Üniversite laboratuvarları yeni bilginin üretilmesine öncülük ediyor

İstinye Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şenol Pişkin: Üniversiteler sadece bilginin paylaşılmasına değil, yeni bilginin üretilmesine de öncülük eder!

Üniversite laboratuvarları yeni bilginin üretilmesine öncülük ediyor
12 Ağustos 2021 - 14:20
Üniversitelerin laboratuvarları öğrenci ve akademisyenlerin bilgilerini pratiğe dökmesine ve yeni çalışmalar yaparak bilgi üretimine katkı sağlayabilmeleri için en önemli alanlar. Özellikle mühendislik ve fizik, kimya gibi alanlarda öğrenim gören öğrenciler için sadece teorik değil, pratik eğitimlerin de önemi büyük. Bu konuya dikkat çeken İstinye Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şenol Pişkin, “Üniversiteler sadece bilginin paylaşılmasına değil, yeni bilginin üretilmesine de öncülük eder” diyor.

Özellikle mühendislik ve fizik, kimya gibi alanlarda öğrenim gören öğrenciler sadece teorik değil, pratik eğitimlere de ihtiyaç duyuyor. Bu bölümlerde okuyan öğrenciler, derslerde öğrendikleri teorik bilgileri uygulamalı olarak laboratuvarlarda pratiğe döküyor. İstinye Üniversitesi (İSÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şenol Pişkin de laboratuvarların önemine dikkat çekiyor. Öğrencilerin laboratuvarlarda sadece ders içi değil, ders dışı çalışmalar için de bulunduklarını belirten Pişkin, “Öğrenciler buralarda yarışma ve konferanslara da hazırlanabiliyorlar” diyor.
 
Fakülteye ait 22 laboratuvar bulunuyor
İstinye Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde 11 bölüm yer alıyor. Bilgisayar, Biyomedikal, Elektrik- Elektronik, Endüstri, İnşaat, Makine ve Yazılım mühendislikleri ile Kimya, Matematik, Moleküler Biyoloji, Biyoenformatik ve Genetik bölümleri bulunuyor. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin Vadi ve Topkapı kampüslerinde olmak üzere 22 laboratuvarı bulunuyor. Vadi Kampüsü’nde Elektronik; Dijital Sistemler; Modelleme, Optimizasyon ve Benzetim; Kontrol ve Robotik; Fizik; Parçacık Algıçları Araştırma; Modelleme, Benzetim ve Genişletilmiş Gerçeklik; Kimya; Yapı Malzemeleri ve Yapı Mekaniği; Zemin Mekaniği; Üretim Sistemleri; Mukavemet ve Ölçme Tekniği; Biyomekanik; PC; Mekanik; CNC; Linux; Unix ve Elektrik Makineleri laboratuvarları yer alıyor. Fakültenin iki bölümünün yer aldığı Topkapı Kampüsü’nde ise Biyoenformatik ve Genetik Laboratuvarı ile Moleküler Biyoloji ve Genetik Laboratuvarı bulunuyor.
 
