Garanti BBVA’nın, pandemiden en fazla etkilenenler arasında yer alan müzik sektörüne destek vermek amacıyla hayata geçirdiği ‘Garanti BBVA ile Sesini Aç’ serisi Nisan ayındaki bölümünü, 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’nü kutlamak amacıyla, caz müzisyenlerine ayırdı. Efsanevi caz piyanisti Herbie Hancock’un girişimleriyle 2011 yılından bu yana ‘Uluslararası Caz Günü’ olarak kutlanan 30 Nisan’da Youtube’da yayına girecek programın konukları, Çağrı Sertel, Selen Gülün Trio, Batu Şallıel Quartet ve Cenk Erdoğan Trio olacak.
İpek Atcan’ın sunuculuğunu üstlendiği programın ilk konuğu aranjör, besteci ve prodüktör kimliğiyle farklı projelere imza atan piyanist Çağrı Sertel olacak. Sanatçı, bu yıl yayınladığı solo piyano albümü “Kuytu” da yer alan “Nefes”, “Kış Güneşi”, “Sisli Puslu” isimli şarkılarıyla izleyenleri telaşsız, sakin anlara davet edecek.
Sertel’in ardından sahneyi besteci, piyanist, vokalist ve eğitimci şapkalarıyla çok yönlü bir kariyer süren Selen Gülün devralacak. Gülün, üçlüsü ile birlikte “Başka”, “Kapı” ve “Bırak Gitsin” şarkılarını seslendirecek. Sahnede Selen Gülün’e kontrbasta Apostolos Sideris, davulda Berke Özgümüş eşlik edecek.
Türkiye’nin yeni nesil genç saksafon sanatçılarının başında gelen Batu Şallıel, dörtlüsü ile ilk solo albümü “The Way” de yer alan “Ordinary Day”, “Sleepless Night”, “My Guilty Pleasure” isimli şarkılarıyla izleyicilere seslenecek. Şallıel’e piyanoda Kaan Bıyıkoğlu, kontrbasta Enver Muhamedi, davulda Ekin Cengizkan eşlik edecek.
‘Garanti BBVA ile Sesini Aç’ta son olarak besteci ve gitarist Cenk Erdoğan, üçlüsü ile sevilen albümü Fermata’dan “Kabuk” ve “Kara Gider” şarkılarının yanı sıra “Kavis” albümünde yer alan “Büyük Ada” bestesini seslendirecek. Perdesiz gitarın dünya çapındaki en önemli temsilcilerinden biri olan Erdoğan’a, kontrbasta Baran Say, davulda Ekin Cengizkan eşlik edecek.
‘Garanti BBVA ile Sesini Aç’, 10. yılı kutlanan 30 Nisan Uluslararası Caz Günü’ne özel hazırlanan caz dolu içeriğiyle müzikseverlerin kulaklarının pasını silecek.
Sanatçılar Hakkında
Çağrı Sertel
Çağrı Sertel, İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki eğitimi boyunca Aydın Esen, Ricky Ford, Donovan Mixon, Can Kozlu gibi önemli isimlerle çalıştı. 2010 senesinde ilk albümü “Newborn’’u ardından ikinci albümü “Insant’’ı yayınladı. Aranjör, besteci ve prodüktör kimliğiyle farklı projelere imza atan ünlü piyanist; elektronik, caz ve rock gibi birçok tarzda müzik yapmayı sürdürürken, yurt içinde ve yurt dışında performans ve konserlerine devam ediyor. Sertel, solo projelerinin yanı sıra Sonic Boom, Elif Çağlar Quartet, Alp Ersönmez "Cereyanlı" ve Derya Türkan ile de sahne çalışmalarını sürdürüyor. ‘Multiverse’ projesinden içerikler yayınlamaya devam eden sanatçı, 2021 yılında yayınladığı “Kuytu” albümüyle de Peaceful Piano başta olmak üzere birçok global dinleme listesinde yer aldı.
Selen Gülün
Besteci, piyanist, vokalist ve eğitimci Selen Gülün müzik yaşamına yedi yaşında İstanbul Belediye Konservatuarı’nda yarı zamanlı piyano öğrencisi olarak başladı. 1992 senesinde İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdikten sonra aynı yıl Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’na girerek piyano ve bestecilik çalışmalarına başladı. 1996’da aldığı burs ile Berklee College of Music’te Caz Kompozisyon bölümünde okumak üzere Boston-ABD’ye gitti. 1998’de özel başarı derecesi ve ödülü ile mezun oldu. Mezuniyetinin ardından İstanbul’a döndü ve İTÜ MİAM’da çağdaş müzik besteciliği yüksek lisans eğitimini tamamladı. 1998-2016 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak Piyano Performans, Müzik Teorisi ve Bestecilik dersleri verdi. Berklee College of Music, The New School, The Malmö Academy of Music, The Utrecht School of the Arts, TEDx Boğaziçi Üniversitesi’nde yeni müzik ve çağdaş müzik konularında dersler verdi, sunumlar yaptı. Performansları ve besteleri Charles Mingus Composition Award 1998 ve British Council Visiting Arts, Creative Collaboration in Music 2003 gibi önemli ödüllere layık görüldü. Bestecilik yanında sahne performanslarını kurduğu çeşitli caz ve modern müzik grupları ile yurt içinde ve dışında sürdürmektedir. Eserleri Avusturya, Avustralya, Almanya, Hollanda, İngiltere, İsveç, Danimarka, İtalya, Fransa, ABD, Brezilya, Japonya, Kamboçya, Pakistan, Litvanya, Rusya, Mozambik ve Türkiye’de seslendirilmiştir.
Batu Şallıel
Türkiye’nin yeni nesil genç saksafon sanatçılarının başında gelen Batu Şallıel’in, ilk solo albümü “The Way” geniş bir dinleyici kitlesine hitap ediyor. Çalışmaları 6 ay süren albüm, 9 Şallıel bestesinden oluşuyor. Albümde, piyano ve düzenlemelerde Kaan Bıyıkoğlu, kontrbas ve elektrik basta Enver Muhamedi, davulda Ekin Cengizkan gibi Türkiye’nin ana akım caz sanatçıları yer alıyor. Tamamında Şallıel bestelerinin yer aldığı albümde, her bir eserin adının ardında bir hikâye var. Örneğin, “The Way”, sanatçının anlatımıyla; her insanın kendine bir yol çizdiğini, kendisinin de hayatındaki doğruları, mutlulukları düzenleyip kendine bir yol çizmesine ithafen yazılmış bir parça. Şallıel “Bu albüm ve adı, bir anlamda benim doğru yolumu temsil ediyor” diyor.
Cenk Erdoğan
Gitarist ve besteci Cenk Erdoğan 5. albümü “Fermata”yı 2018 yılında yayınladı. Bir müzik terimi olan fermata; durmak, soluk almak anlamlarını taşıyor. Sanatçı kendi müzikal yolculuğundaki yeni durağı “Fermata”da dinleyicisine hayatın içinde keyifli bir durak olmayı, karmaşa içinde nefes aldırmayı ve fermata sembolünün bütünleyici şemsiyesi altında müzikle var olmayı ve birlik olmayı arzuluyor. Perdesiz gitarın dünya çapındaki en önemli temsilcilerinden biri olan sanatçı bu albümünde enstrümanının sınırlarını perdesiz gitar için yazılmış yeni besteleri ile zorlamaya devam ediyor. Gitaristliğinin yanı sıra birçok projeye prodüktörlük ve aranjörlük de yapan sanatçı albümünde İsmail Tunçbilek, Golnar Shahyar, Sibel Gürsoy, Tuba Önal, Dünya Kızılçay gibi çok değerli müzisyenleri ağırladı. Albümün kemik kadrosunda ise Mehmet İkiz (davul) Baran Say (kontrbas) ve Velican Sağun (perküsyon) yer aldı. Kabak & Lin etiketiyle yayınlanan albüm, Hayyam Stüdyoları’nda canlı olarak kaydedildi. Mix’i Berk Kula, mastering’i ise Thomas Erberger tarafından yapıldı. Albümün kapak tasarımı ise Anıl Sam’ın kaleminden çıktı. Sanatçı, perdesiz gitarı dünyada tanıtmayı, müzikal yolculuğunu her daim heyecanlı tutmayı ve dinleyicisine yepyeni müzikler hediye etmeyi arzuluyor.
YORUMLAR