Türkiye'nin ilk yeşil halkı arzı Galata Wind'e yatırımcıdan 8 kat talep

Galata Wind Enerji A.Ş.'nin 15-16 Nisan tarihleri arasında halka arzına ilişkin talep toplama işlemlerinin sonuçlarına göre şirketin halka arzına toplamda nominal 1,1 milyar TL talep geldi.

Türkiye'nin ilk yeşil halkı arzı Galata Wind'e yatırımcıdan 8 kat talep
21 Nisan 2021 - 00:54

Galata Wind Enerji A.Ş.'nin 15-16 Nisan tarihleri arasında halka arzına ilişkin talep toplama işlemlerinin sonuçlarına göre şirketin halka arzına toplamda nominal 1,1 milyar TL talep geldi. Şirketin halka arzında toplam tahsisat nominal 133,7 milyon TL olarak planlanmıştı. Şirketin planlanan halka arzına toplamda 8 kat talep geldi. Şirketin toplam halka arz büyüklüğü ise 811 milyon TL oldu. Yabancı yatırımcıların da büyük ilgi gösterdiği halka arzda, Goldman Sachs ve Norges Bank Investment Management da yüzde 5’in üzerinde pay alan iki kurum oldu. 

Türkiye’nin ilk yeşil halka arzı olan Galata Wind Enerji A.Ş.’nin Garanti BBVA Yatırım liderliğinde paylarının halka arzına ilişkin talep toplama işlemleri, 15-16 Nisan 2021 tarihleri arasında gerçekleşti.  Şirketin 133.697.870 TL nominal değerli payları halka arz edildi. Gelen talebin ardından satışa sunulan payların yüzde 20’sine denk gelen ek satışa konu 26.739.570,00 TL nominal değerli paylarının da satışıyla toplam 160.437.440 TL nominal değerli payların satışı gerçekleşti. Nihai sonuçlara göre 160.437.440 TL nominal değerli payların satışı sonucunda halka arz büyüklüğü 811.018.951 TL olarak gerçekleşti.

Pay fiyatının 5,06 TL olarak belirlendiği halka arzda, yurt içi kurumsal yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 12,6 katı, yurt dışı kurumsal yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 8,5 katı, yurt içi bireysel yatırımcılara ayrılan tahsisat tutarının 4,3 katı ve şirket çalışanlarına ayrılan tahsisat tutarının 1,4 katı talep geldi.  

Yurt dışı yatırımcıdan tahsisatın 8,5 katı talep geldi
Halka arz edilen 133.697.870,00 TL nominal değerli payların yüzde 10’una denk gelen 13.369.787,00 TL nominal değerli paylar Yurtdışı Kurumsal Yatırımcılar’a tahsis edilmiş olup, toplam 16 Yurtdışı Kurumsal Yatırımcı’dan kendilerine tahsis edilen pay miktarının 8,5 katı olan 113.804.836,00 TL nominal değerli pay talebi geldi. Gerçekleşen dağıtım sonucunda ek satış dahil toplam 39.146.736,00 TL nominal değerli 198.082.484,16 TL tutarında ve nihai halka arz büyüklüğünün yüzde 24,4’üne denk paylar Yurtdışı Kurumsal Yatırımcılar’a satıldı. Açıklanan sonuçlara göre iki kurum yüzde 5’in üzerinde pay aldı.  Buna göre Goldman Sachs yüzde 5,05; Norges Bank Investment Management da yüzde 6,01 pay edindi.