Yarışma ve konferanslara hazırlanıyorlar
 Mühendislik ve Doğa Bilimleri alanında eğitim alan öğrenciler için uygulama yapabilecekleri alanların çok önemli olduğuna değinen Dr. Öğr. Üyesi Pişkin, şunları söylüyor:
“Özellikle mühendislik ve fizik, kimya gibi alanlarda öğrenim gören öğrenciler sadece teorik değil, pratik eğitimlere de ihtiyaç duyuyor. Ayrıca üniversitemizin de misyonuna göre, üniversiteler sadece bilgiyi paylaşan değil, aynı zamanda yeni bilginin üretilmesine de liderlik eden ve bu bilginin toplum ihtiyaçlarına dönük çözümlere ulaşmasını sağlayan kurumlardır. Bu nedenle İSÜ’de, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin kuruluşundan itibaren laboratuvarlara özel bir önem verildi ve yatırımlarla destekleniyor. Pandemi döneminde de bu destekler devam etti. Fakültenin yeni kampüsüne geçiş ile laboratuvarların sayısı ve fiziki alanı arttırıldı. Mesela yeni Kimya Laboratuvarı kullanıma hazır hale geldi. Kontrol ve Robotik Laboratuvarının alanı yaklaşık olarak iki katına çıktı ve bu şekilde otonom araç ve robot platformumuzu kurabildik. Bu platform ile her türlü zorluğa sahip uluslararası yarışlara hazırlanmak mümkün. Bütün eğitim laboratuvarlarımız bölüm ayrımı olmaksızın fakültenin bütün öğrencilerine ve öğrenci kulüplerine açık. İsteyen öğrencilerimiz buralarda ders dışında da bolca vakit geçirip ders içi veya dışı çalışmalarını gerçekleştirebiliyorlar. Bunlara en iyi örnekler İHA, Robotik, Bioinnovation ve Medical AI takımları olarak sıralanabilir. Üretim Sistemleri, Mekanik ve Modelleme, Benzetim ve Genişletilmiş Gerçeklik laboratuvarlarını da kullanarak tasarım ve üretimlerini gerçekleştirdiler, yarışma ve konferanslara hazırlandılar.”
 
Multidisipliner eğitim ve araştırma yapılıyor
Vadi Kampüsü’nde eğitim laboratuvarlarının yanı sıra araştırma laboratuvarları için de yer ayrıldığını belirten Pişkin, şöyle devam ediyor:
“Bu kapsamda daha önce İleri Projeler Laboratuvarımız bölündü ve daha spesifik alanlara ayrıldı. Bunlardan birisi Modelleme, Benzetim ve Genişletilmiş Gerçeklik laboratuvarı oldu. Burada özellikle sağlık ve otonom teknolojileri alanında mühendislik araçları kullanılarak multidisipliner eğitim ve araştırma yapılıyor. Bu laboratuvar da ilk ürünlerini konferans, makale yayınları ve patent başvurusu ile verdi. Yeni öğrenci ve kulüplerimizi de Vadideki laboratuvarları kullanmaya davet ediyoruz.”
 
###
İstinye Üniversitesi hakkında: İstinye Üniversitesi, "Liv Hospital", "Medical Park" ve "VM Medical Park" olmak üzere üç ayrı hastane markasını tek çatı altında buluşturan ve sağlık sektöründe 25 yılı aşan bilgi, birikim ve yatırımları olan MLP CARE Grubu'nun desteğiyle 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından 2015 yılında kuruldu. Odak noktasında yapay zekâ ve dijitalleşmenin yer aldığı üniversite, güçlü akademik kadrosuyla, eğitim ve araştırma performansıyla ve her alandaki AR-GE çalışmalarıyla çağımızın bilgisinin üretilmesine katkıda bulunuyor. Öğrencilerini bilimin gücüne güvenen, eleştirel düşünebilen, insani ve etik değerlere sahip bireyler olarak yetiştiren İstinye Üniversitesi, sadece teorik bilgiyi odağına almıyor öğrencilerini bilgilerini pratikte de kullanabilecekleri uygulama alanlarına yönlendiriyor. Bünyesinde üç enstitü, yedi fakülte ve iki meslek yüksekokulu bulunan üniversite; edebiyattan sanata, sağlıktan mühendisliğe kadar birçok farklı alanda yetkin bireyler yetiştiriyor. Üniversite eğitim, araştırma, yenilik ve teknoloji geliştirmede mükemmeliyeti hedefleyerek dünyanın öncü üniversitelerinden biri olmayı amaçlıyor. İstinye Üniversite’nin ana hedeflerinden bir tanesi ise yerel ve evrensel sorunlara çözümler geliştirerek toplumun gelişimine katkıda bulunmak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
İzmir'de 3126 Asansöre Kırmızı Etiket
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?
Kartalkaya'daki yangında acil durum önlemleri eksik mi kaldı?