Geleceğe umutla açılan kapı: 90. İzmir Enternasyonal Fuarı
2021 yılının son çeyreğine girerken “90 Yıldır Birlikte Kutluyoruz”, “Geleceği İzmir’de Birlikte Kuruyoruz” sloganları ile düzenlenen İEF, 2022 yılı için umudun ve coşkunun adresi oldu.Behçet Uz’un mirası Kültürpark’ta düzenlenen cumhuriyetin fuarı, 90’ıncı yaşında geleneği gelecek ile buluşturdu. 90 yıldır dünyanın tarihsel ve ekonomik hafızasını içinde barındıran, aynı zamanda Türkiye’nin kültürel değerlerini aynı çatı altında toplayan fuar; yeni yaşında da bu misyonuna kaldığı yerden devam etti. Son iki yılda küresel değişim ve dönüşümlere sahne olan dünyanın mevcut koşullarını değerlendiren fuar, geçmiş değerlere ayna tutarak geleceğe açılan önemli bir kapı oldu.
Ziyaretçilerine, hepimizin özlediği keyif ve eğlence dolu günleri yeniden sunan fuar; 10 gün boyunca kültürün, sanatın, teknolojinin ve ticaretin merkezi oldu. Kültürpark’ta 3-12 Eylül 2021 tarihleri arasında düzenlenen 90. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda, 62 ilden 211 katılımcı yer alırken; 500 binin üzerinde ziyaretçi sayısına ulaştı.
Dünya kentlerinin ortak geleceği, bu sene İzmir’de yazıldı
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Kültür Zirvesi’nin dördüncüsü, Türkiye’de ilk kez İzmir’de düzenlendi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük mücadeleler sonucu kazandığı bu küresel etkinlik, 9-11 Eylül 2021 tarihlerinde Kültürpark’ta yapıldı. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın kuruluş vizyonu ile uyumlu olan “Geleceği İzmir’de Kuruyoruz” temasıyla düzenlenen zirvede, pandemi sonrası kentlerin geleceği için yol haritası hazırlandı. Amerika, Arjantin, Çin, İngiltere gibi ülkeler başta olmak üzere 62 ülkeden belediye başkanları ve yerel liderler, akademisyenler, aktivistler, sivil toplum kuruluşları, kültürel ağlar ve paydaşlar sürdürülebilir kalkınmada kültürel politikaların yerini tartışmak için bir araya geldi.İzmir İş Günleri’nde iklim krizine küresel çözümler
İzmir Enternasyonal Fuarı dahilinde, 2-3 Eylül tarihlerinde online olarak 8 ülkeden bakanlık düzeyinde konuşmacı katılımı ile gerçekleştirilen 7. Uluslararası İzmir İş Günleri’nin bu seneki teması, “Ticaret ve Lojistik Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Yeşil Mutabakat” oldu. Pandeminin de ötesinde, dünyanın karşı karşıya kaldığı en ciddi küresel tehlike olarak görülen “iklim krizi” için dünya genelinde geliştirilen stratejiler, Uluslararası İzmir İş Günleri’nin konusu oldu. Döngüsel ekonomi, yeşil kalkınma, iklim değişikliği, AB Yeşil Mutabakatı gibi önemli konularla ilgili küresel ve yerel eğilimler hakkında fikir alışverişi yapılan İzmir İş Günleri’ni 25 ülkeden 2 bin 245 kişi takip etti.Azerbaycan’dan, Arnavutluk’tan, Endonezya’dan, Hollanda’dan, Katar’dan, Macaristan’dan, Sırbistan’dan ve Türkiye’den bakanlık düzeyinde konuşmacıların katıldığı oturumlar; T. C. Ticaret Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ, tarafından İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi (İMEAK), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve İzmir Vakfı iş birliğiyle düzenlendi.
İzmir Enternasyonal Fuarı’nda neler oldu?
90. İzmir Enternasyonal Fuarı; on gün boyunca teknoloji, ticaret, kültür, sanat ve eğlencenin merkezi oldu. Fuarda her yaş grubuna hitap eden 12 ana başlık altında 70’i aşkın etkinlik düzenlendi. Ünlü sanatçıların sahne aldığı konserler, 20. Sinema Burada Festivali, Kitap Sokağı ve Yüz Yüze Sohbetler, çocuklar ve yetişkinler için oyun alanları, spor alanı, bilgi yarışması, özel sergileri, kültürel ve sanatsal etkinlikler ziyaretçi akınına uğradı. Lozan kapısı girişine kurulan çarşıda ziyaretçiler, fuara yönelik anılarını pekiştirecek hediyelik eşyalar satın alma fırsatı yakaladı. Kitap Sokağı alanındaki yayınevleri ise, hem imza günleri düzenledi hem de fuar ziyaretçilerine özel indirimleri ile kitap severlere güzel birer sürpriz yapmış oldular.Kültürpark’ta kültür konuşuldu
Kültürpark; İzmirlilerin sosyal ve kültürel yönden beslendiği bir alan olmaya tam doksan yıldır devam ediyor. Bu kapsamda, Yunuslu Havuz yanında yer alan “Yüz Yüze Sohbetler” etkinlik alanında, birbirinden ünlü yazar, şair, söz yazarı, yönetmen, besteci, belgesel yönetmeni ve akademisyen fuar ziyaretçileri ile buluştu.
Fuar ayrıca dünyaca ünlü sergilere de ev sahipliği yaptı. Belenco ile “Refik Anadol Bosphorus” Sergisi, “Artifex Ludens Sanatla Oyun” Sergisi, 1875 Kara Sinan’a Merhaba Karikatür Sergisi, İş Bankası – “Büyük Zafer’in 100. Yılına Doğru İstiklal” Sergisi ile Lozan kapısı girişinde ziyaretçileri karşılayan 90. İEF Tarihi Sergisi fuar süresince göz doldurdu.
Fuarda ilk kez oyun ve teknoloji festivali yapıldı
Modern dünyada yaşanan gelişmeleri Türkiye’ye yaymayı kendine amaç edinen İzmir Enternasyonal Fuarı, değişen dünya koşullarına ayak uydurdu. Bu sebeple bilişim ve girişimciliğe yatırım yaptı.
Oyun sektöründe yer almak isteyen genç girişimcilerin başarılı oyun startupları kurmalarını sağlayan ve onları profesyonelleştirerek dünyaya açılmalarına öncülük eden “Intel ESL Oyun Festivali”, İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlendi. Festival kapsamında konsol turnuvaları, Mağara Game Jam ve seminerler ile çeşitli etkinlikler yapıldı. Fuarda ayrıca, Next Game Startup Girişimcilik Yarışması’nın finalistleri belli oldu. Yarışma kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kazananlara toplam 60 bin Türk Lirası ödül verilirken; Digi Game tarafından ise 150 bin Türk Lirası değerinde pazarlama ve operasyon desteği sağlandı.
Tüm kulüpler Kültürpark’ta yan yanaydı
Türkiye’nin geleceği için kritik önem taşıyan spor kültürünü desteklemeye yönelik etkinlikler, 90’ıncı yılında İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ön plana çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Daire Başkanlığı tarafından kurulan spor alanı; İzmirspor, Altay, Göztepe, Altınordu, Arkas, Karşıyaka Spor Kulüpleri ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübünü aynı anda ağırladı. Yaklaşık iki bin metrekarelik çim alanda kulüplerin hepsi judo, jimnastik, okçuluk, futbol, voleybol, basketbol gibi farklı spor dallarında etkinlikler düzenledi. Göl alanında ilk defa su sporları ve aktiviteleri yapıldı. Arkas Yelken Kulübü ve Karşıyaka Yelken Kulübü tarafından organize edilen su aktivitelerinde, uzaktan kumandalı maket yat yarışı, kano ve yelken aktiviteleri düzenlendi. Spor alanında ayrıca, ünlü spor insanlarının katılımı ile kültürel gelişmişliğin en büyük göstergelerinden biri olarak kabul edilen spor kültürü ve sportif faaliyetlere yaklaşımlar üzerine söyleşiler düzenlendi.
Eylül demek fuar demek, fuar demek konser demek
İzmirliler, Eylül akşamlarında keyif dolu anlar yaşamak için fuar konserlerinde buluştu. Uzun yıllardır fuarın vazgeçilmezi olan Çim Konserleri’nde günün yorgunluğunu atan ziyaretçiler, Mogambo Geceleri’nde ise nostaljik ve modern müziklerden oluşan karma seçkilerde doyasıya eğlendi. İzmir’de Eylül akşamları, fuar konserleri ile özlenen neşesine kavuştu. 4 Eylül’de başlayan konserlerde Çim Sahnesi sırasıyla; Şevval Sam’ı, Gazapizm’i, Cem Adrian’ı, Tan Taşçı’yı, Duman’ı, Hakan Altun’u konuk ederken; İrem Derici’yi, Mehmet Erdem’i ve Simge Sağın’ı da Migros sponsorluğunda sevenleriyle buluşturdu. İzmir Fuarı’nın nostaljik sahnelerinden olan Mogambo’da da sırasıyla; Fatih Erkoç, Yaşar, Ayhan Sicimoğlu, Bülent Ortaçgil, Nükhet Duru, Ceylan Ertem ve Sena Şener yer aldı. Her gece “Müzikallerden Seçmeler” isimli gösterisi ile Volkan Severcan ve ekibi ziyaretçileri geçmişe götürdü. Açıkhava Tiyatrosu’nda sahne alan Anadolu Ateşi ise, Ege’ye ve İzmir’e özel olarak hazırladıkları koreografileri ile İzmirlilere unutulmaz bir gece yaşattı.
