Uzmanı Uyarıyor: Deniz ve Havuz Suyu Kulak Enfeksiyonlarına Neden Olabilir

Yaz aylarında deniz ve havuz suyu, dış kulak yolu enfeksiyonlarını artırabilir. Kulak çubuğu kullanımı ve su teması enfeksiyon riskini yükseltirken, uzmanlar tedavi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi veriyor.

Uzmanı Uyarıyor: Deniz ve Havuz Suyu Kulak Enfeksiyonlarına Neden Olabilir
27 Ağustos 2024 - 10:45

Kulağa Sık Su Kaçması Enfeksiyona Neden Olabilir

Yaz aylarında deniz ve havuza girme nedeniyle dış kulak yolunun sıkça suyla temasının kulak kiri olarak da bilinen koruyucu serumen tabakasının kaybolmasına neden olarak dış kulak yolu enfeksiyonu sıklığını artırdığını belirten VM Medical Park Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Osman Erdoğan, “Ayrıca kulak çubuğu kullanma, sert cisimlerle dış kulak yolunu kaşıma, yüksek nem ve ısı da dış kulak yolu enfeksiyonlarına eğilimi artırmaktadır” dedi.

Dış Kulak Enfeksiyonları ve İşitme Kaybı

VM Medical Park Ankara Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Osman Erdoğan, dış kulak enfeksiyonları hakkında açıklamalarda bulundu. Doç. Dr. Erdoğan, yazın deniz ve havuza sık girilmesi nedeniyle dış kulak yolunun sıkça suyla temasının, kulak kiri olarak da bilinen koruyucu serumen tabakasının kaybolmasına neden olarak dış kulak yolu enfeksiyonu sıklığını artırdığını ifade etti.

İşitme Kaybına Yol Açabilir

Dış kulak yolu enfeksiyonu gelişen hastalarda özellikle çiğneme ve konuşma sırasında çene eklemi hareketi nedeniyle ağrı oluştuğunu vurgulayan Doç. Dr. Osman Erdoğan, “Dış kulak yolunun ödem nedeniyle daralması ve kulak akıntılarının birikmesi nedeniyle iletim tipi işitme kaybına sıkça rastlanmaktadır. Renksiz ya da sarı renkli, kötü kokulu kulak akıntıları olabilmektedir. Enfeksiyon ajanı mantarlar varsa kaşıntı da görülebilmektedir” diye konuştu.

Etkin Tedavi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kulak önüne bası uygulanması ya da kulak kepçesinin hareket ettirilmesi sırasında şiddetli ağrının en önemli bulgular olduğunu dile getiren Doç. Dr. Erdoğan, “Hastalığın tanısının konulmasından sonra akılcı ilaç kullanımı ile tedaviye başlanmalıdır. Etkin tedavi için dış kulak yolunun sık aralıklarla temizlenmesi, uygun antibiyotik ve damlaların seçimi önem arz etmektedir. Yanlış ilaç seçimi ya da sağlık merkezine geç başvuru nedeniyle hastalarda dış kulak yolu, damlaların ilerleyemeyeceği kadar daralmış olabilir. Bu hastalarda dış kulak yoluna antibiyotikli ve kortizonlu fitiller yerleştirmek tedavide anahtar rol oynar” dedi.

Tedavi Sonrası Kulak 2 Hafta Sudan Korunmalı

Tedaviden sonra yaklaşık iki hafta boyunca kulağın sudan korunması gerektiğine değinen Doç. Dr. Erdoğan, “Bunun için vazelinli pamuklar ya da kulak tıkaçları kullanılabilir. Bu enfeksiyonların sıklığını azaltmak ve önüne geçmek için kulak çubuğu kullanılmamalıdır ve kulak kanalı sert cisimlerle kaşınmamalıdır” dedi.

Deniz ya da Havuz Sonrası Kulak Ağrısı Var mı?

Doğru kulak temizliği için banyodan sonra bir parça pamuk ile kulak kanalı girişinin kurulanarak temizlenmesi gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Erdoğan, “Şeker hastalığı, sedef hastalığı ya da egzamatöz cilt hastalıkları olan hastaların dış kulak yolu enfeksiyonları açısından ekstra dikkat etmesi gerekmektedir. Deniz ya da havuza girdikten sonraki günlerde kulaklarında şiddetli ağrı hisseden vatandaşlarımızın derhal kulak burun boğaz hekimine başvurarak kulak muayenelerini yaptırmalarını önermekteyiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Vişne Madencilik'in Halka Arzı 3-5 Şubat'ta Başlıyor: Pay Başına Fiyat 37,44 TL
Vişne Madencilik’in Halka Arzı 3-5 Şubat’ta Başlıyor: Pay...
Bergama'ya 9. Baraj: Bölümçam Barajı'nda Çalışmalar Hız Kazandı
Bergama’ya 9. Baraj: Bölümçam Barajı'nda Çalışmalar Hız...