Tunç Soyer: Birbirimizi duyarsak doğru yolu buluruz!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, “İzmir Buluşmaları” toplantılarını farklı bir boyuta taşıyor. Başkan Tunç Soyer ve belediye yetkilileri, uzun soluklu bir programla İzmirlilerin ulaşımla ilgili soru, görüş ve önerilerini Radyo Trafik İzmir canlı yayınında değerlendirecek. “Başkanlar Trafikte” programına katılan Soyer, ulaşım konusunda yaşanan sıkıntıları ve projeleri de anlattı.

Tunç Soyer: Birbirimizi duyarsak doğru yolu buluruz!
02 Ekim 2019 - 14:50

6 aylık görev süresini geride bırakan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Radyo Trafik İzmir’de “Başkanlar Trafikte” programında Esra Balkanlı’nın sorularını yanıtladı. Öncelikle “İzmir Buluşmaları’na önem verdiklerinin altını çizen Soyer, özellikle ulaşım konusunda farlı bir formatta yeni bir buluşma yapma isteğinden bahsetti.

“RADYO TRAFİK İZMİR’DE UZUN SOLUKLU BİR PROGRAM YAPALIM”
“Vatandaşlarımızın eleştirilerine kulaklarımızı açıyoruz.” diyen Tunç Soyer, “Masa başında üretilen çözümün dertlerine derman olmadığını düşünüyor olabilirler. Biz onlar için varız. Onlara rağmen bir şey yapıyorsak doğru yapmıyoruz demektir. Biz onları dinleyeceğiz ve bunu Radyo Trafik İzmir’le de paylaşarak yapabiliriz. Yapacağımız uzun bir programla gelecek tüm soruları cevaplayacağımız bir çalışma yapabiliriz. İzmir’in trafiği, ulaşım ağı; kim neyi öğrenmek istiyorsa, kim neden şikayet ediyorsa rahatlıkla söyleyebileceği, uzman arkadaşlarımızla birlikte oturup vatandaşımıza cevap vereceğimiz, çözüm üretmeye çalışacağımız bir program yapalım, süre sınırı da koymayalım. Vatandaşımız samimiyetimize güvensin, biz onlar için iyi bir şey yapmak istiyoruz. Bir yerde su birikiyorsa, ve onların bir çözüm önerisi varsa bütün bunları duymak ve iyileştirme yapmak istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi güçlü bir belediye, bunları yapacak güce sahibiz. Önemli olan taleplerle çözümler buluşsun. Radyo Trafik İzmir ile bir çalışma yaparak İzmirlilere çözüm sağlayacağımız bir program yapalım. Biz onlar için bunları yapmak istiyoruz. Ulaşım başlığı altındaki “İzmir Buluşması” uzun bir toplantı oldu ama Radyo Trafik İzmir aracılığıyla bunu daha derli toplu yapabiliriz.” ifadelerini kullandı.

SOYER: RADYO TRAFİK İZMİR BİR DEMOKRASİ ŞAHİKASIDIR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, vatandaşların sorularını yanıtlama isteklerinin demokrasinin kendisi olduğunu belirterek, “Demokrasi birbirimize muhtaç olduğumuzu bilmekle başlıyor. Birbirimize tahammül edemiyorsak demokrasinin yeşermesine imkan yok. Sevgiyle, saygıyla birbirimizi dinlemeye ihtiyacımız var. Biz birlikte ancak bir şeyleri düzeltebiliriz. Sizin yaptığınız yayınlar da bir demokrasi şahikasıdır. Halkın sesine kulak verip, o sesi bu kentin seçilmişlerine, atanmışlarına, yöneticilerine iletiyorsunuz. Bunun takibini yapıyorsunuz, toplantılara bile geliyorsunuz. Sorumlu gazetecilik böyle bir şey olsa gerek. Böyle bir platform yarattığınız için sizi tebrik ediyorum. Uzman arkadaşlarımızla gelip, uzun soluklu bir programla tek tek vatandaşlarımızdan gelen soruları yanıtlayacağız.” şeklinde konuştu.

“SİYASETİN DİLİ VE KÜLTÜRÜ DEĞİŞTİ”
Şimdiye kadar 3 defa gerçekleşen İzmir Buluşmaları'nın kendileri için faydasına da değinen Soyer, "Bir toplantının sonunda “her kafadan ses çıktığı” yorumu yapıldı. Bizim tam da buna ihtiyacımız var. Biz birbirimizi dinlemedikçe bazen yanlış şeylerin peşine takılıp gidebiliyoruz. Ne zaman birbirimizi duyarsak doğru yolu buluruz. Halk buluşmalarını devam ettireceğiz, önümüzdeki günlerde sırasıyla turizm, sağlık ve spor temalarıyla geniş kitleleri bir araya getirip bu başlıklar altında buluşturacağız, sorunları konuşup, çözümler arayacağız. Türkiye'de 31 Mart'tan sonra siyasetin dili ve kültürü değişmeye başladı. Kibirden uzak, daha mütevazi, daha şeffaf siyasi profiller aranmaya başlandı. Halkın siyasetin diliyle ilgili bir sorunu vardı. Halkın bize ulaşıyor olması kıymetli ve bunu sürdüreceğiz.” dedi.

RAYLI SİSTEM ÇALIŞMALARI
Başkan Soyer, programda ulaşımla ilgili projeleri de ele aldı ve şunları söyledi: 
“Narlıdere Metrosu'nda çalışmalar devam ediyor, aksama yok, planlanan tarihte bitecek. Buca Metrosu ile ilgili çalışmaları süratle sürdürüyoruz. 2020 yılı içinde ihaleye çıkacağız ve süreç başlayacak. Çiğli Tramvayı için onay süreci hızlanacak. Yeni bir takım hatlar ve güzergahlar için çalışıyoruz. Havaray, monoray gibi yol üstünden giden sistemlerin üzerinde duruyoruz. Teleferiği toplu taşıma aracı olarak kullanmak gibi bir niyetimiz var, bazı noktalarda bu mümkün. Toplu ulaşımı yaygınlaştıracak çözümler için çalışıyoruz.”

“İZMİRLİLER NEFES ALACAK”
“Bazı kavşaklarda çalışmalarımız var ama Alsancak ve Basmane Garı ile Karşıyaka İskele önündeki yolların yer altına alınması öncelikli olarak ele alıyoruz. Proje çalışmaları devam ediyor. Mümkün olduğu en kısa sürede başlatacağız. 3 çalışmanın da akut bazı sorunları çözeceğini düşünüyoruz. Alsancak Garı’nın önündeki yolu yer altına aldığımız zaman Hocazade Camii’nden Havagazı Fabrikası’na kadar geniş bir bölüm yeşil alan olacak. Bu proje trafiği rahatlatmakla kalmayacak, ortaya büyük bir kent meydanı ve cazibe merkezi çıkacak. Basmane Garı ve Karşıyaka İskelesi önünde de trafiğin yere alınması büyük bir rahatlama sağlayacak. Amacımız bunları en kısa sürede, en az rahatsızlık verecek şekilde tamamlamak. Kentli rahat nefes alacak, trafik rahatlayacak.”

ANKARA VE İSTANBUL’DAN FARKIMIZ: İZUM
İzmir’i, Ankara ve İstanbul’dan farklı kılan özelliğin İZUM gibi bir sisteme sahip olmasına vurgu yapan Tunç Soyer, “Türkiye’nin hiçbir yerinde böyle sistem yok. Tam bir ‘Akıllı Şehir’ uygulaması. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni bundan önceki dönemlerde gerçekleştirilen proje nedeniyle kutluyorum. İZUM çok yüksek teknolojiyle kent içindeki trafik sinyalizasyonunu dizayn ediyor. Bu olağanüstü sistem aslında trafiğin akışını da rahatlatan bir sistem. Bu teknolojinin İzmir’de daha yaygınlaşmasını sağlayacağız. İZUM masasından mevcut yapıyı kontrol ediyorsunuz. Bazı yerlerdeki ışık sürülerini düzenleyerek bir rahatlık sağlıyoruz. İstanbul ve Ankara’da olmayan şey bizde var.” diye konuştu.

