AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

Hamileler koronavirüs aşısı olabilir mi?

27 Ağustos 2021 - 18:28

DR. ESRA ÇABUK CÖMERT AÇIKLADI: GEBELİKTE HANGİ AŞI OLUNMALI? SİNOVAC MI BİONTECH Mİ? 



Covid-19 ile mücadele kapsamında geliştirilen aşıların uygulanmasıyla birlikte toplum bağışıklığı daha iyi seviyelere ulaştı. Yeni normalleşme uygulamaları sonrasında daha sosyal bir yaşama geçilen ülkemizde gebeler için durum nasıl olmalı? Araştırmalarını sürdüren ve “Gebelikte aşı olunmalı mı?” sorusuna cevap arayan anne adayları ve aileler için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Esra Çabuk Cömert açıklamalarda bulundu. 

Her geçen gün daha fazla ve farklı yaş gruplarından kişilerin olmaya devam ettiği Covid-19 aşıları ile birlikte hastalıkla mücadelede oldukça yol alındı. Bir çok gebenin aklında ise hamilelikte aşı olmak ile ilgili sorular var. Aşı olmaya karar veren aileler ise Sinovac ve Pfizer - Biontech aşıları arasında kararsızlık yaşıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Esra Çabuk Cömert gebelikte aşı konusuyla ilgili merak edilen tüm soruların cevaplarını açıkladı. 

Gebelikte aşı olunur mu?

Bu dönemde kendisine danışan gebelerin de sıklıkla sorduğu bir soru olan gebelikte aşı olunması konusuna, olunabilir şeklinde cevap veren Dr. Esra Çabuk Cömert; gebelik sürecinde doğru zamanda ve aşının özellikleri iyi incelenmiş bir şekilde tercih yapılması gerektiğini belirtti. 

Gebelikte hangi aşı olunmalı? Sinovac mı Biontech mi? 

Covid-19 aşılarında birçok yöntem kullanılmaktadır. mRNA, inaktif aşı ve rektör aşı metotları bunlardan birkaç tanesidir. Şu an Türkiye’de inaktif aşı ile mRNA aşıları aktif olarak kullanılmaktadır. Bu aşılardan inaktif ve mRNA aşıları karşılaştırıldığında yani Sinovac mı, Biontech mi? sorusuna cevap arandığında Dr. Esra Çabuk Cömert gebelere şunları söylüyor: “Şu an Biontech aşısının yan etkileri hakkında bilgi veren kanıtlanmış bir araştırma bulunmuyor. Sinovac ise inaktif ve tetanoz aşısı gibi üretilen bir aşı olduğu için gebeler Sinovac aşısını olabilirler görüşündeyim.”  

Gebeler ne zaman aşı olmalı? 

Covid-19 hastalığı insanları hayati derecede etkileyebilen ve tüm dünyanın baş etmekte zorlandığı bir hastalık. Dr. Esra Çabuk Cömert bu sebeple “Gebelerin hastalığa yakalanırlarsa hangi düzeyde geçirecekleri bilinmediği için; gebeler tercih durumlarına göre Biontech veya Sinovac aşısı olabilirler fakat aşıyı 3 aydan sonra yaptırmalarını öneriyorum.” dedi. Cömert sözlerine şöyle devam etti: “Sinovac aşısını inaktif bir aşı olması sebebiyle isterlerse gebeliğin en başından itibaren de olabilirler, Biontech aşısı için ise ilk 3 aydan sonra yapılmalı şeklinde söyleniyor. Yan etkiler ve aşının bebekte oluşturduğu bir tahribat olup olmadığı konusunda henüz belirgin bir çalışma bulunmuyor.” 
Emzirme döneminde aşı olunabilir mi? 
Dr. Esra Çabuk Cömert emzirme döneminde de aşı olunabileceğini söyleyerek, aşı olmayı önerdi ve bu iki aşı sonrasında da bebekte de antikorların yüksek görüldüğünü belirtti. Planlı gebeliklerde ailelere aşı olmalarını ve üzerinden bir iki ay geçtikten sonra gebeliğin denenmesini önerdi. 

Gebelik sürecinde aşının anne ve bebek üzerine olan veya ileride olabilecek etkilerin zamanla ve yeterli araştırmalar sonrasında verilerle belli olacağının altını çizen Cömert, yeni araştırmalar geldikçe durumun güncel gelişmelerle birlikte ele alınması gerektiğini belirtti. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar