AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

En popüler kahve çeşitleri ve ona yakışan lezzetler

30 Eylül 2024 - 14:25

Özsüt, Dünya Kahve Günü’nde en popüler kahve çeşitlerini ve ona yakışan lezzetleri listeledi

Ülkemizde kahve kültürü her geçen gün değişiyor ve gelişiyor. Geleneksel Türk kahvesi halen en çok tercih edilen kahvelerin başında gelse de, filtre kahve, espresso, Americano, latte gibi sıklıkla tükettiğimiz kahve çeşitlerine flat white, affogato ve espresso con panna gibi farklı tatlar ve farklı aromalar ekleniyor.  Ancak ne var ki, onlarca kahve seçeneği arasından seçim yapmak bazen zor olabiliyor.  1 Ekim Dünya Kahve Günü’nde damak tadınıza ve yaşam şeklinize en uygun kahveleri ve ona en çok yakışan lezzetleri keşfetmeye ne dersiniz? 

Özsüt, her gün içtiğimiz kahvelerin yapılışını ve birbirinden ayrıştığı noktaları paylaşırken, kahve tutkunlarının keyfine keyif katacak lezzetleriyle bu özel günü taçlandırıyor.
 
Kahve, günümüzde popülerliği her geçen gün artan ve adeta her gün yeni baştan keşfedilen bir içecek haline gelmiş durumda. Öyle ki, artık kahve denince akla bir değil pek çok farklı alternatif geliyor. Özsüt, 1 Ekim Dünya Kahve Günü’nde damak tadınıza en uygun kahveyi keşfetmeniz için en popüler kahve çeşitlerini ve yapılışlarını listelerken, ona eşlik edecek birbirinden özel lezzetlerini paylaşıyor.
 
Filtre Kahve
Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesi sonucu elde edilen kahve çeşidi olan filtre kahve, sade ve hafif bir tada sahiptir. Demleme süresi, kullanılan kahve miktarı ve su sıcaklığının tadını etkilediği bu içecek, kâğıt ya da metal filtreden süzülerek posasından ayrıştırılır ve servise hazır hale gelir. 
 
Espresso
İnce öğütülen kahvenin basınç gücüyle hızlıca demlendiği bir kahve türü olan espresso, 1900’lü yıllarda İtalya’da keşfedilir. 30 ml’lik küçük porsiyonlarda servis edilen yoğun kıvamlı bir kahve olan espressonun içimi diğer kahvelere göre çok daha serttir. Birçok kahve türünün, latte, cappuccino, mocha gibi temelini oluşturur.
 
Americano
Espresso’nun yoğun tadını azaltmak için bir ya da iki shot espressoya sıcak su eklenmesi ile elde edilen Americano, hafif ve daha uzun içimli bir kahvedir. Kısa sürede içilen bir kahve yerine daha uzun sürede sıcak kahve içmek isteyenler için idealdir.
 
Latte
Temelde espresso üzerine süt eklemek kadar basit olan latte yapımında, bir shot espresso üzerine bolca buharda ısıtılmış süt eklenip, üstüne az miktarda süt köpüğü koyulur. Sütün çok köpürmemesi ve krema kıvamında olması önemlidir. Süt oranı çok yüksek, yumuşak içimli ve kremamsı bir kahve çeşidi olan latteyi, hafif tatlardan hoşlananlar tercih edebilir.
 
Cappuccino
Espresso üzerine süt ve süt köpüğü eklenerek hazırlanan İtalyanlara özgü kahve türü olan cappuccinonun, en önemli özelliği sütünün tamamen köpürtülmesi ve yüksek hacim kazanmasıdır. 150 ml’lik geniş fincanlarda servis edilen cappuccino, bol köpüklü ve yumuşak bir kahve türüdür. 
 
Flat White
Adını Yeni Zelanda’da Fraser McInnes adlı bir baristanın cappuccino yapmaya çalışırken köpürtemediği sütten alan Flat White, tek veya çift shot espresso üzerine buharda pişirilmiş süt dökülerek hazırlanır. Flat White ile latte arasındaki temel fark, süt ve espresso oranıdır. Flat white, bir latteden daha az süt içerir ve genellikle üstte biraz daha az köpük bulunur. 
 
Espresso Con Panna
Temel olarak yoğun bir espresso üzerine krema eklenerek yapılan bir kahve çeşidi olan Espresso Con Panna, İtalyanca'da "Con Panna" terimi "kremalı" anlamına gelir. Bu nedenle, bu kahve türü, kremayı temel bir bileşen olarak içerir. Yoğun espresso ile kremanın birleşimi, tatlı ve kremsi bir deneyim sunan bu keyifli kahve, tatlı tatlardan hoşlananlar için idealdir.
 
Mocha
Adını Yemen'in güneybatısında yer alan ve bir zamanlar kahve ihracatıyla ünlenen liman kenti Mocha'dan alan bu kahve, espresso, buharla ısıtılmış süt ve sıcak çikolatayla hazırlanır. Genellikle üzerine krem şanti eklenen mocha, şekerli tatları sevenlerin gözdesidir. 
 
Macchiato
Sert ve aromalı bir tada sahip olan Macchiato, espressoya köpüklü süt ilave edilerek hazırlanır. Sıcak süt, mikser yardımıyla köpük haline getirildikten sonra 1 shot espresso’nun üzerine ilave edilir. 
 
Frappe
Buz ile hazırlanan ve soğuk kahve bazlı bir içecek türü olan Frappe, hazır kahveye soğuk su eklenerek yapılır. Birçok soğuk kahve, buz eklenerek soğutulup servise hazır hale gelirken, frappe buz dahil tüm malzemeler çalkanarak, köpüklü bir kıvama getirilinceye kadar karıştırılır. Buzlu ve ferahlatıcı bir kahve olan frappe, özellikle sıcak havaların gözdesidir.
 
Affagato 
İtalyanların ferahlatan ve damak tatlandıran özel kahvelerinden olan Affagato, hem sıcak kahvenin hem de dondurmanın tatlı aromasını bir arada sunuyor. 1 top dondurma üzerine espresso ile hazırlanan bu eşsiz lezzet, farklı tatlar denemek isteyenler için harika bir seçimdir.
 

Kahve yanına yakışan tatlar

Özsüt ustalıkla hazırlanan lezzetleriyle kahve tutkunlarının keyfine keyif katıyor. Kahvelerin en tatlı eşlikçilerinden olan Cruller, deneyenlerin vazgeçemediği tadıyla en çok tercih edilenler arasında yer alıyor. Şu (Choux) hamuru arasına enfes pastacı kreması ile hazırlanan bu benzersiz tat, Bademli Çikolatalı, Sütlü Çikolatalı, Bisküvi Kremalı, Yer Fıstıklı, Antep Fıstıklı ve Karamelli çeşidiyle kahvelere çok yakışıyor. 
 
Fransız mutfağında çıkıp tüm dünyaya yayılmış eşsiz tat kruvasan, kahve yanının bir diğer vazgeçilmezi olarak, Özsüt’ün maharetli ustaları tarafından özenle hazırlanıyor. 4 gün boyunca bekletilerek sabırla işlenen ve kat kat açılan kruvasanlar, ağızda dağılan tereyağlı lezzeti ile sadece kahvelerin değil, kalplerin de en tatlı ortağı oluyor.
 
Mini ekler tabağı, gerçek çikolatayla hazırlanan enfes brownie ve parça çikolatalı kurabiyeler ise kahve yanı tercihi çikolatalı tatlar olanları her daim mutlu ediyor.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar