. Melis Danişmend ile buluşan Şener Yıldız, o dönemin şartlarını, Rock Market’in yankılarını ve programla ilgili detayları anlattı.

Program Ankara Polis Radyosu’nda doğdu

Rock müzik programı yapmaya Polis Radyosu’nda başlayan Yıldız, programı yapabilmek için izin alma aşamasını şu sözlerle anlattı: 
“Benim en büyük avantajım o yıllarda Ankara Tıp Fakültesi’nde öğrenci olmamdı. Yıllardır biriktirdiğim kasetlerim arşiv haline gelmişti. Bir gün aklıma geldi, ‘Keşke bir radyo programım olsa’ diye. Oturduğumuz apartmanda Ankara Polis Radyosu’nda çalışan bir görevli vardı, ona açtım konuyu, ‘Gel müdür beye gidelim’ dedi. Müdüre anlattım, ilginç geldi ona. Çünkü öyle bir program yok. Yani Türkiye’de yok. Bir süre sonra ‘Rock Dünyası’ndan’ adlı programa başladık.”

Çok beğenilince radyodan televizyona taşındı

Ankara Polis Radyosu’nda başladığı ‘Rock Dünyası’ndan’ adlı programdan ‘Rock Market’ ile televizyona geçişini anlatan Yıldız, “Program çok ilgi çekti. Ankara Rock müziğin beşiğidir. Lise ve üniversite öğrencilerinden çok hoş tepkiler geldi. ‘Televizyonda da olsa’ diye çok mektup almaya başladım. Müzik dairesinde müdüre gittim, dinleyici isteklerini anlattım. Dünya görüşü, ufku çok geniş insanlar ve izleyiciyi merkeze koyan bir yaklaşım vardı o yıllarda. Tek sıkıntıları vardı, benim sesim ince malumunuz, sesimi çok beğenmediler. Ben hep şunu anlattım; ‘Benim görüntümü, sesimi boşverin. Ben bir televizyon yıldızı olma peşinde değilim, kendimi ön plana çıkarmak istemiyorum. Bu müziği seviyorum ve vermek istiyorum” diye konuştu.

Ağrı’da doktorluk, Ankara’da program sunuculuğu

Yıldız, tek kanal döneminde Rock Market’i yapmanın zorluklarına da şu sözlerle değindi:
“O dönem TRT1 vardı, TRT2 bile yoktu, dolayısıyla ister istemez izleniyordunuz. Gerçekten inanılmazdı. Şimdi bakıyorum da çok cesurmuşum. Çok sıkıntı çektim mi çektim. Ağrı’nın bir köyünde mecburi hizmet yapıyorum. Orada havaalanı yok o zamanlar, köyden minibüsle ilçeye gidiyor, ilçeden minibüsle Ağrı’ya, Ağrı’dan da otobüsle 24 saatte Ankara’ya geliyorum. Kışın yollar kapalı, vesaire. Ben Ankara’ya gelip programı çekip dönüyorum. Tabii 2-3 program birden çekiyoruz, stoklu gidiyoruz. Bir seferinde çekim bitti, döndüm Ağrı’ya, bir telefon, ‘Denetimden geçmedi, tekrar gelmen lazım!’ Niye geçmemiş biliyor musunuz? Anons yaparken elim cebimdeymiş. Tekrar geri gittim. Tişört giyemiyorsunuz ya gömlek ya da kazak giyeceksiniz.”

‘Her şeye rağmen müziğe karışmıyorlardı’

Denetlemelere, kısıtlamalara rağmen Rock Market’in müzikal içeriğine müdahale edilmediğini belirten Operatör Doktor Yıldız, “Karışmıyorlardı çünkü bizim gerçekten çok sağlam bir izleyici kitlemiz vardı. Reytinglerde belki birinci çıkmıyorduk ama çok stabil bir kitlemiz vardı. Bizim şöyle bir avantajımız vardı, izleyicimiz (gerçekten bunu başkalarını küçümsemek için söylemiyorum ama) en iyi eğitimleri alan, dünyayla iletişimi olan, entelektüel bir kitleydi. Adam oradaki şiddeti görüp de gidip kimseye zarar vermiyordu. Bana gelen mektupları çok ciddi değerlendirirdim. Binlerce mektup geliyordu. Yunanistan, Hollanda, İran, Irak, Suriye’den bile mektup gelirdi. Diyelim ki bin kişi sizden görüntü ve parça içeriği açısından zor bir grup istiyor, ‘Boşver bu bin kişiyi’ demezdim, yayınlardım. Tabii o zaman reaksiyon artardı TRT’de, hemen araya yumuşatacak bir şey eklerdim. Kültür bakanını konuk ederdim mesela, Türkiye’deki müziği konuşurduk. Hiç unutmuyorum Fikri Sağlar (eski devlet bakanı) gelmişti, ‘Ne işim var burada?’ diye bakıyordu” dedi.

‘Hiçbir zaman ticari kaygı gütmedim’

17 yıl aralıksız devam eden yayın dönemi boyunca programının başka televizyonlardan teklifler aldığını belirten Yıldız, “Özel kanallar çıktı, bize bir kanaldan teklif geldi. Görüşmeye gittik, önerilen rakamlar inanılmaz. TRT’deki rakamlar tamamen sembolikti, o teklif cezbetti doğal olarak. Ama iki şey çıktı karşıma. ‘İzleyici sayısı çok önemli’ dediler. Reyting denilen şeyi orada öğrendim, bizim öyle bir kaygımız yoktu. İkincisi, ‘Herkese hitap eden bir şey olsun’ istediler. Yani programın içeriğine müdahale edeceklerdi. Kabul etmedim. ‘Deli misin? dediler bana. Bir tarafta 1 TL veriyorlar, bir tarafta 100 TL veriyorlar. Aradaki fark öyle iki, üç, on kat değil. Sonra başka kanallardan da teklif geldi ama kabul etmedim. Pişman mıyım, değilim. Bu işi hiç ticari görmedim” ifadesini kullandı.

Şimdilerde televizyon dünyasından uzak bir hayat geçiren Operatör Doktor Yıldız, ürolog olarak başladığı tıp kariyerine böbrek nakli bölümünde devam ediyor. 


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?