‘Galata Wind, sıfır karbonlu ekonomiye geçişte farkındalık yaratacak’
Doğan Holding CEO’su Çağlar Göğüş
, grup şirketlerinden Galata Wind Enerji A.Ş.’nin halka arzına toplamda 8 kat talep gelmesinden ve Goldman Sachs ve Norges Bank Investment Management gibi dünyanın sayılı ESG odaklı yabancı yatırımcılarından ilgi görmesinden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Yerli ve yabancı tüm yatırımcılara gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür eden Göğüş, “Türkiye’nin ilk yeşil halka arzı” mottosuyla halka arz edilen Galata Wind Enerji’nin, Türkiye’deki yatırım ekosisteminde sıfır karbonlu ekonomiye geçiş ve sürdürülebilirlikle ilgili küresel trendlere yönelik farkındalık yaratması bakımından çok önemli olduğunu, belirterek şunları söyledi:

“Galata Wind Enerji’nin halka arzının, ülkemizdeki enerji dönüşümü sürecine olumlu katkıda bulunacağına inanıyorum. Doğan Grubu olarak, değerlerimizden ve 61 yıllık köklerimizden güç alarak BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarının yaratacağı yenilikçi ve değer odaklı iş fırsatlarını değerlendirerek tüm yatırımlarımızda pozitif etkiye odaklanıyoruz. Olası negatif çevresel ve sosyal etkimizi azaltıyor, toplum ve dünya için değer yaratan bir organizasyon olarak yeni yatırımlara da bu bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Tamamen yeşil ve yenilenebilir enerji kaynaklı Galata Wind Enerji şirketimizin halka arzı sürecini yöneten başta Garanti BBVA Yatırım olmak üzere, tüm konsorsiyum üyelerine ve destek veren tüm iş ortaklarımıza teşekkür ediyorum.”

‘Galata Wind’in güçlü sermaye yapısı ve potansiyeli yatırımcıda karşılık buldu’
Galata Wind Enerji A.Ş. CEO’su Burak Kuyan
 da Galata Wind Enerji’nin halka arzının, sürdürülebilir ve çevre dostu elektrik üretim portföyü, öngörülebilir nakit akış ve maliyetlerinin, operasyonel verimliliğinin, güçlü sermaye yapısının, büyüme potansiyelinin, sürdürülebilirlik alanındaki uluslararası taahhütlerinin ve Türkiye elektrik sektöründeki elverişli unsurların hem yerli hem de yabancı kurumsal yatırımcılar tarafında önemli bir karşılık bulduğunu söyledi.  Galata Wind Enerji’ye büyük ilgi gösteren yatırımcılara ve halka arz sürecini yönetin Garanti BBVA ve konsorsiyum üyelerine teşekkür eden Kuyan, “Dünyadaki ve Türkiye’deki enerji dönüşümünün ve genel anlamda sürdürülebilirliğin bir ortağı olarak, sonsuz kaynaklarla yenilenebilir enerji üreterek ülkemizin dışa bağımlılığının azaltılmasına, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımızın 2019-2023 dönemi için ‘Daha Fazla Yerli Daha Fazla Yenilenebilir’ mottosuyla belirlediği stratejisine de katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”

‘Türkiye’nin ilk yeşil halka arzına liderlik etmekten gurur duyuyoruz’
Garanti BBVA Yatırım Genel Müdürü Utku Ergüder
 ise “Türkiye’nin ilk yeşil halka arzı olan Galata Wind Enerji’nin halka arzına liderlik ettiğimiz için Garanti BBVA Yatırım olarak gururluyuz. Bu süreçte, uzun bir sürenin ardından ilk kez tüm halka arz büyüklüğüne yakın bir yabancı talebiyle karşılaştık. Bununla beraber bireysel yatırımcılara eşit dağıtım yaparak daha fazla yatırımcıya ulaşmayı ve kurumsal yatırımcılara tahsisat ayırarak onların da bu halka arza katılmalarına olanak sağlayabildiğimiz için mutluyuz. Önümüzdeki dönemde de tıpkı bu arzda olduğu gibi sürdürülebilir projelerde yer almayı ve yine öncü olacağımız yapılarla paydaşlarımız için değer yaratmayı hedefliyoruz.” Dedi.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl Oldu"
Bergama Ziraat Odası Başkanı: "2024 Tarım İçin Kara Bir Yıl...
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde Gerideyiz?'
'Türkiye'nin Balığı Dünya Sofralarında, Biz Neden Tüketimde...