AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

İTÜ, dünya sıralamalarında zirvede!

28 Nisan 2022 - 10:53

İTÜ, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nda bu yıl dünyada iki başlıkta ilk 20’de!

İstanbul Teknik Üniversitesi, Times Higher Education (THE) 2022 Etki Sıralamasında “Nitelikli Eğitim” başlığında dünyada 18. sırada yer alırken, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlığında ise 20. sıradan listeye girdi. Genel sıralamada ise Türkiye’de 1. oldu.



Dünyanın önde gelen saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), dünyanın temel on yedi sorununu ve bunlara çözüm olarak önerdiği Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları üzerine yaptığı araştırma sonuçlarını yayınladı.
THE’nın değerlendirmesine göre, dünya çapında toplam 1.400 civarında üniversitenin değerlendirmeye alındığı listede İTÜ, 4. Amaç olan “Nitelikli Eğitim”de dünya sıralamasında 18. olurken, 9. Amaç olan “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlığında dünyada 20. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı.

İTÜ, 2021’de “Nitelikli Eğitim” başlığında 48. sırada yer alırken, bu yıl büyük bir başarıya imza atarak 30 basamak birden yükseldi ve dünya sıralamasında 18. sırada yer aldı. Benzer şekilde, “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” başlığında, geçtiğimiz yıl dünya genelinde 24. sırada yer alırken, bu yıl 20. sırada yer aldı. Ayrıca; 6. Amaç olan “Temiz Su ve Sanitasyon”, 8. Amaç olan “İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme” ile 15. Amaç olan “Karasal Yaşam” başlıklarında da ilk 100’de yer alarak büyük ilerleme kaydetti. 
 

2022’de büyük yükseliş

Times Higher Education’ın (THE) Etki Sıralamasına göre; geçtiğimiz yıl dünya üniversiteleri arasında “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”na uyum sürecinin ölçülmesi sonucunda İTÜ’nün genel puanı 78,4 düzeyindeyken, bu yıl büyük bir artış gerçekleştirerek 87,5 puana yükseldi. Times Higher Education’ın Etki Sıralaması ile, İTÜ, bilimsel çalışmaların yanında dünyanın temel sorunlarına farkındalık oluşturma, çözüm üretme, aksiyona geçme noktalarında ulusal ve uluslararası görevler üstlendiğini göstererek farkını bir kez daha ortaya koydu.

İTÜ, en büyük başarıyı elde ettiği başlıklar olan “Nitelikli Eğitim” ile “Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı” alanlarının yanı sıra, toplam beş alanda ilk 100’de yer alırken, tüm amaçlar için yapılan ortalama sıralamasında ise yine ilk 200’de kendine yer buldu. Böylece, Türkiye’den bu alanlarda en iyi dereceleri elde eden üniversite olarak başarılı yükselişini sürdürdü.
 

İki amaçta ilk 20’de, toplam beş amaçta ilk 100’deyiz

2022 yılı dünya üniversite sıralamalarına ilişkin değerlendirmede bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu İTÜ’nün başarısına ilişkin şu açıklamayı yaptı:
“Times Higher Education (THE) 2022 Etki Sıralaması, dünya genelindeki üniversitelerin Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı gerçekleştirmedeki başarılarını; toplumsal, çevresel ve sosyal gelişmeyle ilgili faaliyetleri üzerinden değerlendiren oldukça önemli bir gösterge. Üniversitemiz, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da bütün başlıkları kapsayacak şekilde 17 farklı alanda üst düzeylerde sıralandı. Dünya sıralamalarında toplam iki başlıkta ilk 20, toplam beş başlıkta ilk 100 ve tüm başlıkların birlikte puanlandığı genel sıralamada 101-200 aralığında yer alarak gurur verici bir başarı gösterdi. İTÜ, özellikle ‘Nitelikli Eğitim’ ve ‘Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı’ başlıklarında dünya sıralamalarında ilk 20 içerisinde yer alarak dünyanın en saygın, en iyi eğitim veren ve çok yönlü sanayi işbirliği kuran üniversitelerinden biri olduğunu kanıtladı. Üniversitemizin elde ettiği bu başarının, ilerleyen yıllarda artan bir ivmeyle devam edeceğine inanıyoruz.”
 

Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları nedir?

Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları”; dünyada yoksulluğun azaltılması, demokratik yönetişim ve barışı yapılandırma, iklim değişikliği ve afet riski ve ekonomik eşitsizliği içeren temel alanlarda belirlenen amaçları içermektedir. Sürdürülebilir kalkınma amaçları şunlardır: yoksulluğa son; açlığa son; sağlık ve kaliteli yaşam; nitelikli eğitim; toplumsal cinsiyet eşitliği; temiz su ve sanitasyon; erişilebilir ve temiz enerji; insana yakışır iş ve ekonomik büyüme; sanayi, yenilikçilik ve altyapı; eşitsizliklerin azaltılması; sürdürülebilir şehirler ve topluluklar; sorumlu üretim ve tüketim; iklim eylemi; sudaki yaşam; karasal yaşam; barış, adalet ve güçlü kurumlar ile amaçlar için ortaklıklar.
Birleşmiş Milletler çatısı altında Ocak 2016’da yürürlüğe girmiştir ve 2030 yılına kadar belirlenen on yedi hedefte anlamlı bir ilerleme kaydetmeyi amaçlamaktadır. BM, on yedi amacın yürütülmesi için oluşturduğu Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile hükümetlerin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı kendi ulusal kalkınma planları ve politikalarına entegre etmelerine destek sağlar. Birleşmiş Milletler’in kalkınma ajansı olarak faaliyet yürüten UNDP, 170’ten fazla ülke ve bölgede çalışmalarını yürütmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar