İstanbul Havalimanı’nda toplanan atıklar “0” Sıfır Noktası’nda sanata dönüştü
Sanatçı Deniz Sağdıç’ın atık malzemelerle ürettiği portreler İstanbul Havalimanı’nda ziyaretçilerle buluştu. İGA ve paydaşlarının markalarını taşıyan eski üniformalar, düğmeler, İstanbul Havalimanı’nda toplanan plastik kutular, poşetler gibi malzemelerin sanata dönüştüğü sergi, yolcuların yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.
İGART çatısı altında kültür sanat alanında yaptığı çalışmalara hız kazandıran İstanbul Havalimanı, yenilikçi projelerle sanata daha fazla alan yaratmaya devam ediyor. İstanbul Havalimanı’ndaki kültür sanat buluşmalarının en yenisi, Sanatçı Deniz Sağdıç’ın “0’’ Sıfır Noktası sergisi ile gerçekleşiyor.
Ünlü isimler serginin lansmanında bir araya geldi
İstanbul Havalimanı “0’’ Sıfır Noktası projesi ile doğa dostu yaşam alışkanlıkları konusunda ziyaretçilerine ilham vermeyi amaçlıyor. Sergide yer alan eserler, farklı milletlerin özelliklerini taşıyan portrelerden oluşuyor ve İstanbul Havalimanı’nda sergileniyor. Ocak ayında İstanbul Havalimanı’nın Dış Hatlar Giden Yolcu alanında ziyarete açılan ve Buse Terim, Özlem Avcıoğlu, Bahar Akıncı gibi isimlerin de ziyaret ettiği sergi, yoğun ilgiyle karşılaşıyor. Eserlerin satışlarından elde edilen gelirin bir bölümü İGA’nın Kurumsal Sosyal Sorumluluk projelerinde kullanılacak.
Sergide yer alan, Deniz Sağdıç’ın ekibiyle birlikte yaklaşık 4 aylık bir atölye çalışması ile ortaya çıkardığı 20 eser; İGA ve paydaşlarının markalarını taşıyan eski üniformalar, İstanbul Havalimanı Atık Yönetim Merkezi’nde tespit ve keşfi yapılan plastik kutuları, çöp poşetleri, kablolar, düğmeler gibi kullanılmış/atık hale gelmiş malzemelerden oluşuyor.
Günlük yaşamdan sanat eserine…
Deniz Sağdıç, 2015 yılında uygulamaya başladığı “Ready-ReMade’’ başlıklı projesiyle; bireyin günlük yaşamda kullandığı, tüketerek bir kenara terk ettiği nesne ve objeler ile işlevini yitirmiş her türlü atığı sanatın kendi dünyasında eser olarak yeniden var etmeyi deniyor.
Sanatçı bu yöntemle, bireyin tüketim alışkanlıklarını yeniden sorgulamasını, kişi ve kurumlara “sürdürülebilirlik’’ konusunda ilham verebilmeyi, özel bilgi ve beceri isteyen malzemelerden öte günlük hayatta kullanılan, yakından tanınan malzemeler aracılığıyla birey için sanatı çok daha samimi bir düzeye kavuşturmayı, tüm alan ve sektörlerde olduğu gibi sanatın da sürdürülebilirlik meselesi olduğuna dikkat çekebilmeyi amaçlıyor.
İstanbul Havalimanı’nın doğa dostu yaşam alışkanlıkları konusunda ziyaretçilerine ilham verme, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm bilincini artırma hedefiyle yola çıktığı sergi üç ay boyunca ziyaret edilebilecek.
YORUMLAR