AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

Kültürel Miras Yaşıyor Projesi devam ediyor

04 Eylül 2021 - 13:36

Smyrna Agorası’na Avrupa Birliği Desteği

İzmir’in kültürel mirasının korunması ve bu alanda farkındalık yaratılması için çalışmalarını yürüten Kentimiz İzmir Derneği, Smyrna Agorası’nı odağına alan ‘Kültürel Miras Yaşıyor’ projesinin açılışını bir çalıştayla gerçekleştirdi.



Kültür ve Turizm Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı uzmanlarının da katılım sağladığı açılış etkinliğinde kamu, özel sektör, üniversite ve sivil toplumu temsilen alanlarında uzman kişiler bir araya geldi. Çalıştayın öncesinde katılımcılar, Smyrna Agorası’nı Doç. Dr. Akın Ersoy’un rehberliğinde gezerek alanın değerlerini ve önemini Smyrna Antik Kenti Kazı Başkanı’ndan dinlemenin keyfini yaşadılar. Gezinin ardından ise proje faaliyetlerini şekillendirmek ve yön vermek üzere EGİAD Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Merkezi (Tarihi Portekiz Sinagogu)’ne geçilerek “İçerik”, “Tasarım”, “Dijital Uygulamalar”, “İletişim” ve “Belgesel” ana başlıklarında eş zamanlı oturumlar gerçekleştirildi. Oturumlarda, özellikle tarihi kent merkezinin kalbinde yer alan Smyrna Agorası’nın mekânsal olarak tarihi alandan ayrı ele alınmaması gerektiğine dikkat çekilirken, kent kimliğinde antik dönemden beri süregelen ve Agora’da izleri sürülebilen liman, ticaret, alışveriş, çok kültürlülük gibi unsurlara vurgu yapıldı. Ayrıca, iletişim ve tanıtım araçları için günümüzde uygulanan ve Smyrna Agorası özelinde de tercih edilmesi gereken yöntemler üzerine çeşitli fikirler ortaya koyuldu. 

Proje sunumunu yapan Kentimiz İzmir Derneği Genel Sekreteri Sedef Özer, tüm katılımcılara katkıları için teşekkür ederken, çalıştayın çıktılarının bir rapora dönüştürülerek, aynı zamanda projenin yol haritası olarak değerlendirileceğini vurguladı.

Yüzü Aşkın Projenin Arasından Seçildi
Kültür ve Turizm Uzmanı Ahmet Yakup Erkılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığını temsilen yaptığı konuşmasında; Kültürel Miras Yaşıyor projesinin 100’ün üzerindeki başvurunun içinden seçilen 22 projeden biri olduğunu ve bu projenin Smyrna Agorası’nın hak ettiği bilinirliği ve takdiri kazanmasında önemli bir etki yaratacağını düşündüklerini ifade etti. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”ndan hibe desteği alınan projede uluslararası alanda iş birliği geliştirilerek Smyrna Agorası’nın tanıtılması, alandaki ziyaretçi deneyiminin artırılması ve kültürel mirasın yorumlanmasına yönelik çeşitli araçlar geliştirilecek.

Bölge halkı, çocuklar, üniversite arkeoloji/kültürel miras bölümü öğrencileri ile kültürel miras alanında profesyonel olarak çalışanlar için eğitim programları oluşturularak, kültürel miras ve tarihi alan konusunda farkındalığı artırmak üzere İzmir’de hayata geçirilecek.
Smyrna Agorası’ndaki ziyaretçi deneyimini artırmaya ve ziyaretçi profilini çeşitlendirmeye yönelik olarak VR ve AR uygulamaları, çok dilli sesli rehber özelliği barındıran bir mobil uygulaması, tarihi alanla ilgili önemli bilgileri ve eğlenceli soruları içeren bir kiosk, Roma Dönemi maketi, fotoğraf çekim alanı gibi tanıtım araçları geliştirilecek. Ayrıca, Kemeraltı zanaatkarları ile çağdaş tasarımcılar bir araya getirilerek alana özgü hediyelik eşya tasarımları oluşturulacak.  

Smyrna Agorası’nın bilinirliğini ve önemine dair farkındalığı artırmaya yönelik olarak da broşür, illüstratif harita, internet sitesi, belgesel film ve dijital oyun gibi tanıtım materyalleri hazırlanacak, aynı zamanda sosyal medya kampanyası yürütülecek. Oluşturulan tüm içerikler Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Yunanca olarak hazırlanacak.    

Kültürel miras alanında çalışmalar yürüten İzmirli paydaşların proje süresince yürütülecek olan tanıtım ve miras yorumlama süreçlerine katılımını ve projenin sürdürülebilirliğini sağlamak üzere iki çalıştay gerçekleştirilecek.

Proje ortaklarının bulunduğu İtalya’ya ve Yunanistan’a çalışma ziyaretleri düzenlenecek. Bu ziyaretlerde söz konusu eğitim programlarının içerikleri hazırlanacak; kültürel mirasın tanıtılmasına yönelik iyi uygulamalar, arkeolojik alanlarda AR, VR gibi teknolojik araçların kullanımı, dijital oyunlar vb. konu başlıklarında miras yorumlama üzerine konuların uzmanlarıyla birlikte çeşitli atölyeler gerçekleştirilirken, bu alanda iyi uygulamaların görülebileceği arkeolojik alanlar ziyaret edilecek.

Kültürel Miras Yaşıyor Projesi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’nin mali desteği ile hayata geçirilen “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı” kapsamında hibe desteği almıştır. Programın Sözleşme Makamı, Merkezi Finans ve İhale Birimidir. “Ortak Kültür Mirası: Türkiye ve AB Arasında Koruma ve Diyalog-II (CCH-II) Hibe Programı”, Türk ve AB kuruluşları arasında ortaklaşa uygulanan ortak kültürel miras faaliyetlerinin teşvik edilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. Bu hibe programının genel hedefi, kültür, sanat ve kültürel miras yoluyla sivil toplum diyaloğunun, kültürel miras konusunda uluslararası işbirliğinin geliştirilmesi ve Türkiye'de kültürel değerlerin teşvik edilmesidir. 
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar