AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

Seramiğin 46 Yıllık Yolculuğu: Ahmet Nejat Birdevrim

01 Ekim 2024 - 16:51

Ahmet Nejat Birdevrim’in Seramik Sanatında Geçen 46 Yılı "Yolculuk" Sergisi İle Taçlanıyor

Seramik sanatçısı Ahmet Nejat BİRDEVRİM, sanat hayatının 46. yılında 50. sergisini açmaya hazırlanıyor.  BİRDEVRİM’in "Yolculuk” adını taşıyan yeni sergisi, sanat hayatı boyunca yapmış olduğu eserlerden bir seçki sunuyor. Sanatçının eserleri İstanbul’un kalbinde Fatih Belediyesi’nin ev sahipliğinde Nusret Çolpan Sanat Galerisi’nde 4 Ekim - 30 Kasım tarihleri arasında sanatseverleri bekliyor.

Seramik sanatçısı Ahmet Nejat BİRDEVRİM, sanat hayatının 50. sergisi için hazırlıklarını tamamladı. BİRDEVRİM için dönüm noktası olacak bu sergide sanatçı; eserlerinde geleneksel sanatları yaşatmaya çalışırken, yaptığı eserlerde tüm kâinatın sahibi ve yaratıcının tüm güzelliklerini ve ona olan sevgisini de eserlerine aktarıyor. Sergide, sanatçının özellikle 24 ayar altın ile bezenmiş turkuaz sırla sırlanmış eserlerinin ve altın ile bezediği panoları aylar süren çalışmaların bir sonucu olarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Sanatçı, Selçuklu, Osmanlı ve hat sanatının inceliklerini günümüz estetiğiyle harmanlayarak, derin duygularını toprağa aktarırken, izleyicilere hem geleneksel hem de modern bir deneyim sunmayı hedefliyor.


‘Sanat yaşamının 46. Yılında 50. Sergi’

46 yıllık sanat hayatında, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında birçok sergiye imza atan, hat sanatını Allah ve Peygamber sevgisini ifade etme aracı olarak kullanan sanatçı, bu sergisinde aynı zamanda yaratılan alemler içinde kendine en yakın bulduğu deniz dibi alemini yine kendi imzası olan turkuaz sırla birleştirerek su altının gizemli dünyasını da toprağa yansıtıyor. Ahmet Nejat BİRDEVRİM; sanatını Allah’ı anlatmak için kullandığını ve O’nu anlatmanın, yaratmış olduğu güzellikleri gösterebilmenin en güzel yolunun toprağı sanata çevirmek olduğunun altını çiziyor. 1994 yılında Kültür Bakanlığı tarafından, çalışmaları sanat eseri kapsamına giren sanatçı BİRDEVRİM’in sergisi, 4 Ekim - 30 Kasım tarihleri arasında Fatih Belediyesi Nusret Çolpan Sanat Galerisi’nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.


Dört Element Bir Gönül: "Yolculuk”

Türkiye’de “Seramiğin Ak Çinisini Kullanan Sanatçı” olarak da bilinen BİRDEVRİM’in sanat çalışmalarını farklı kılan en önemli detay ise formülü tamamen kendisine ait olan ve çalışmalarıyla özdeşleşen turkuaz tonundaki sırı… 15 yıl kadar yapmış olduğu dalgıçlık sayesinde su altındaki gizemli dünyayı su üstüne çıkarıp toprağa yansıtmayı başaran sanatçının 3000 deney sonucu özenle hazırladığı sırları ak çini ile büyük bir uyum gösteriyor ve ortaya çok özel renkler çıkıyor. Eserlerinde suyun altındaki gizemli dünyayı, toprağın dokusuyla birleştirerek izleyicilere tanıtmayı amaçlayan sanatçı, her bir çalışmasında yaşanmışlıkları ve özlemleri yansıtıyor.
                                                               
Ahmet Nejat BİRDEVRİM Hk.
1957, İstanbul doğumludur. 1976 yılında Haydarpaşa E.M.L’si Elektronik bölümünden mezun olduktan sonra 1982 yılında Devlet Tatbiki Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu’nu okul ikincisi olarak bitirdi. 1985 yılında kendi sanat atölyesini açan Ahmet Nejat Birdevrim, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Çini İşletmeciliği ve Cam Seramik Programlarında öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Yurt içi ve dışında sayısız sergiye katılan Birdevrim, Türkiye’de “Seramiğin ak çinisini kullanan sanatçı” olarak da bilinmektedir. Kadıköy’de sadece kendi eserlerini ihtiva ettiği bir sanat galerisi ve atölyesi de bulunan sanatçı aynı zamanda İstanbul Üniversitesi’nde 28 yıl ders verdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Seramik Cam ve Çinicilik programına dış paydaş olarak destek vermektedir.

Tarih: 4 Ekim Cuma
Saat: 18.00
Mekan: Nusret Çolpan Sanat Galerisi
Adres: Akşemsettin, Adnan Menderes Blv. No:54, 34080 Fatih/İstanbul


 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar