Uşak Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı için geri sayım

Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın: "Fuarlar Milli Gücümüzdür"

Uşak Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı için geri sayım
05 Eylül 2020 - 18:58
32 bin çiftçi nüfusuyla tarım ve hayvancılık şehri olan Uşak, bu yıl Uşak Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı'na altıncı kez ev sahipliği yapacak. Uşak Belediye Başkanı Mehmet Çakın “Gıda, tarım ve hayvancılık artık yalnızca ekonomik ve sosyal bir olgu değil, ülkenin milli güvenliğidir. Bu kapsamda üreticimize büyük katkı sağlayan fuarlarımız milli gücümüzdür” dedi.

GL Platform tarafından düzenlenecek Uşak 6. Ege Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, 17 Eylül 2020 tarihinde kapılarını ziyaretçiye açacak. Çakın, Uşak’ta 2.4 milyon dekar tarım alanı bulunduğuna dikkat çekerek “Tarımsal hasıla olarak 2018 yılında 3.2 milyar liralık bir hacim yakalayan Uşak, tarımsal ihracatta ise 28.4 milyon dolarlık bir gelir elde etti. 2002 yılından bu yana tarımsal ihracattaki gelir miktarı, yapılan desteklemelerin de katkısıyla yüzde 115’in üzerinde arttı” diye konuştu. Uşak’ın üretim çeşitliliği ve yenilikçi vizyonuyla tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığını vurguladı.

Uşak tarımı milli değer
Uşak’ın tarım ve hayvancılık konusunda birçok yeniliğe imza attığını da hatırlatan Çakın şöyle devam etti: “Nohut üretimi ile Türkiye’de sekizinci; çörekotu yetiştiriciliğinde üçüncü; kekik, haşhaş ve susam yetiştiriciliğinde dördüncü; mercimek yetiştiriciliğinde ise beşinci sırada yer alıyoruz. Toprak yapısının iyileştirilmesinde kullanılan mürdümük bitkisi ihtiyacının yüzde 30,3’lük bir üretimle karşılayarak 29 bin 782 ton ile Türkiye’de ilk sıradayız. 2025 yılında 11 milyar dolara kadar çıkacağı öngörülen kenevir üretiminde pilot iller arasındayız. Lavanta bahçesi ile hem turizme hem de farklı sektörlere destek veriyor, topraksız tarıma da ev sahipliği yapıyoruz. Bu yöntemle domates üretimi gerçekleştirip ve 17 milyon TL’lik üretimin yüzde 20’lik kısmını ihraç ediyoruz. İşte bu nedenlerle dışa bağımlılığı ve yüksek miktardaki ithalatı önlemek, milli ekonomimize güç katmak adına Uşak önemli bir misyonu üstlenmiş durumda”

“Gıda, milli güvenliğimizdir”
Tarım ve hayvancılık sektörünün dünya için her zamankinden çok daha büyük bir öneme taşıdığını vurgulayan Çakın “Bu sektörler artık yalnızca ekonomik ve sosyal bir olgu olmaktan öte, bir ülkenin milli güvenliği demektir. Gıdada dışa bağlılık, milli gardın düşmesi demektir” diye konuştu.

Üreticinin ‘altın anahtarı’
Yarınlara güvenle bakmanın altın anahtarının, üreticinin teknolojiyi yakından takip etmesi olduğunu söyleyen Çakın, Uşak 6.Ege Tarım ve Haycancılık Teknolojileri Fuarı'nın da bu misyona sahip olduğunu belirtti. Çakın "Fuar ile üretici yeniliklerle buluşacak. Bu buluşma hem ülke ekonomimize hem de bölgemizdeki üreticilere önemli bir katkı sağlamış olacak. Üreticimiz büyüyecek, sektör can kazanacak” dedi.

“Fuarın destekçisiyiz”
Uşak Belediyesi olarak üretimle Türkiye'ye güç katan tüm müteşebbislerin destekçisi olduklarını belirten Çakın “Bu kapsamda belediye olarak fuarın gerçekleşeceği alanı temin edecek, daha geniş bir kitlenin ulaşım sağlayabilmesi adına koordinasyon ve temizlik gibi konularda desteklerimizi sunacağız. Ayrıca fuarda bizzat yer alarak kültürel değerlerimizi tanıtacağız" diye konuştu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Menemen'de Gölpark Karavan Şenliği, Karavan Tutkunlarını Bir Araya Getirdi
Menemen'de Gölpark Karavan Şenliği, Karavan Tutkunlarını Bir...
İzmir'in Kadın Yöneticileri Karşıyaka'da Dayanışma İçin Bir Araya Geldi
İzmir'in Kadın Yöneticileri Karşıyaka'da Dayanışma İçin Bir...