Sinemaseverler İzmir Sanat’ta buluştu
Sinema dünyasının vazgeçilmezi olan “Sinema Burada Festivali”, zengin içeriği ve birbirinden değerli gösterimleri ile 20’nci kez Kültürpark’ta gerçekleşti. Toplam 10 filmin gösterimi, fuarın büyülü ortamında, yıldızların altında açıkhavada gerçekleştirildi. Sinemaseverler, gösterimlerin yanı sıra filmler hakkında değerlendirme yapabilmek için oyuncu ve yönetmenler ile festival kapsamında yapılan söyleşilerde bir araya geldi. 20. Sinema Burada Festivali bu yıl da ödüllü senarist ve yönetmenleri ağırlarken; film gösterimleri ve söyleşileri ile izleyiciden büyük ilgi gördü.
Fuarda geçmişe yolculuk
Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda yapılan açılışın ardından fuar ziyaretçilerine özel hologram gösterisi sergilendi. Hologramda, geçmiş yıllara ait fuar görüntüleri ve Zeki Müren, Barış Manço gibi fuara katılan yeri doldurulmaz sanatçıların yer aldığı videolar gösterildi. Gölet üzerinde büyük bir alana yansıtılan görüntüler, ziyaretçilere duygu dolu anlar yaşattı.
Kültürpark’ta sefer yapan “Nostaljik Tramvay” büyük ilgi gördü. “Çiğdem” ve “Boyoz” isimli nostaljik tramvaylar, fuar misafirleri tarafından büyük ilgi gördü. Kültürpark içinde eski rotasını turlayan tramvaylar, hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenlerin gözdesi oldu.
Mikrop Hikmet ile Zamana Yolculuk etkinliğinde ise; Göksenin Çakmak, Mikrop Hikmet ve Melis Fırat, Zeki Müren’in şiir ve şarkılarıyla izleyenleri geçmişe doğru nostaljik bir yolculuğa çıkardı. Programda Zeki Müren’in yakın dostu Göksenin Çakmak, yine Zeki Müren’le arkadaşlık etmiş Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık ve İzmirli sanatçı Melis Fırat; Zeki Müren’in şarkılarıyla izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Fuar ziyaretçileri, eski fuar günlerindeki kadar eğlendikleri için mutlu olduklarını dile getirerek seneye tekrar gelmek için heyecan duyduklarını belirtti.
Farklı yörelerin değerleri fuarda sergilendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi ise bu yıl fuara “cittaslow” teması ile katıldı. Dünyanın en büyük gıda fuarı olan Terra Madre’nin 2022 yılında İzmir’de “Terra Madre Anadolu” adıyla düzenleneceği fuarın tanıtımı ise yine İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında gerçekleşti.
Fuar kapsamında Uzun Havuz yanında kurulan “Belediyeler Sokağı”, il ve ilçe belediyelerinin tarihi ve kültürel miraslarını tanıtmasına olanak sağladı. Burdur, Edirne, Hatay, Bayraklı, Bornova, Buca, Dikili, Foça, Karşıyaka, Konak, Menderes, Narlıdere, Ödemiş, Seferihisar, Torbalı ve Urla belediyelerinin katılımı ile gerçekleşen alanda, aynı anda farklı yörelerin tarihi ve kültürel değerleri sergilendi. Fuarda kurulan yemek alanında ise; Adana, Afyon, Aksaray, Ankara, Antakya, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bayburt, Bitlis, Bolu, Bursa, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hatay, Giresun, Gaziantep, Gümüşhane, Isparta, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kilis, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Tokat, Uşak, Urfa, Van gibi birbirinden lezzetli yöresel tatlara sahip kentlerin mutfakları fuar ziyaretçileriyle buluştu.
Fuar kapsamında belediyeler, eğitim, el sanatları, gıda ve gıda teknolojileri, hediyelik eşya, IT teknolojileri, iletişim – telekomünikasyon, kamu, kimya – boya, kitap, kozmetik, otomotiv, sağlık, spor, vakıf ve yazılım alanlarında stantlar kuruldu.
2022’ye dair umut dolu başlangıç
Geleneği gelecek ile buluşturan İzmir Enternasyonal Fuarı, 90’ıncı yaşında bugüne kadar bünyesinde yaşattığı tüm değerleri fuar ziyaretçilerine aktarmaya devam etti. Geçmişe ayna tutarak geleceğe ışık saçan fuar, yaklaşan kış ayları ve 2022 yılı için de umudumuzun her zaman canlı kalması gerektiğini bizlere hatırlattı.
Sponsorlar Folkart ve Migros
Bu yıl 90. kez yapılan İzmir Enternasyonal Fuarı; İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlendi. 3 – 12 Eylül tarihleri arasında yapılan fuarın ana sponsoru Folkart, etkinlik sponsoru ise Migros oldu.
Pandemi önlemleri için sıkı takip
90. İEF’de etkinlikler; pandemi koşulları gereklerine uygun TSE güvenli hizmet belgesi kapsamı ile düzenlendi. Ziyaretçi girişleri maskeli, kapalı alanlarda HES kodu alınarak ve alan yoğunluğuna göre kontrollü olarak sağlandı. Fuar, Dünya Sağlık Örgütü, T. C. Sağlık Bakanlığı ve TOBB kuralları doğrultusunda yapıldı.
YORUMLAR