Türkiye'de mamografi çektirme oranı çok düşük

Meme kanseri hem kadınlar arasında en sık görülen hem de en sık ölüme neden olan kanser türü. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 2,1 milyon kadın meme kanserine yakalanırken ...

Türkiye'de mamografi çektirme oranı çok düşük
21 Ekim 2020 - 11:33

Meme kanseri hem kadınlar arasında en sık görülen hem de en sık ölüme neden olan kanser türü. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 2,1 milyon kadın meme kanserine yakalanırken düzenli kontroller hayati önem taşıyor. Buna rağmen Türkiye’de 2019 yılında kadınların sadece yüzde 36’sının mamografi çektirdiği görülüyor. Meme kanserinde erken teşhisin önemini bilen Demir Sağlık, Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda kadınları muayene olmaları yönünde bilinçlendiriyor ve tavsiyelerde bulunuyor.

Meme kanseri, hem ülkemizde hem de dünyada kadınlarda en sık görülen ve en sık ölüme neden olan kanser türü olarak öne çıkıyor. Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü (HSGM) verilerine göre ülkemizde meme kanseri her 4 kadın kanserinden birisi olmayı sürdürürken bir yıl içinde ülkemizde yaklaşık 18 bin kadına meme kanseri teşhisi konuluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ise her yıl 2,1 milyon kadın meme kanserine yakalanırken 2018 yılında 627 bin kadının meme kanserinden öldüğü tahmin ediliyor.

Meme kanserinin belirtileri
Meme kanserinin ilk belirtisi, genellikle memedeki dokuda kalınlaşma veya memede ya da koltukaltında fark edilen bezeler oluyor. Bununla birlikte koltukaltı ve memede ağrı, kızarıklık, meme ucundan gelen genellikle kanlı akıntı, meme uçlarında içe doğru çökme, deride döküntü gibi belirtiler de meme kanserinin yaygın görülen belirtileri. Fark edilen her beze, meme kanserinin bir işareti olmamakla birlikte yine de böyle bir durumda mutlaka doktor kontrolü gerekiyor. Herhangi bir şikayet olmasa da kadınların yılda bir kez mamografi çektirmesi gerekiyor. Ancak ne yazık ki bu oran Türkiye’de çok düşük. Eurostat’ın verilerine bakıldığında Türkiye’de 2019 yılında kadınların sadece yüzde 36’sının mamografi çektirdiği görülüyor. Bu oran Finlandiya’da 2018 yılında yüzde 83 olarak kaydedilmiş.

Meme kanserinde erken teşhisin önemini bilen Demir Sağlık, Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda kadınları muayene olmaları yönünde bilinçlendiriyor ve tavsiyelerde bulunuyor:

- Meme kanserinde erken teşhis ve kontroller büyük önem taşıyor. 40-69 yaş arası kadınların ayda bir kendi kendilerine muayene yapması ve yılda bir kez de doktora gitmeleri ve mamografi çektirmeleri öneriliyor. Demir Sağlık, özel sağlık sigortası ürünlerinde 40 yaş üstü kadın sigortalılarına yıllık mamografi hizmetini ücretsiz sunuyor.

- Meme kanseri teşhisinde elle muayene, mammogram, ultrason veya MRI gibi görüntüleme testleri ve biyopsi en sık başvurulan yöntemler olurken teşhis esnasında hastalığın olup olmadığının yanı sıra tümörün boyutu ve ne kadar yayılmış olduğu gibi bilgiler de elde edilmeye çalışılıyor. Bu nedenle düzenli kontroller büyük önem taşıyor.

- Sadece kanser özelinde değil, daha sağlıklı bir yaşam için sebze ve meyvenin tüketilmesi, fiziksel aktivitenin rutin alışkanlıklara dahil edilmesi gerekiyor.

- Tüm bunların sonucu olarak sağlıklı kiloda olmak, sigara ve alkol kullanımından uzak durmak da riski minimum seviyeye indiriyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı Değerlendirmesi
Av. Olgu Altuğ'dan Bergama Esnaf Çarşısı İçin Yargı Kararı...
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...