Yasadışı Balıkçılık ve Deniz Kirliliği: Uzmanlardan Uyarılar

Çevre sağlığı açısından balıkçılığın deniz ekosistemine etkisi ne? Üsküdar Üniversitesi Çevre Sağlığı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, balıkçılığın çevresel etkilerine dikkat çekerek, bilinçli avlanmanın önemini vurguladı.

Yasadışı Balıkçılık ve Deniz Kirliliği: Uzmanlardan Uyarılar
01 Ekim 2024 - 16:30

Balıkçılığın Deniz Ekosistemine Etkileri

Balıkçılığın Çevresel Etkileri ve Bilinçli Avlanma

Üsküdar Üniversitesi Çevre Sağlığı Program Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, balıkçılığın çevresel etkilerine dikkat çekerek, bilinçli avlanmanın önemini vurguladı. Balıkçılığın çevresel etkilerine ve bilinçli avlanmanın önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, “Doğru biçimde gerçekleştirilen balıkçılık faaliyetlerinin deniz kirliliği üzerindeki etkileri oldukça azdır.” dedi.

Yasadışı Balıkçılığın Olumsuz Etkileri

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, balıkçılığın kültürümüzde yüzyıllardır var olan ve aynı zamanda belirli bir kesimin gelir kaynağı olan önemli iş kollarından biri olduğunu ifade ederek, “Yasadışı balıkçılık, deniz ekosistemleri açısından pek çok olumsuz sonuç doğuruyor. Balıkların aşırı avlanması, bu türlerin denizlerdeki popülasyonunu ciddi miktarda azaltarak bazı türlerin bölgesel olarak neslinin tükenmesine yol açabiliyor. Bunun yanında trol ağları gibi bazı yöntemler, deniz tabanına zarar vererek pek çok bitki ve hayvan türüne de zarar veriyor,” şeklinde konuştu.

Yanlış Av Yöntemleri ve Deniz Canlılarına Zarar

Balıkçılık faaliyetleri sırasında tutulması amaçlanmayan deniz kuşları ve deniz kaplumbağaları gibi pek çok tür de ağlara takılarak ölebiliyor. Bu nedenle balıkçılık, dikkatli ve kurallara uygun gerçekleştirilmesi gereken bir faaliyet olarak öne çıkıyor.

Av Yasağının Kalkmasıyla Deniz Kirliliği Riski Artar mı?

Deniz Kirliliği ve Teknelerin Rolü

Doğru biçimde gerçekleştirilen balıkçılık faaliyetlerinin deniz kirliliği üzerindeki etkileri oldukça azdır.” diyen Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, sözlerine şu şekilde devam etti: “Ancak bu faaliyetlerde kullanılan tekneler ve diğer ekipmanların durumu bu noktada kilit rol oynuyor. Balıkçılık yapılan teknelerin bakımsız olması ya da çevresel etkileri olan boyaların kullanımı, deniz kirliliğine neden olabilir. Bu kimyasalların deniz suyuna karışması ciddi boyutlarda su kirliliğine sebep olabilir.”

Motor Yağı ve Yakıt Kaçaklarının Etkileri

Balıkçı teknelerinin motorlarındaki yağlar ve yakıtların denize karışması, deniz ekosistemine ciddi zarar verebilir. Ayrıca, tekne içerisinde balıkların işlenmesi sırasında çıkan atıkların doğrudan denize verilmesi de kirliliğe yol açabilecek diğer önemli bir faktördür.

Balıkçılık Sezonunda Deniz Kirliliğini Azaltma Yöntemleri

Atık Yönetimi ve Tekne Bakımı

Balıkçılık kaynaklı deniz kirliliğinin önüne geçmek için alınabilecek en önemli önlem, teknelerde atık yönetiminin doğru bir şekilde uygulanmasıdır. Bu konuda Dr. Adiller, “Atıkların doğrudan denizlerimize verilmesi engellenmeli ve teknelerin bakımları düzenli olarak yapılmalıdır. Çevreye en az zarar veren boyalar ve kimyasallar tercih edilmelidir,” dedi. Ayrıca teknelerdeki motor yağı ve yakıt kaçaklarının önlenmesi gerektiğini de belirtti.

Denizlerin Korunması ve Gelecek Nesiller

Balıkçılığın Geleceği İçin Denizleri Korumak Şart

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Adiller, ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen bu denizlerden tam anlamıyla faydalanamadığımızı dile getiriyor. Özellikle nüfus ve sanayi tesislerinin yoğun olduğu bölgelerde su kalitesinin kötü durumda olduğunu belirten Adiller, “Kaçak ve usulsüz balıkçılık faaliyetleri, deniz ekosistemlerimizi tehdit ediyor. Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj sorunu bu durumun en önemli örneğidir. Gelecek nesillerin de balıkçılık yapabilmesi için denizlerimizi korumalıyız,” dedi.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bayraklı'da Görkemli Nikah: Avukat İpek Kul ve Orkun Bayar Dünya Evine Girdi
Bayraklı’da Görkemli Nikah: Avukat İpek Kul ve Orkun Bayar...
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatçı Bu Şartlarda Nasıl Rekabet Etsin?
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: İhracatçı Bu Şartlarda Nasıl...