“İZMİR BİR AMFİ TİYATRO, KÖRFEZ DE SAHNEMİZ”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’de körfez ulaşımını daha etkin kullanmaları gerektiğinin altını çizdi: “Geçen hafta yelken yarışlarına katıldım. Amfi tiyatro gibi bir şehirde yaşıyoruz, körfez de sahnemiz... 365 gün körfez canlı, renkli olsa tadına doyulmaz. Körfezi daha da canlandıracak çalışmalar yapıyoruz, ulaşımda daha etkin kullanacağız. Yüzde 3 olan deniz ulaşımı kullanımını önümüzdeki 4 buçuk yıl içinde yüzde 15'in üzerine çıkarmak istiyoruz. Yeni güzergahlar tespit edeceğiz. Yeni iskeleler, yeni hatlar oluşturup, sefer sayılarını sıklaştıracağız. Feribotlar yerine küçük teknelerle taşımacılığa başlayacağız. Deniz taksisi gibi seçenekler üzerinde de çalışıyoruz. Vatandaşlarımız deniz yolunu tercih edecek. Bunu cazip hale getireceğiz. Cruise gemi seferleri önümüzdeki yıl yeniden başlıyor. 2023’e kadar cruise gemileriyle gelen turist sayısını 1 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Körfezi kent içi ulaşımda ve turizmde daha fazla kullanacağız.

ENTEGRASYON SİSTEMİ PROJESİ
Kent içindeki trafik sorununun anahtarlarından birinin minibüs sistemiyle ESHOT'un birbirine entegre edilmesi olduğunu kaydeden Soyer, “Bu hem vatandaşın çok daha konforlu bir ulaşım sistemine ulaşmasını hem de esnafın sunduğu hizmetin kalitesini yükseltecek. Ayrıca bu sistemle çok daha adil ücretlendirme politikası hayata geçirilecek. Seferihisar'da hazırlık yapmıştık, sonuna gelindi. Bunu kent geneline yaymayı hedefliyoruz. Entegrasyon sistemiyle kentli rahat edecek, ücretler daha adil olacak, ESHOT daha az yatırım yapacak. Aşılması gereken çok engel var ama Seferihisar iyi bir örnek olacak.” açıklamasını yaptı.

ÇALIŞMALAR GÜNDÜZ YAPILMAYACAK!
Radyo Trafik İzmir dinleyenlerinden gelen soruları da yanıtlayan Tunç Soyer, trafik akışını yavaşlatan yol çalışmalarının yoğun saatler dışında yapılması gerektiğine yönelik bir görüş üzerine, “Bu planlanabilir. Hepimiz bundan rahatsız oluyoruz. Çok özel bir gerekçesi yoksa bundan sonra bu çalışmaları gündüz saatleri içinde yaptırmayacağız, bu kadar net söylüyorum.” cevabını verdi.

100. YIL KONSERİNİ TARKAN VERECEK
Soyer, kentin tarihi mekanlarında yapılacak düzenlemelerden de bahsetti, bir de müjde verdi: “Kemeraltı dünyanın en eski, en büyük açık hava alışveriş merkezi... Bu aslında dünya markası yaratmak için yeterli bir cümle. Bunun kıymetini bilmemiz lazım. Kemeraltı İzmir'in kaldıracıdır. Konak Pier'den başlayan Saat Kulesi ve Kemeraltı'na, buradan da Agora ve Kadifekale'ye uzanan hattı tarihi dokusuna uygun şekilde düzenleyeceğiz. Bu güzergahın düzenleme çalışmalarının açılışını 29 Ekim 2023'te Kadifekale’de ortaya çıkaracağımız 20 bin kişilik Amfi Tiyatro’da bir dünya starının konseriyle yapacağız. 100. yıl konseri için Tarkan ile de konuştuk, konseri o verecek.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE DEPREM
İzmir’in çok hızlı bir şekilde kentsel dönüşümü yaşamaya başlayacağına da vurgu yapan ve Yeşildere Caddesi'ne cephesi olan evlere kentsel dönüşüm olana kadar makyaj yapacaklarını da belirtte ve sözlerini “Deprem farkındalığı, toplanma alanları konusunda İstanbul depremi bizim için de bir uyarı, hatırlatma oldu. İzmir'de bir sempozyum hazırlığı yapıyoruz. Erken uyarı sistemiyle ilgili de bir çalışma içerisindeyiz. Bunu bir fırsat olarak gördük, kendi hazırlıklarımızı gözden geçirme ve eksiklerimizi giderme fırsatı bulduk.” ifadeleriyle tamamladı.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...