AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

ICF, İklim Değişikliğine İlişkin Bildiriye İmza Attı

03 Temmuz 2020 - 12:03

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF) küresel iklim krizi konusunda eyleme geçmek üzere dört farklı küresel koçluk ve mentorluk kuruluşu ile ortak bir bildiri yayınladı. Bildiride iklim değişikliğinin insanlığa olumsuz etkilerinin farkında olduklarının altını çizen koçluk dernekleri; iklim krizi konusunda bilinçlendirme ve farkındalık yaratma görev ve sorumluluğuyla hareket etmeye devam edeceklerinin taahhüdünü verdi.

Uluslararası Koçluk Federasyonu (ICF), iklim ve biyolojik çeşitlilik kriziyle ilgili olarak koçluk ve mentorluk alanında faaliyet gösteren dört büyük küresel kuruluşla birlikte ortak bir bildiriye imza attı.ICF, Koçluk Derneği (AC), Asya Pasifik Koçlar İttifakı (APAC), Profesyonel Yönetici Koçluğu ve Denetimi Derneği (APECS) ve Avrupa Mentorluk ve Koçluk Konseyi (EMCC) ile birlikte oluşturulan bildiride, iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik kriziyle ilgili ortak eylem ve kolektif bir ses oluşturmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Dünya Çevre Günü’nde duyuru
Dünya Çevre Günü’nde duyurusu yapılan bildiri ile ilgili olarak ICF Türkiye Başkanı Nuray Akmeriç, şu açıklamayı yaptı: “Dünyanın en büyük koçluk ve mentorluk kuruluşlarıyla birlikte en önemli toplumsal konulardan biri olan iklim değişikliği konusunda gösterdiğimiz bu örnek dayanışma, koçluk mesleği için oldukça cesaret verici bir gelişme. ICF Türkiye olarak mesleğimizi uluslararası etik standartlara taşımayı ve daima gelişen toplum oluşturulmasına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle profesyonel koçlar olarak, toplumu ve bireyleri en çok etkileyen konulardan biri olan iklim ve biyo-çeşitlilik krizi konusunda kayıtsız kalmamız düşünülemezdi. İklim krizi bir doğa problemidir ve doğanın bir parçası olan bireyleri ve dolayısıyla iş dünyasını olumsuz etkileyen en büyük meselelerden biridir. Açıklanan ortak bildiride de belirtildiği gibi, tüm profesyonel koçların, içinde yaşadığımız dünyanın boğuştuğu iklim krizinin insanlığa olan etkilerini çok iyi takip ederek, verdikleri hizmetlerde konuyla ilgili kolektif bir bilinç oluşturma sorumluluğunu almaları, hem mesleki olarak hem de birey olarak görevimizdir.”

Covid-19 ve değişim
Yayınlanan ortak bildiride, insanlığın karşılaştığı en büyük zorluklardan biri olan Covid-19 süreciyle birlikte insanların küresel salgın karşısında davranışlarını ne kadar hızlı değiştirebildiği, işbirliği için nasıl bir araya geldikleri, kaynaklarını paylaştığı ve tehlike karşısında yapılması gerekeni nasıl yaptıklarına vurgu yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre 2030 – 2050 yılları arasında sadece iklim değişikliğinin yetersiz beslenme, sıtma, diyare ve ısı stresi nedeniyle yaklaşık 250.000 insanın ölümüne neden olabileceğinin tahmin edildiğine dikkat çekilen bildiride, Covid-19’da tüm dünyanın sergilediği davranış şeklinin dünya için sürekli bir tehdit olan, topluma ve ekonomiye uzun vadede olumsuz etkileri olan iklim krizi için de uygulanmasının gerekliliği belirtiliyor.

Yayınlanan ortak bildiri ile küresel koçluk kuruluşları; insanların var olan potansiyelini ortaya çıkarmak için çalışan bir meslek dalı olan koçluğun, bireylerin eylemlerinin sonuçları ile ilgili sorumluluk alma ve olumlu zihniyet geliştirebilme becerilerini iklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik krizi konusunda katkı sağlayacak şekilde kullanılması taahhüdünde bulunuyor. Raporda ayrıca dünyada ve Türkiye’de koçların hizmet verdiği kuruluş ve bireylerin iklim krizi ile ilgili çalışmalarına destek sağlayacak farkındalığı yaratma, dernekler arası açık kaynak oluşturarak iklim krizi ile ilgili bilgi alışverişini artırma, yapılan etkinlik ve faaliyetlerde karbon ayak izini en aza indirme ve diğer kuruluşları konuyla ilgili teşvik ederek toplumun sağlıklı dönüşümüne katkı sağlama konularında üzerine düşen görevlerin yerine getirileceği belirtiliyor.

Orijinal bildiriye linkten ulaşabilirsiniz: 
https://www.mahalligundem.com/images/dosyalar/JointStatement_ClimateChange_May292020.pdf

YORUMLAR

  • 0 Yorum