OPET Tarihe Saygı Projesi’nin 15 yıldan bu yana aralıksız devam eden çalışmalarına ışık tutan “Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik!” sergisi, yerinde ziyaret edemeyenler için 3 boyutlu özel bir çalışma ile online ortama taşındı. Öte yandan PİRİ uygulaması ile proje kapsamında yapılan tüm çalışmalar dijital bir tur ile ziyaret edilebiliyor.
OPET’in “Tarihe Saygı Projesi” kapsamında Gelibolu Tarihi Alanı’nda gerçekleştirdiği tüm çalışmalar ile “2018 Troya Yılı” kapsamında ‘Arkeo-Köy’ kimliği kazanan Tevfikiye ve Etno-köy olarak yenilenen Çıplak Köyü’ndeki dönüşümün hikayesi, “Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik! Çanakkale’nin Kültür Mirası: Gelibolu’dan Troya’ya OPET Tarihe Saygı Projesi” sergisi çatısı altında, Troya Müzesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. “Paylaştıkça Çoğalan Zenginlik” sergisi, sosyal sorumluluk anlayışına yeni bir boyut kazandıran Tarihe Saygı Projesi’nin 15 yıllık serüvenine ayna tutuyor. Çanakkale topraklarında hayata geçirilen fiziksel ve toplumsal dönüşümü tüm yönleriyle ele alan sergi yoğun ilgi üzerine sergi, dijital ortama da taşındı. Pandemi koşulları ve lokasyon etkisiyle yerinde ziyaret edemeyenler, www.opet.com.tr üzerinden 3 boyutlu bir şekilde sergiyi gezebilecek.
https://www.opet.com.tr/tarihe-saygi-projesi-paylastikca-cogalan-zengin-sergisi PİRİ TARİHE SAYGI TURU BAŞLIYOR
Öte yandan Tarihe Saygı Projesi, 15’inci yılında özel bir dijital bir tur olan PİRİ ile işbirliğine taşındı. Şehirlerin dijital turlarla gezilmesine imkan veren yeni nesil bir rehber olan PİRİ aplikasyonuna, Gelibolu Yarımadası’ndan başlayan ve Troya’ya uzanan Tarihe Saygı rotası eklendi. Tarihe Saygı Projesi’ne özel olarak hazırlanan rotada projeyle ilintili 27 durak bulunuyor. Tüm duraklar opera sanatçısı ve oyuncu Cihan Ayhan’ın anlatımı ile dinleyicilere sunuluyor. Piri mobil uygulaması, Appstore ve Googleplay üzerinde ücretsiz olarak telefonlara indirilebiliyor.
TARİHE SAYGI PROJESİ, KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİN PAYLAŞARAK ÇOĞALACAĞI BİLİNCİNİ YERLEŞTİRMEYİ HEDEFLİYOR
Bu toprakları savunmak adına verilmiş iki tarihi mücadeleyi, Çanakkale Savaşları ile Troya Savaşı’nı kültürel birikimler ışığında ele alan OPET Tarihe Saygı Projesi, tarihi ve kültürel zenginliklerin paylaşarak çoğalacağı bilincini yerleştirmeyi hedefliyor. Proje, 2006 yılında kültür mirasımızın çok katmanlı izlerini barındıran Çanakkale’de Gelibolu yarımadasında başladı. Topraklarımızın taşıdığı zenginliklerin korunarak gelecek kuşaklara aktarılması, ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılması hedefiyle hem fiziksel bir yenilenmeyi hem de toplumsal dönüşümü bir arada ele alan, yenilikçi bir sosyal sorumluluk anlayışıyla hayata geçirildi. Ekonomik, sosyal ve kültürel yönden çok katmanlı bir gelişim için bölge sakinlerini, resmi kurumları ve sivil organizasyonları karar alma süreçlerine dahil edip kültür mirası etrafında birleştirerek, işbirliği, paylaşım ve kalkınma odaklı özgün bir model uygulandı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı’nda, dört yıl gibi kısa bir sürede 8 köy, 2 şehitlik, 2 camii yenilendi, 6 müze ve kültür merkezi, 3 anıt projesi hayata geçirildi, Eceabat Opet Tarihe Saygı Parkı ile bir ortaokul bölgeye kazandırıldı. Tarihî Alan içerisinde yer alan ve buram buram tarih kokan köyler yepyeni bir çehre ve tarihlerine yaraşır bir kimlik kazandı. Yerel kalkınma odaklı çalışmalar çevresini, tarihini ve kültürel değerlerini koruma bilinciyle desteklenirken, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihî Alanı’ndaki köyler özgün bir görünüme büründü.
TEVFİKİYE VE ÇIPLAK KÖYÜ HALKIN KATILIMIYLA YENİ BİR ÇEHREYE BÜRÜNDÜ
“2018 Troya Yılı” vesilesiyle OPET “Tarihe Saygı Projesi” Çanakkale’nin Troas bölgesine taşındı. Bir dünya mirası olan Troya’nın kültürel zenginliklerini paylaşarak çoğaltmak amacıyla bölgede yaşayan ve binlerce yıllık kültürel geçmişe sahip “Son Troyalılar”ın köylerine yepyeni bir çehre kazandırıldı. Troya Milli Parkı içinde bulunan Tevfikiye Köyü arkeolojiyle iç içe geçen tarihinden, Çıplak Köyü ise Troya bölgesinin kültür mirasının zenginliklerinden ilham alarak kurgulanmış konseptlerle yenilendi, değişti ve dönüştü. Köylülerin aktif katılımıyla hayata geçirilen Tevfikiye Arkeo-Köy ve Çıplak Etno-Köy uygulamaları, Ören Yeri ile Müze’nin temsil ettiği değerleri bu toprakların insanlarının kırsal mirasıyla birleştirerek yaygınlaştırmayı, yaşatarak ve paylaşarak zenginleştirmeyi hedefledi. Köylerde hayata geçirilen fiziksel ve sosyal dönüşüm, bölge insanının yaşam kültürü üzerinden Troya’yı bugünle buluşturdu.
YORUMLAR