AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

Kanser hastaları için Bir Arada Instagram ve Spotify hesapları açıldı

05 Nisan 2021 - 12:40

Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (GLOBOCAN) verilerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 230 bin kişi kanser teşhisi alıyor. Hastalar ve hasta yakınları, teşhis konulduktan sonraki süreçte pek çok soruyla baş başa kalıyor ve birçok platformda sorularına yanıt aramaya başlıyor. Kanser yolculuğunda bilimsel bilgiye erişmek ise büyük önem taşıyor.
 
Pfizer, bu ihtiyacı karşılamak amacıyla alanında deneyimli medikal onkologlar, psikolog ve pedagogların sözcü olarak yer aldığı “Bir Arada” Youtube kanalının ardından, hastaların ilgili içeriklere her platformdan erişebilmesini sağlamak için 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası'nda Instagram ve Spotify kanallarını da duyurdu. Kanser hastaları, süreç boyunca akıllarına gelen soruların cevaplarını bu kanallar aracılığıyla uzmanlarından dinleyebilecek.
 
Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (GLOBOCAN) verilerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 230 bin kişi kanser teşhisi alıyor.1 Yine aynı verilere göre ülkemizde başta meme kanseri olmak üzere, prostat ve akciğer kanserleri en sık görülen kanser türleri.
 
Kanser teşhisi beraberinde pek çok soru doğuruyor
Kanser, dünyada her yıl milyonlarca insanı etkileyen en zor hastalıklardan biri olmaya devam ediyor. Kanser teşhisi konulduktan sonraki süreçte, başta hastalar ve yakınları pek çok soruyla baş başa kalıyor ve birçok platformda sorularına yanıt aramaya başlıyor. Kanser yolculuğunda doğru bilgiye ulaşabilmek kritik önem taşıyor.
 
Kansere karşı sosyal medyada “Bir Arada”
Kanser hastalarının online platformlardaki bilgi ihtiyacını karşılamak amacıyla Pfizer, “Bir Arada” Youtube kanalını açmıştı. Şimdi ise Youtube'un yanı sıra diğer platformlarda da hastalara ulaşabilmek için Instagram ve Spotify kanallarının da açıldığını duyurdu.
 
Bir kanser hastasının tanı anından itibaren günlük yaşam, sosyal hayat, yan etkiler, COVID-19 ve birçok benzeri konuda aklında beliren soruların yanıtı bu kanallarda yer alıyor. “Kanser nedir?”, “Kanser tamamen iyileşebilir mi?”, “Kanser tedavisi sonrasında saçlarım tekrar uzar mı?”, “Tedavim boyunca hangi sıklıkta kontrole gideceğim?” gibi sorulardan “Tedavim sırasında emzirebilir miyim?”, “Spor yapabilir miyim, fiziksel aktivitem ne seviyede olmalı?” veya “Tedavim sırasında cilt bakımı yaptırabilir miyim?” gibi merak edilen sorulara alanında deneyimli medikal onkologlar tarafından yanıt veriliyor.
 
Kanser hastaları için doğru bilgi kritik öneme sahipken, hastalığı psikolojik olarak kabullenme ve psikolojik destek almak da bir o kadar önemli.  “Kanser hastalığını nasıl kabullenirim?”, “Kanser hastalığımı küçük çocuğuma nasıl anlatabilirim?”, “Kanser tedavisi gören çocuğumu hastaneye nasıl hazırlayabilirim?” gibi sorulara bu kanallarda uzman psikolog ve pedagoglar aracılığıyla yanıt bulmak mümkün.

YORUMLAR

  • 0 Yorum