AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

İzmir'de Türkiye'nin İlk Temiz Hidrojen İdeathon'u Gerçekleşti!

24 Ekim 2021 - 20:28

Gençler Temiz Hidrojen İdeathonu’nda Yarıştı!

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında tüm dünyada bir temiz enerji dönüşümü gerçekleştirilmesi zorunluluk haline geliyor. Temiz Hidrojen ise dünyanın temiz enerji dönüşümünde en önemli araçlarından birisi olarak görülüyor.

Dünya’da yaşanan iklim değişikliği gibi önemli gelişmelere bağlı olarak da gelişmek için yeni bakış açılarına ve fikirlere ihtiyacımız bulunuyor. Geniş kitlelerin fikirlerine ulaşabilmek ve farklı bilgilerin birleşerek yenilikçi fikirlere dönüşmesini sağlayabilmek için, ideathonlar gibi yeni fikir oluşturma araçları ve platformları her geçen gün yaygınlaşıyor.

Bu amaç doğrultusunda; İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla uygulanan BEST For Energy Projesi kapsamında bu yıl düzenlenecek olan üç adet ideathon etkinliğinden ilki olan Türkiye’nin ilk Temiz Hidrojen İdeathonu Yaşar Üniversitesi’nde 23-24 Ekim tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirildi.
Temiz Hidrojen İdeathonu Yaşar Üniversitesi BTTO Müdürü Necip ÖZBEY ve İzmir Kalkınma Ajansı YDO Koordinatörü H.İ.Murat ÇELİK’in açılış konuşmaları ile başladı.

Etkinliğin devamında tematik konuşmacı olan Aspilsan Ar-Ge Mühendisi Dr. Can SINDIRAÇ, Shura Enerji Dönüşümü Merkezi Direktör Vekili Hasan AKSOY ve Siemens Gamesa Proje Yöneticisi Mikkel SERUP ‘’Neden Temiz Hidrojen?’’ konusunda  katılımcıları bilgilendirdi.

Gerçekleşen konuşmaların ardından katılımcılar yenilikçi fikirler ve uygulanabilir çözümler üretmek için ekipler halinde çalışırken, sektör firmaları ve akademisyenler de mentorluk desteği ile ekiplere katkı sağladı.

Temiz Hidrojen İdeathonu jüri üyesi olan KOSGEB İzmir İl Müdürü Levent ARSLAN, ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper KALAYCI, Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Dr. Emrah BIYIK, İZKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü H.İ. Murat ÇELİK ve Yaşar Üniversitesi BTTO Müdürü Necip ÖZBEY gerçekleştirilen sunumlar sonrası değerlendirmelerini yaptı ve kazanan projeler belli oldu.

Birincilik ödülü olan 10.000 TL’yi HydroS takımı ‘’Hydrogen in a Nutshell’’ projesi ile, ikincilik ödülü olan 5.000 TL’yi Cyclizm takımı ‘’Geleceği İzmir’le Dönüştür’’ projesi ve üçüncülük ödülü olan 2.500 TL’yi Ulujen takımı ‘’Atıktan Değere’’ projesi ile kazandı.
BEST For Enerji Projesi kapsamında İzmir’de düzenlenen ideathon etkinlikleri serisi 20-21 Kasım 2021 tarihindeki BEST For Wind ve 4-5 Aralık 2021 tarihindeki BEST For City İdeathonları ile devam edecek. 


Birincilik Ödülü

İkincilik Ödülü


Üçüncülük Ödülü



###
BEST For Energy Projesi Hakkında: BEST For Energy (Enerjide Etkin ve Sürdürülebilir Dönüşümün Desteklenmesi - Boosting Effective and Sustainable Transformation for Energy) Projesi, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından, Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) ortaklığıyla uygulanmaktadır. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti mali iş birliği çerçevesinde finanse edilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında gerçekleştirilmektedir. Rekabetçi Sektörler Programı, Türkiye’nin farklı bölgelerinde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin rekabet gücünü arttırarak sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması amaçlanmaktadır. BEST For Energy Projesi ile temiz enerji ve temiz teknoloji sektöründe rekabetçi bir küme geliştirilerek programın amacına katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Yeşil ve mavi büyüme yaklaşımları temelinde bilgi üretmek, öncü, özgün ve örnek projeler geliştirmek amacıyla faaliyet gösteren İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), BEST For Energy Projesi'yle temiz enerji ve temiz teknoloji sektöründe üretimin, yeşil işlerin ve katma değerin artırılmasını hedeflemektedir. Kümelenme ve akıllı uzmanlaşma bakış açılarıyla yürütülen projenin sonucunda İzmir ve çevresinin temiz enerji ve temiz teknolojiler konusunda uzmanlaşmış bir bölgeye dönüşümü amaçlanmaktadır. BEST For Energy Projesi'nin çıktılarının, Türkiye’deki ulusal ve bölgesel seviyede pek çok kurumun planlarına ışık tutarken; İzmir Kalkınma Ajansı’nın, mali destek programları başta olmak üzere gelecek dönemdeki faaliyetlerini şekillendirmesi beklenmektedir. BEST For Energy Projesi, Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakatı çalışmalarına Türkiye’den katkı sağlayacak önemli faaliyetlerden birisi olacaktır.

BEST For Energy Projesi, temiz enerji ve temiz teknoloji değer zincirinde yer alan ve bu alana yönelmek isteyen firmaların küme stratejisi doğrultusunda kapasitelerinin geliştirilerek, yatırım ve ihracatlarının artırılması, bölgesel rekabet gücünün geliştirilmesi ve paydaşlar arasında iş birliğinin güçlendirilmesine odaklanmaktadır. Proje kapsamında Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği’nin (ENSİA) küme organizasyonu olarak kurumsal kapasitesinin üst seviyeye taşınması sağlanacaktır. 2020 yılının üçüncü çeyreğinde başlayan ve 3 yıl süreyle yürütülecek proje, 2,89 milyon Avro bütçeye sahiptir.

İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Hakkında: 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye’deki ilk iki pilot ajanstan biri olarak kurulan İzmir Kalkınma Ajansı, İzmir’in sürdürülebilir kalkınması için öncü nitelikte faaliyetler yürütür. Katılımcılığı esas alarak yerel potansiyeli harekete geçirmeyi hedefleyen İzmir Kalkınma Ajansı, ulusal kalkınma hedefleri çerçevesinde İzmir odaklı bölge planları hazırlar ve bu planlarda belirlenen temel hedef ve önceliklere yönelik geliştirilen projelere mali ve teknik destek sağlar.
İzmir Kalkınma Ajansı çevre odaklı sürdürülebilir ekonomik kalkınmaya odaklanan Yeşil Büyüme ve Mavi Büyüme yaklaşımıyla, İzmir'in temiz enerji ve temiz teknolojiler alanındaki yüksek potansiyelini destekleyerek yatırım ortamını ve rekabet gücünü güçlendirmeyi hedefler.

Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Hakkında: 2016 yılı Temmuz ayında İzmir merkezli olarak faaliyetlerine başlayan Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) yenilenebilir enerji ekipmanlarının Türkiye’de konuşlu firmalar tarafından üretilmesini, katma değer zincirinde yerli firmaların ağırlıkla yer almasını vizyon olarak belirleyen bir sivil toplum örgütüdür.
Rüzgâr, güneş, jeotermal ve biyokütle enerji kaynaklarının yerli olmasının tek başına yeterli olmadığını, yerli enerjinin yerli ekipmanla üretilmediği sürece sınırlı ve yetersiz katma değer yaratacağını savunan bir sivil toplum örgütü olan ENSİA; Türkiye’nin pek çok farklı kentinden 43 kurumsal üye firmayı çatısı altında barındırmaktadır.
Kendisi de başlı başına bir “proje derneği” olan ENSİA, yenilenebilir ve temiz enerji sektörüne yönelik doğru bilgi ve farkındalığı oluşturmayı temel amaç olarak benimsemektedir. ENSİA, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da her paydaşına eşit uzaklıkta ve yakınlıkta, kamu otoritelerine saygılı, yapıcı öneri ve fikirlerini muhataplarına iletmekten çekinmeyen, ülkemizde yatırım yapan her firmayı “yerli” olarak gören, yerli enerjinin yerli ekipmanla üretilmesi gerektiğini düşünen, sektörümüze yeni ana ve yan sanayi yatırımlarının çekilmesi noktasında inisiyatif alan duruşunu sürdürecektir.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar