Kültür sanatın başkenti Üsküdar’da tarih yolculuğu tüm hızıyla sürüyor. Üsküdar’ı, şehrin kültür sanat merkezi haline getiren Üsküdar Belediyesi, üst düzey sosyal mesafe ve hijyen tedbirlerini alarak düzenlediği sergilere bir yenisini daha ekledi. Bu kapsamda Koleksiyoner Yusuf İyilik’in üç kıtaya yayılmış antikacılardan, ailelerden toplayıp restore ettiği kaybolmaya yüz tutan Osmanlı giysileri ve aksesuarları ile gündelik hayata yön veren eşyalardan oluşan Kalbe Dokunan İlmek Sergisi ile İstanbulluları, Osmanlıya uzanan bir kültür yolculuğuna davet ediyor.
Kendi alanında yapılan en geniş çaplı sergi olma unvanını kazanan Kalbe Dokunan İlmek Sergisi’nde, Osmanlı’nın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtan tekstil ürünlerinin yanı sıra ütü sobası, dikiş makinesi, fener, makyaj, ayna, takı ve kemer çeşitleri gibi Osmanlı dönemi günlük kullanım eşyalarından örnekler de sunuluyor. Sergi; çerçeve, hat yazı ve ferman gibi imparatorluğun tamamlayıcı unsurlarını da içeriyor.
Koleksiyoner Yusuf İyilik’in Osmanlı giysi ve aksesuar kültürüne olan hayranlığından yola çıkarak hazırladığı Kalbe Dokunan İlmek Sergisi, Manisa’dan Bolu’ya, Kayseri’den Urfa’ya farklı yöresel kıyafet ve aksesuar modelleriyle Osmanlı’da giyimin estetik, folklorik ve kültürel değerlerine somut örnekler üzerinden şahitlik ediyor.
Yusuf İyilik, dünyada hayranlık uyandıran Osmanlı sanatının nadide örneklerini barındıran Kalbe Dokunan İlmek Sergisi aracılığıyla bin bir emekle ilmek ilmek dokunan, geçmişin ruhuyla nakışlanmış Osmanlı giyim kuşam hazinelerini restore ederek bugüne kazandırıyor. Sergi, Türk kadınının sadece yüzlerce çeşit kumaşla değil, tabiatın bin bir çiçeğini, rengini duygularıyla harmanlayarak işlediği oyalarıyla, fesiyle, cepkeniyle, gömleğiyle, takılarıyla, çarpanasıyla nasıl bir sanat ve estetik anlayışı içinde yaşadığını ortaya koyuyor.
Osmanlı’nın tarihi ve kültürel zenginliğini yansıtıyor
Osmanlı’nın tarihi ve kültürel zenginliğinin en nadide örneklerini içeren Kalbe Dokunan İlmek Sergisi, oldukça zengin bir perspektife sahip.. Yüzlerce parçadan oluşan Osmanlı dönemi tekstil ürünleri arasında Türkiye’nin her yöresine ait gelin ve damat giysileri dikkat çekiyor. Yörelerine göre uzmanlar tarafından eşleştirilen kıyafetler, cansız mankenlere giydirilerek sergileniyor. Osmanlı dönemine ait kumaşlar, 16. yüzyıl ile 19. yüzyıl arası tarihlenen çatmalar, sancak, sevai kumaşlar, şibler, keçe, ipek ve kadife seccadeler, yağlıklar, peşkirler, çevreler, elmasiye ve selimiye kumaşlar gibi özel parçaları içeriyor. Osmanlı ile özdeşleşen dival işlemelerinden oluşan bindallılar, elbiseler, bohçalar, yatak örtüleri ve sedir takımları ile Türk işi işlemelerin en nadide örnekleri sunuluyor. Serginin yazma ve tülbent koleksiyonu; oya, işleme ve yörelerine göre tasnif edilmiş 3 bini aşkın parçadan oluşuyor. Osmanlı’dan günümüze akçe, mühür, tütün ve madalya keselerinden oluşan parçalar da sergide yer buluyor.
YORUMLAR