Uzm. Dr. Gül Kitapçıoğlu: Tütün ve sigara tek başına en büyük kanser nedeni
Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon yeni kanser vakası görülüyor
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)’nün önerisiyle 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kabul ediliyor. Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Gül Kitapçıoğlu, “Görülme oranı giderek artan kanser yüzde 22’lik oran ile kalp hastalıklarından sonra dünyada ikinci ölüm nedenidir. 2030 yılına kadar ölüm nedenleri arasında birinci sıraya yükseleceği tahmin ediliyor” dedi.
Tüm dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon yeni kanser olgusu ve 8 milyon kansere bağlı ölüm kaydedildiğini söyleyen Uzm. Dr. Gül Kitapçıoğlu, “4 Şubat Dünya Kanser Günü’nün amacı kanser konusunda toplumun farkındalığını sağlamak, özellikle önlenebilir kanserler konusuna dikkat çekmek ve korunmaya yönelik önlemleri toplumla paylaşmaktır. Dünya Sağlık Örgütü 2018 için ‘Yapabiliriz, Yapabilirim’ sloganını kullanmaktadır. Sigara içmeyerek, sağlıklı beslenerek, fiziksel aktiviteyi arttırarak herkes kanser riskini bireysel olarak azaltabilir” diye konuştu.
“Düzenli egzersiz özellikle meme kanseri riskini yüzde 60 azaltıyor”
Tütün ve sigaranın tek başına en büyük kanser nedeni olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Gül Kitapçıoğlu, “Aktif ve pasif sigara ve tütün ürünlerinden kaçınmak, kişinin içiyorsa sigarayı bırakması hem kendisi hem de ailesi ve çevresi için en önemli korunma önlemidir. Hangi yaşta olursa olsun sigarayı bırakmak yaşam yılı beklentisini ve yaşam kalitesini arttırır. Beslenmede bireyin yeme içme alışkanlıklarında yapacağı değişiklikler de çok önemlidir. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmenin temel ilkelerinden biri besinlerin hazırlanması, pişirilmesi ve saklanmasında doğru yöntemler kullanmaktır. Benzer şekilde bireylerin günlük yaşamlarında fiziksel aktiviteleri arttırması, sağlıklı kiloya ulaşmaları da en önemli risk azaltıcı önlemlerdir. Günde en az yarım saat düzenli egzersiz haftanın 5 günü en az 30 dakika egzersiz özellikle meme kanseri riskini yüzde 60 azaltmaktadır. Fazla kilolu ve obez bireylerde meme, rahim ve rahim ağzı kanserleri ve sindirim sistemine ait kanserlerin daha sık görüldüğünü biliyoruz” dedi.
“Yıllık kontrollerinizi 35 yaşından sonra daha dikkatli yaptırın”
Kanser tarama programlarıyla belirti vermeden erken tanı konulduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Gül Kitapçıoğlu, “Meme, prostat, rahim ve rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanserleri yıllık kontrollerle erken yakalanabilir. Eğer ailenizde çoklu kanserler ve genetik yatkınlık varsa alınacak tedbirler vardır. Bunun için kanser merkezlerinden danışmanlık alın. Yıllık kontrollerinizi 35 yaşından sonra daha dikkatli yaptırın. Bedeninizle ilgili olun. Makattan, idrardan veya ağızdan kanama, vücudun herhangi bir yerinde şişlik, kitle, kanlı balgam ve öksürük, ses kısıklığı, ciltte geçmeyen yara, benlerde değişiklik gibi alışılmadık bir durumda derhal doktora başvurunuz. 50 yaştan sonra yıllık kanser kontrollerinizi unutmayın” dedi.
Şakir Saraç / İzmir / Ege Ajans