17 İlçede Depreme Dayanıklılık Testleri Yapılacak
Türkiye’de Bir İlk! Manisa’da 600 Bin Yapının Depreme Dayanıklılık Testi Yapılacak
Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa CBÜ İşbirliği Protokolünü İmzaladı.Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Manisa’daki 17 ilçede 600 bin yapının depreme dayanıklılık testi için işbirliği protokolünü imzaladı. Çalışmaların kısa süre içerisinde başlayacağı protokol kapsamında denetimler ücretsiz olacak.
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ile birlikte Manisa’daki olası bir deprem öncesinde yapıların risk derecesini belirlemek üzere işbirliği protokolü imzaladı. Protokol kapsamında Türkiye’de bir ilke imza atılarak, Manisa’nın 17 ilçesindeki 600 bin bağımsız birimden oluşan yapılar depreme uygunluk ve sağlamlık açısından denetlenecek. Saha çalışmasının finansmanı Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlanacak ve ücretsiz yapılacak. Protokolün imza töreninde Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ünsel Gökçe, Manisa CBÜ Genel Sekreteri Doç. Dr. Bora Canbula, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Türk, MCBÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ali Demir, Doç. Dr. Halil Nohutçu ve Doç. Dr. Mehmet Bakır Bozkurt da yer aldı.
Türkiye’de Harekete Geçen İlk İl ‘Manisa’
İmzalanan protokol hakkında görüşlerini dile getiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, protokolün takdire şayan olduğunu ve Türkiye’de süreci başlatma ve hayata geçirme noktasında ilk ilin Manisa olduğunu ifade etti. Rektör Ataç, “Ben öncelikle bu duyarlılığınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Hem bürokrasi adına hem devlet adamlığı adına. Üniversiteye düşen de bunun akademik yönünü yapmasıdır. Üniversitenin sadece öğrencilerin gelip okuduğu yerden ziyade şehrin temel sorunlarına akademik bir bakış açısıyla ışık tutması gerekiyor. Siz de sağ olun, gerçek bir vizyonla akademinin bu bilgi kaynağını sürece aktararak ve süreçte değerlendirerek bir yol haritası çıkarmak istiyorsunuz. Bu da çok takdire şayan. Türkiye’de ilk il Manisa. Bu süreci başlatan, hayata geçirme noktasında olan ilk il. Biz tabi şehre karşı sorumluluğumuzu yerine getirip, bilgilerimizi halkın yararına kullanılması, halkla bütünleşme açısından çok büyük katma değer. Üniversitemizin bilgi birikiminin bu sahada kullanılması ve Manisa’mızdaki bütün konutların gerek mikro ölçekleme ve gerek yapı stokunun röntgenin çekilmesi ve bu anlamda herkesin yapılarının riskli, az riskli, çok riskli olarak sınıflandırılması açısından bizim İnşaat Mühendisliği ekibimizin sahada olması ve sivil toplum kuruluşları ile bu süreci yönetmesine alan açtığından dolayı başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Cengiz Ergün beye ve onun çok kıymetli ekibine de teşekkür etmek istiyorum. Olası bir depremde can kayıplarının minimum ya da hiç olmaması için üniversitemiz, Büyükşehir Belediyemiz, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve halkımızla işbirliği içerisinde çalışacağız. Elbirliği ve gönül birliğiyle bu süreci yöneteceğiz” diye konuştu.
Başkan Ergün Hayatını Kaybeden Vatandaşları Andı
Protokol töreninde konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Öncelikle, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve asrın felaketini yaşadığımız depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun. Yaşanan bu büyük felaket, binlerce insanımızı hayattan koparırken milyonlarca insanımızı da olumsuz yönde etkiledi. Ancak ülkemiz ve milletimiz, birlik ve beraberlik içerisinde bu zor günlerin de üstesinden gelecektir. Güçlü bir ülkeyiz ve yaralarımızı da el birliğiyle saracağız. Rabbim bir daha böyle acılar yaşatmasın” diyerek konuşmasına başladı.
İmar Planlarının Önemi Bir Kez Daha Anlaşıldı
Başkan Ergün, “Bildiğiniz gibi, Manisa’mızda depreme dayanıklı yapılar inşa etmek, planlarıyla oturmuş bir kent oluşturmak için 1989 yılından beri yapılamayan imar planları noktasında ilçe belediyelerimiz ve kıymetli meclis üyesi arkadaşlarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Yaşadığımız bu büyük afetin ardından imar planlarının önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. En kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayarak, planlı ve modern bir şehir inşa etmek tek gayemizdir” ifadelerini kullandı.17 İlçede Depreme Dayanıklılık Testleri Yapılacak
Manisa Celal Bayar Üniversitemizle önemli bir protokolü imza altına aldıklarını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Yaşanan afet sonrasında şehrimizdeki binaların depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti kapsamında Üniversitemizle hemen iletişime geçtik ve hızlı bir şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. İmza altına alacağımız bu protokol ile 17 ilçemizdeki 600 bin bağımsız bölümden oluşan yapı stokunu inceleyeceğiz. Şehrimizdeki mevcut binaların zemin yapısı, zemin dayanımı, bina yapım yılı, kolon kiriş sistemi, projelerin belediyelerimizde bulunan projeleriyle uyumlu olup olmadığı, yerinde yapılacak incelemeler ile donatı durumunun projedeki durumuyla örtüşüp örtüşmediği gibi konularda denetimleri üniversitemiz gerçekleştirecek. Üniversitemize çalışmalarıyla ilgili gerekli finansman desteğini büyükşehir belediyemiz sağlayacak. bu denetimleri de ücretsiz olarak vatandaşlarımıza sunacağız. Bu çalışmayla hem vatandaşlarımızın akıllarındaki soru işaretlerini gidermiş olacağız hem de şehrimizin genelindeki yapılarla ilgili önemli veriler elde etmiş olacağız. O açıdan değerli katkıları nedeniyle Rektörümüz Sayın Profesör Doktor Ahmet Ataç Bey başta olmak üzere, çok değerli hocalarımıza, Büyükşehir Belediyemizin çalışanlarına, ilçe belediyelerimizin teknik ekiplerine ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Protokolümüzün hayırlı olmasını dilerken, böylesi felaketlerin bir daha yaşanmamasını temenni ediyorum. Rabbim, bir daha böyle kara günler yaşatmasın” diye konuştu.
YORUMLAR