AKTÜEL GÜNDEM

AKTÜEL GÜNDEM

https://www.mahalligundem.com/

UNDP'den tasarım odaklı yenilik yarışması: Tasarla Çukurova

08 Eylül 2020 - 16:36

Tasarım Odaklı Yenilik Yarışması “Tasarla Çukurova” katılımcılarını bekliyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ve Avrupa Birliği (AB) finansmanı ile Adana ve Mersin’de hayata geçen Yenilik Merkezleri’nin faaliyetleri kapsamında ürün yeniliği alanında yaratıcı çözümler ortaya koyacak Tasarım Odaklı Yenilik Yarışması, “Tasarla Çukurova”nın başvuruları açıldı. Başvuru süreci 28 Eylül tarihine kadar devam edecek olan yarışma, Türkiye genelinde endüstriyel ürün tasarımı konusunda çalışan her yaştan öğrenci, akademisyen, tasarımcı ve girişimciye açık !

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin endüstriyel tasarımcılarını, dört ay sürecek disiplinler arası bir tasarım maratonunda buluşturuyor. Çukurova bölgesinde şirketler, girişim ve yenilikçilik eko-sistemini destekleyerek, bölge ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmayı amaçlayan yarışma, UNDP tarafından Mersin ve Adana illerinde hayata geçirilen Yenilik Merkezleri faaliyetleri kapsamında düzenleniyor. “Tasarla Çukurova” yarışması, endüstriyel ürün ve tasarım alanında yenilikçi fikirleri ve fikir sahiplerini, şirketler kesimi ile buluşturmaya, yenilikçi üretim ve tasarım uygulamaları yoluyla rekabetçiliğin geliştirilerek yeni ürün ve hizmetleri bölge ekonomisine kazandırmaya odaklanmış durumda.

Adana Sanayi Odası (ADASO), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) ve Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) işbirliğiyle düzenlenen “Tasarla Çukurova”, bölge ekonomisinin önde gelen sektörleri olan tarım ve gıda alanlarında aktif şirketlerin rekabetçiliğini ve ihracat potansiyelini, yenilikçilik altyapısına ve bu alandaki farkındalığa yatırım yaparak desteklemeyi hedefliyor.

Başvuruları 28 Eylül’e kadar açık olan yarışma, Çukurova özelinde Türkiye’nin yenilikçilik eko-sisteminde karşılaşılan ürün inovasyonu eksikliklerine yönelik ölçeklenebilir ve uygulanabilir katkılar sunmayı ve şirketler kesiminin ürün tasarımı alanındaki yenilikçilik düzeyini artırarak Ar&Ge, ürün ve prototip geliştirme süreçlerini canlandırarak imalat sanayinde yenilikçiliği sürdürülebilir kılmayı hedefliyor. Dört ay sürecek yarışma iki eleme aşamasına sahip olacak ve 10 finalist fikir; proje hızlandırma, ölçeklendirme ve proje geliştirme aşaması ile birlikte üretime hazır, çalışan prototiplere dönüştürülecek. Başarılı projeler, test aşamasından sonra nihai ürünlere dönüştürülecek şirketler kesimi ile buluşacak.

Başarılı katılımcıların prototiplenebilir ve ürüne dönüştürülebilir fikirlerin, yarışma sonunda Çukurova bölgesinde gıda ve tarım alanında faal şirketlerin ve değer zincirlerinin sorunlarına çözüm olması hedefleniyor. Bu yıl ilki gerçekleştirilecek olan ve Çukurova bölgesinin önde gelen sektörlerinden gıda, tarım, ambalaj ve lojistik değer zincirine odaklanacak olan yarışma, “Nihai tüketiciye ve ihracata yönelik gıda paketlemesinde yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler” teması ile, endüstriyel ürün tasarımcılarını bir araya getirecek.

Tasarım Odaklı Yenilik Yarışmaları serisi, UNDP tarafından Adana ve Mersin’de hayata geçirilen Yenilik Merkezlerinin yenilikçilik konusunda farkındalık yaratma ve eko-sistemi geliştirme hizmetleri kapsamında düzenleniyor. Önümüzdeki yıllarda da devam etmesi planlanan Tasarım Odaklı Yenilik Yarışma serisi bölge ekonomisinin farklı sektörlerine ve imalat sanayine yönelik yenilikçilik kapasitesinin ve altyapısının, özellikle ürün tasarımı alanındaki problemlere uygulanabilir çözümler geliştirilmesi yoluyla desteklenmesini amaçlıyor.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliği ile yürütülen Suriye Krizine Yanıt olarak Türkiye’de Dayanıklılık Projesi (TDP) İstihdam Yaratımı Bileşeni kapsamında açılan Yenilik Merkezleri, Adana ve Mersin’de Yenilik ekosisteminin oluşturulması ve güçlendirilmesi amacıyla kuruldu. Adana ve Mersin Yenilik Merkezlerinin temel hedefleri; yerel ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek için yenilikçilik kültürünü beslemek, Adana’da ve Mersin’de yenilikçilik eko-sistemini geliştirmek, yenilikçi ürün ve hizmetler geliştirme, üretim, tasarım, pazarlama ve ihracat için buluşma ve etkileşim noktası olmak, eko-sistemdeki işletmelerin yenilikçilik alanındaki ihtiyaçlarını belirleyerek firmalara yol haritası oluşturmak, eğitim, danışmanlık, mentörlük ve fiziksel altyapı gibi, yenilikçilik kapasitesini geliştirme hizmetleri sağlamaktır.




 

YORUMLAR

  • 0 Yorum

Son Yazılar