BPREG’den karbon emisyonu sorunlarına karşı hafif, çevreci ve yüksek performanslı biyokompozit malzemeler

BPREG Kompozit ve Tekstil, Zorlu Holding’in ana partnerliğinde gerçekleşen, toplumsal ve ekolojik fayda üreten girişimlerin desteklenmesi kapsamında etki hızlandırıcı programı imece impact’e katılan 7 sosyal girişimden biri. Girişim, kullandığı üretim tekniğiyle, karbon salınımının önüne geçerken, hafiflik ve mekanik özellikler açısından da ödün vermeyen biyokompozit ürünler üretiyor. 
 
Çevre dostu üretim ve döngüsel ekonomi politikalarıyla iş modelini kuran BPREG, sahip olduğu yüksek teknoloji ve inovatif üretim anlayışı ile, başta ulaşım sektörü olmak üzere bot yapımı, elektronik endüstrisi gibi pek çok sektöre yüksek mekanik performansa sahip, çevreye etkisi düşük ileri kompozit malzemeler geliştiriyor.
 
Cam, karbon gibi sentetik malzemelerden üretilen kompozitlere alternatif, lif bitkilerinden hafif, yüksek mekanik performansa sahip, çevreye etkisi düşük, sürdürülebilir ve endüstriyel olarak kullanılabilirliği yüksek bu ileri kompozit malzemelerin üretimi dünyada çok yeni, Türkiye’de ise bir ilk. Zorlu Holding’in ana partnerliğinde gerçekleşen, toplumsal ve ekolojik fayda üreten girişimlerin desteklenmesi kapsamında etki hızlandırıcı programı imece impact’e katılan 7 sosyal girişimden de biri olan BPREG, üretim tekniğiyle, karbon salınımının önüne geçerek dünyayı ve çevreyi korurken, yenilikçi yaklaşımıyla de Türkiye’nin en inovatif girişimlerinden biri olarak öne çıkıyor.
 
BPREG’in temel hedefi: Doğal elyaf takviyeli ileri kompozit çözümleri için global’de akla gelen ilk çözüm ortağı olmak
 
BPREG’in faaliyetlerine dair açıklamada bulunan girişimin Kurucu Ortağı ve CTO’su Burcu Karaca, BPREG’in temel hedefinin, doğal elyaf takviyeli ileri kompozit çözümleri alanında dünya çapında akla gelen ilk çözüm ortağı olmak olduğunu belirtti. Kullandıkları hammaddelerin keten ve endüstriyel kenevir gibi ham maddelerden oluştuğunu söyleyen Karaca, bu malzemelerin ülkemizde yüzyıllardır çok verimli bir şekilde yetiştiğini vurgulayarak, hammaddeyi ülkemizde üretip üzerine bilimsel katma değer koyarak ileri kompozit malzeme çözümleri sunmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
 
Geliştirdikleri ileri kompozit malzemelerin aslında hafif olmalarına karşı yüksek mekanik performans sağladığını belirten Karaca, “Hem hafifletme hem de yüksek geri dönüştürülebilirliği aynı uygulamanın içerisinde sunabiliyoruz. En kritik değerimiz ise, patente konu bir üretim yöntemimiz var. Bu yöntemle yüksek performanslı bio-kompozit malzemeyi endüstriyel maliyetleri çok yükseltmeden sağlayabiliyoruz” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

  • 0 Yorum