AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

İstanbul'dan Londra'ya Üretim Yoluyla Düşünmek

22 Şubat 2021 - 10:48

İstanbul Modern ve Londra’daki Royal College of Art (RCA-Kraliyet Sanat Koleji) “Tekstilde Zanaat ve Teknoloji” adlı yeni bir projeye imza atıyor. “Üretim Yoluyla Düşünmek” başlıklı etkinlik dizisini içeren proje farklı alanlarda uzman, sanatçı, tasarımcı, akademisyen ve yaratıcı bireyleri bir araya getiriyor. Etkinlik dizisi 25 Şubat 2021  tarihinde başlayıp dokuz ay devam edecek

İstanbul Modern, sanat ve tasarım alanlarında dünyanın en saygın akademik kurumlarından olan Londra’daki Royal College of Art (Kraliyet Sanat Koleji) işbirliğiyle “Tekstilde Zanaat ve Teknoloji” programını başlatıyor. İstanbul’un dünya üzerindeki yaratıcılık kültürü odaklı konumunu destekleyecek yeni bir metodoloji geliştirmeyi amaçlayan proje, “Üretim Yoluyla Düşünmek” başlıklı etkinlik dizisinden oluşuyor.

Geleceğin zanaatları için işbirliğine dayalı bir çalışma ortamı oluşturmayı hedefleyen proje, kamuya açık olarak düzenlenecek çevrimiçi seminerler ve atölye çalışmalarından oluşuyor. Teknoloji-zanaat ilişkisine odaklanan etkinlik dizisinde katılımcılara kültürler arası yeni bilgi ve becerilerin aktarılacağı bir platform sunulması amaçlanıyor.  

İki ülke arasında tasarım ağı

Proje kapsamında gerçekleşecek etkinliklerin Birleşik Krallık ile Türkiye arasında disiplinlerarası bir tasarım ağı oluşturacağına dikkat çeken İstanbul Modern Şef Küratörü Öykü Özsoy, projeyi İstanbul Modern’in mevcut programlarından yola çıkarak oluşturduklarını kaydetti. 

Özsoy, “İstanbul’un dünya üzerindeki yaratıcılık kültürü odaklı konumunu destekleyecek yeni bir metodoloji geliştirmeyi amaçlıyoruz. Royal College of Art bünyesindeki Yumuşak Sistemler - Tekstil Araştırma Grubu, V&A (Victoria and Albert Museum) ve Londra’daki tasarım müzesi London Design Museum ile ortak çalışmalar yürütüyor. Proje kapsamında düzenleyeceğimiz etkinlikler, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında disiplinlerarası bir tasarım ağı oluştururken, zanaat temelli tekstilin geleceğini yaratıcılık ve sürdürülebilirlik eksenlerinde tartışmaya açmayı amaçlıyor” dedi.Proje sürecinde yapılacak çevrimiçi atölyeler, katılımcıları zanaat ve teknoloji etkileşimi ile yeni tekstil teknoloji ve araçlarını keşfetmeye davet edecek. 

İlk etkinlik 25 Şubat’ta

Projenin ilk etkinliği “Üretim Yoluyla Düşünmek: Akıllı Yumuşak Sistemler” adlı panel olacak. RCA bünyesindeki Tekstil – Akıllı Yumuşak Sistemler Araştırma Grubu, yumuşak malzemelere dair gelişmelere ve bu malzemelerin dijital yapılarla yaratıcı birlikteliklerine odaklanıyor.12 Mart’ta gerçekleşecek projenin ikinci paneli “Üretim Yoluyla Düşünmek: Uygulamada Çeşitlilikler” başlığı altında düzenlenecek. 

“Üretim Yoluyla Düşünmek: Akıllı Yumuşak Sistemler” Paneli 

İstanbul Teknik Üniversitesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi, Öğretim Görevlisi Dr. Berdan Kalav’ın moderatörlüğünü üstleneceği panele Royal College of Art Tekstil Programı Başkanı Anne Toomey, Dokuma ve İplik Uzmanı Öğretim Üyesi Dr. Lynn Tandler, Royal College of Art Malzeme-teknoloji atölyesi Rainbow Winters’ın kurucusu ve Eindhoven University of Technology’de Doktora Sonrası Araştırmacı Dr. Amy Winters konuşmacı olarak katılacak.

“Üretim Yoluyla Düşünmek: Uygulamada Çeşitlilikler” Paneli

Moderatörlüğünü sanatçı ve eğitmen Bager Akbay’ın yapacağı panelin konuşmacıları ise sanatçı Güneş Terkol, Tasarımcı Begüm Cânâ Özgür, İstanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Berdan Kalav, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakülesi Tekstil Sanatları Bölümü Araştırma Görevlisi İrem Sabanuç, Gamification Group, Tampere Üniversitesi Araştırmacı Oğuz 'Oz' Buruk olacak.

İstanbul Modern’de zanaat-sanat 

İstanbul Modern kuruluşundan bu yana güncel ve etkileşimli uygulamalarla sanat eğitimine yenilikçi ve katılımcı bir bakış açısı getiriyor. Müze düzenlediği sergiler ve eğitim programlarının yanı sıra, son yıllarda gerçekleştirdiği birbirini tamamlayan üç farklı projeyle, zanaat-sanat ilişkisini tasarım ve yeni teknolojilerle bir araya getirmek için zemin hazırladı.  

İsanbul Modern’in 2015 yılında hayata geçirdiği “Zanaattan Tasarıma” projesi, zanaatkârlarla Türkiye’den tasarımcı ve sanatçıları buluşturarak birlikte üretimlerini destekledi. 2018 yılında başlatılan Uluslararası Misafir Sanatçı Programı ise İstanbul’un zanaat mirasını güncel sanat üretimiyle buluşturmak üzere 10 uluslararası sanatçıyı İstanbul’daki zanaatkârlarla bir araya getirdi. Sanatçı ve zanaatkârların birlikte üretim yapmasına olanak sağlayan program çerçevesinde üretilen çalışmalar, “Misafirler: Sanatçılar ve Zanaatkârlar” sergisinde izleyicilerle buluştu. Yine 2018 yılında başlatılan Art Maker Lab projesi, tasarım ve sanatı yeni teknolojilerle buluşturan bir öğrenme alanı olarak kurgulandı. 

Kraliyet Sanat Koleji -Royal College of Art (RCA), Londra ve İstanbul Modern işbirliğiyle gerçekleştirilen “Tekstilde Zanaat ve Teknoloji”, Arts and Humanities Research Council ve Newton Fund tarafından desteklenmektedir.


https://www.istanbulmodern.org/tr/etkinlikler/gelecek-etkinlikler/uretim-yoluyla-dusunmek_2722.html

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar