AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

Cumhuriyet Konserini dünyaca ünlü Şef Alexander Rahbari yönetecek!

26 Ekim 2022 - 01:28

Alexander Rahbari, CRR Senfoni Orkestrası’nı Yönetmek İçin İstanbul’da!

Cumhuriyet Bayramı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu'nda özel bir konserle kutlanacak. CRR Senfoni Orkestrası, 29 Ekim akşamı, saat 20.00’de, Kuva-yı Milliye ve Cumhuriyet başlıklı konser verecek. Konseri dünyaca ünlü orkestra şefi Alexander Rahbari yönetecek. Orkestra konserde, genç yaşına rağmen günümüz dünyasının seçkin şef ve yıldız virtüözleriyle dünyanın pek çok prestijli salonunda konserler vermiş keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev’e eşlik edecek.

Cumhuriyet Konserinde Dünyaca Ünlü Şef: Alexander Rahbari CRR Senfoni Orkestrası’nı Yönetmek İçin İstanbul’da! Cumhuriyet Konserinde Dünyaca Ünlü Şef: Alexander Rahbari CRR Senfoni Orkestrası’nı Yönetmek İçin İstanbul’da!

29 Ekim akşamı CRR Senfoni Orkestrası’nın vereceği konseri, dünyanın en tanınmış müzisyen ve orkestra şeflerinden biri olan ve şimdiye kadar Berlin Filarmoni Orkestrası dâhil 120’nin üzerinde orkestra ile çalışmış Alexander Rahbari yönetecek. 

Türk bestecilerini ve eserlerini uluslararası düzeyde başarılı bulduğunu söyleyen Rahbari’nin yöneteceği Cumhuriyet konserinin ilk bölümünde; Ferit Tüzün'ün “Esintiler” ve Fazıl Say'ın Keman Konçertosu “Haremde 1001 Gece” eseri seslendirilecek.

Konserin ikinci bölümünde ise, Rahbari’nin daha önce de CRR Senfoni Orkestrası ile icra ettiği, Nikolay Rimski Korsakov’un 1888 yılında Binbir Gece Masalları’ndan esinlenerek bestelediği Şehrazad senfonik seslendirilecek. Orkestra bu bölümde genç keman virtüozü Elvin Hoxha Ganiyev’e eşlik edecek.

Konser biletleri 90 TL olup, CRR Konser Salonu Gişe ve Biletix’ten temin edilebilir.

Alexander Rahbari Hakkında: 1948 yılında İran'ın Tahran şehrinde dünyaya gelen Alexander Rahbari, Gottfried von Einem, Hans Swarowsky ve Karl Österriecher'in öğrencisi olarak Viyana'da eğitim aldı. Rahbari, öğrencilik yıllarının ardından İran'a döndü ve Tahran Müzik Konservatuarı'na yönetici olarak atandı. Şeflik kariyerinin başlangıcından itibaren pek çok prestijli ödül kazanan Rahbari, 1977'de Avrupa'ya taşındı. Aynı yıl, "Besancon Uluslararası Şefler Yarışması"nda altın madalyayı, Cenevre Yarışması'nda ise gümüş madalyayı kazandı. Bu ödüller ve diğer çalışmaları sayesinde Herbert von Karajan'ın dikkatini çeken Rahbari, Karajan'dan Berlin Filarmoni Orkestrası'nı yönetmek üzere davet aldı. Orkestrayla 1980, 1982 ve 1984'te de çeşitli projeler gerçekleştirdi. Karajan, 1980 yılında Salzburg Easter Festivali'nde de Rahbari'den asistanı olmasını istedi. 1985 yılında, Çek Filarmoni Orkestrası'ndan daimi konuk şef olmak üzere davet aldı ve Çek Filarmoni'yle gerçekleştirdiği olağanüstü çalışmaları sayesinde Dvorak madalyasına layık görüldü. 1985'ten itibaren, Belçika Radyo ve Televizyon Orkestrası'nda ve Brüksel-BRTN'de konuk şeflik görevini sürdürdü, 1988-1996 arasında ise bu kurumların "müzik direktörü" oldu. Bu yıllar sırasında, orkestrayla beraber yaptığı standart orkestra performansları, opera, çağdaş müzik ve koro çalışmalarıyla ünlendi.
1994'te Belçika Besteciler Derneği tarafından orkestrayla yaptığı başarılı çalışmalarından ötürü Fuga Trophy ödülü ile onurlandırıldı. 1996'da Virtuosi di Praga'nın Müzik Direktörü oldu. Şeflik ve 1992 yılında kurduğu Uluslararası Koch Discover kurumunun müzik direktörlüğü yanında, birçok solist ve topluluk keşfetmiş, bu sanatçıların ilk albüm kayıtlarını yapmalarında ve uluslararası platformda seslerini duyurmalarında katkıda bulunmuştur. 1997'de Amerika, Avusturya, Belçika, Fransa, Almanya, Hollanda, İspanya, İsveç ve İsviçre'den 60 İranlı müzisyeni Bregenz'de toplayan Rahbari, İran Uluslararası Filarmoni Orkestrası'nı kurdu. Sonuç, Rimsky Korsakov'dan "Şehrazad", Aram Haçaturyan'dan "Keman Konçertosu" ve Rahbari'nin 19 yaşındayken bestelediği "Nohe Khan" isimli, oryantal ögeler içeren eserlerin Uluslararası Koch Discover kurumunun direktörlüğünde kayıt edilmesi oldu. Hem "Şehrazad" hem de kendi bestesi olan "Nohe Khan", İran Balesi'nin repertuarı arasında yer almaktadır.

Elvin Hoxha Ganiyev Hakkında: 1997’de müzisyen bir aileye doğan Elvin Hoxha Ganiyev kemana beş yaşında başladı. Henüz sekiz yaşındayken büyükbabası Server Ganiyev ile birlikte ilk orkestralı konserini veren sanatçı, aynı yıl Zürih Konservatuarı’nın genç sanatçı programına kabul edildi. On yaşındayken Vladimir Spivakov yönetimindeki Moskova Virtüözleri ile birlikte ilk konserini Kremlin Sarayı’nda veren Ganiyev, çalışmalarını İspanya Escuela Superior de Música Reina Sofía’da sürdürdü. Genç sanatçı, yüksek lisans eğitimine halen Almanya’da Hochschule für Musik Theater und Medien Hannover’de devam ediyor. 
Elvin Hoxha Ganiyev, bugüne kadar Zubin Mehta, Yuri Bashmet, Sasha Goetzel, Gürer Aykal, Rauf Abdullayev, Placido Domingo, Jules van Hessen ve David Bernard gibi seçkin şeflerle çalıştı, Vadim Repin, Anne-Sophie Mutter, Maxim Vengerov, Cihat Aşkın ve Fazıl Say gibi müzik dünyasının yıldızlarıyla Carnegie Hall, the Berlin Philharmonic Hall, Tchaikovsky Concert Hall, Opera Garnier Monte-Carlo, Amsterdam Concertgebouw ve Londra the Royal Albert Hall gibi prestijli mekanlarda konserler verdi. Ganiyev henüz 13 yaşındayken Gürer Aykal yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’nın verdiği 38. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinde solist olarak yer aldı. Aralarında Moskova Virtüözleri, Shanghai Oda Orkestrası, Amsterdam Filarmoni, Borusan İstanbul Filarmoni, Azerbaycan Filarmoni, Katar Filarmoni, Odessa Filarmoni, Yeni Rusya Orkestrası, Bilkent Oda ve Bilkent Senfoni Orkestrası, Tchaikovsky Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Senfoni, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’nın da olduğu Türkiye ve yurtdışından pek çok orkestrayla konserler veren Hoxha Ganiyev, David Oistrakh Keman Yarışması, Lipinski-Wieniawski Genç Müzisyenler Yarışması, Berlin Uluslararası Müzik Yarışması ve Viyana Uluslararası Müzik Yarışması gibi yarışmalardan pek çok ödül ve onur derecesine layık görülmüştür.

YORUMLAR

  • 0 Yorum