Sabancı Üniversitesi ve Sakıp Sabancı Müzesi digitalSSM Arşiv ve Araştırma Alanı yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması" projesi, yeni medya sanatının önde gelen temsilcilerinden Jeffrey Shaw ile Tate Modern ve ZKM dijital sanat koruma uzmanlarının yer alacağı “Sürükleyici Medyayı Korumak” başlıklı bir konuşmaya ev sahipliği yapıyor.
Sürükleyici medyanın (immersive media) geleceğe taşıma yöntemlerini konu alan etkinlikte katılımcılar, Shaw’un “Virtual Sculpture” (Sanal Heykel, 1981) ve Agnes Hegedüs’ün “Memory Theater VR” (Sanal Gerçeklikte Bellek Tiyatrosu, 1997) adlı çalışmalarına odakla yeni medya sanatı eserlerini korumanın teknik ve harici zorluklarını ele alacak.
8 Nisan Perşembe 16.00’da webinar platformunda gerçekleştirilecek etkinliğe, Sakıp Sabancı Müzesi web adresi üzerinden kayıt yaptıran herkes ücretsiz olarak katılabilir. Etkinlik dili İngilizce olan konuşmada eşzamanlı Türkçe çeviri yapılacaktır.
Program:
8 Nisan 2021 Perşembe
16.00 Açılış
Sanatçının Bakış Açısından Sürükleyici Medyayı Korumak
Jeffrey Shaw, Yeni Medya Sanatçısı
Bu bölümde bilgisayar sanatının önde gelen isimlerinden Jeffrey Shaw, kendi eseri Virtual Sculpture’ın ( Sanal Heykel, 1981) yanı sıra Agnes Hegedüs’a ait Memory Theater VR (Sanal Gerçeklikte Bellek Tiyatrosu, 1997) adlı eserin korunma çalışmalarına dair yaklaşımlarını paylaşacak.
16.40 TATE – Sürükleyici Medyayı Koruma Projesi
17.00 Yuvarlak Masa:
Sürükleyici Medyayı Koruma Çalışmalarında Teknik ve Harici Zorluklar
Tom Ensom, Zamana Dayalı Medya Konservatörü (TATE)
Osman Serhat Karaman, Dijital Koruma Yöneticisi (SSM)
Jack McConchie, Zamana Dayalı Medya Konservatörü (TATE)
Morgane Stricot, Medya Sanatı ve Dijital Sanat Konservatörü (ZKM)
Matthieu Vlaminck, Medya Sanatı ve Dijital Sanat Konservatörü (ZKM)
Cemal Yılmaz, Bilgisayar Bilimcisi (Sabancı Üniversitesi)
İlk bölümde bahsedilen çalışmaların üzerine gerçekleştirilecek tartışmada, teknolojik sanatın korunmasında zaman etkisine dair sorular ele alınacak. Teknoloji kullanarak üretilip korunan sanat eserlerinin aynı zamanda etkisini de korumanın mümkün olup olmadığını tartışılacak ve eserlerin ilk dolaşıma girdiği dönemde kullanılan teknolojinin korunma için yeterli gelmediği durumlarda, bu eserlerin geleceğe kalması için tercih edilecek unsurlar masaya yatırılacak.
18.00 Soru-cevap
Not: Teknolojik Sanat Eserlerinin Korunması Projesi kapsamında daha önce gerçekleştirilmiş etkinlikler, SSM YouTube kanalında izleyebilir.
YORUMLAR