7. Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’ne Geri Sayım Başladı
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği’nin (ÇEDBİK) her yıl düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’nin 7’ncisi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle 22 Kasım 2024 tarihinde Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleştirilecek. ‘Sıfırın İnşası: İnsanca Yaşam’ temasıyla düzenlenecek zirvede ‘İnsanca Bir Yaşam için Sürdürülebilirlik’, ‘Yeşil Binalar Nereye Gidiyor?’, ‘Sürdürülebilirliğin Finansmanı’, ‘Binalarda Teknoloji’, ‘Sürdürülebilir Kentler’ ve ‘Gayrimenkulde ESG’ gibi 6 kritik konu masaya yatırılacak.
Zirvenin Açılış Konuşmalarında Kimler Yer Alacak?
Zirvenin açılış konuşmalarında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç yer alırken, kapanış sohbetinde Prof. Dr. Celal Şengör sürdürülebilirlik, deprem ve şehirlerimize dair görüşlerini paylaşacak.
Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Zirvesi
ÇEDBİK gayrimenkul sektöründe sürdürülebilirliğin önemini ortaya koymak amacıyla her yıl düzenlediği Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’nin 7’ncisini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle 22 Kasım 2024 tarihinde Swissotel The Bosphorus’ta gerçekleştirecek.
7. Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’ne Katılım
Bu yıl ‘Sıfırın İnşası: İnsanca Yaşam’ temasıyla düzenlenecek olan zirvede, binaların ve şehirlerin insan merkezli bir yaklaşımla nasıl daha yaşanabilir ve çevre dostu hale getirilebileceğine dair güncel çözümler masaya yatırılacak.
Zirveye 100’e yakın kuruluş destek verirken, yaklaşık 40 uzman konuşmacı ve 450 katılımcı bekleniyor.
İnsanca Bir Yaşamın Sürdürülebilir Temelleri: 6 Önemli Başlık
Zirvede, ‘İnsanca Bir Yaşam İçin Sürdürülebilirlik’, ‘Yeşil Binalar Nereye Gidiyor?’, ‘Sürdürülebilirliğin Finansmanı’, ‘Gayrimenkulde ESG’, ‘Sürdürülebilir Kentler’ ve ‘Binalarda Teknoloji’ gibi 6 önemli konu, sektör profesyonellerinin bilgi alışverişinde bulunacağı oturumlarda masaya yatırılacak.
Bu oturumlarda sürdürülebilirliğin toplumsal yaşam üzerindeki etkileri ile insanca bir yaşamın temellerini atacak projelerin nasıl hayata geçirileceği, katılımcıların deneyimleri ve önerileriyle zenginleşecek. Yeşil Bina ve yerleşkelere yönelik LEED, BREEAM, EDGE ve WELL gibi uluslararası sertifika sistemlerinin yanı sıra, Türkiye'nin ulusal yeşil bina sertifika sistemi Yes-TR ile ÇEDBİK tarafından geliştirilen B.E.S.T gibi yerel sertifika sistemlerine dair son gelişmelerin tartışılacağı zirvede, sürdürülebilir projelerin finansmanında önemli olan Taksonomi ve etki yatırımı gibi yeni yaklaşımlar da ele alınacak. Gayrimenkul sektöründe ESG standartlarının uygulamaları ve etkileri; çağdaş şehircilik anlayışı ve stratejileri ile sürdürülebilir kentleşme için gerekli politikaların neler olabileceği ortaya konulacak. BIM, dijital ikiz teknolojisi, yapay zeka uygulamaları ve dijital dönüşüm gibi binaların geleceğini şekillendiren teknolojik yenilikler de tartışılacak.
Sektör Liderleri Çevresel ve Toplumsal Sürdürülebilirliği Tartışacak
Hem çevresel hem de toplumsal sürdürülebilirlik açısından önemli tartışmalara ev sahipliği yapacak olan zirvenin açılış konuşmalarını Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Hasan Suver, Bakırköy Belediye Başkanı Doç. Dr. Ayşegül Ovalıoğlu, Maltepe Belediye Başkanı Esin Köymen ve ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç yaparak sürdürülebilir ve insan dostu şehirlerin inşasında ortak çabaların önemi ve iklim değişikliği ile mücadele konularında kritik görüşlerini paylaşacaklar.
Açılış Paneli ve Oturumlar
Açılış konuşmalarını takiben ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç’ın moderatörlüğünde ‘İnsanca Bir Yaşam için Sürdürülebilirlik’ başlıklı açılış panelinde Ziraat GYO Genel Müdürü Peyami Ömer Özdilek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Banu Aslan, Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ve İBB Şehircilik Grubu Başkanı, Kiptaş Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kurt yer alacak. Açılış panelinin ardından başlayacak oturumlar ise sırayla ‘Yeşil Binalar Nereye Gidiyor?’, ‘Sürdürülebilirliğin Finansmanı’, ‘Gayrimenkulde ESG’, ‘Sürdürülebilir Kentler’ ve ‘Binalarda Teknoloji’ başlıklarıyla gerçekleştirilecek.
Oturum Konuşmacıları ve Katılımcılar
Oturumlara katılması kesinleşen isimler arasında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Enerji Verimliliği Daire Başkanı Murat Bayram, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Dış Kaynaklı Yatırım Daire Başkanı Esra Turan Tombak, HAS Mimarlık Kurucu Ortağı Ayşe Hasol, TÜV SÜD Akıllı Sürdürülebilir Binalar İş Birimi Müdürü Dr. Hannes Raoul Endriß, ABD Yeşil Bina Konseyi (USGBC) Başkan Yardımcısı Vatsal Bhatt, GBCI Europe Doğu Avrupa Pazar Geliştirme Direktörü Vessela VALTCHEVA-MCGee, Bosphorus Invest Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş, Garanti BBVA Konut Finansmanı Direktörü Songül Yeşilçimenli, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Denge Gayrimenkul Değerleme Yönetim Kurulu Üyesi Simla Çağın Budakoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, Turner Türkiye ESG Sorumlusu Olcay Açıkgöz, SP Mimarlık Kurucu Ortağı Sabri Paşayiğit, EurAsia Proptech Initiative Kurucusu Mete Varas, Autodesk Ülke Müdürü Evren Arın, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, Arup İklim ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri Portföy Lideri Duygu Başoğlu, Karaoğlu Peyzaj Kurucu Ortağı Yasin Otuzoğlu, CBRE Direktörü Can Kadir Yalnızcan, IPKB Direktörü Yalçın Kaya yer alıyor.
Prof. Dr. Celal Şengör: İnsanca Yaşamın Sosyolojik Yaklaşımı
Zirvenin kapanış sohbetinde, gazeteci Ali Çağatay’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Celal Şengör insanca yaşamın sürdürülebilirlik boyutundaki detayları hakkında görüşlerini paylaşacak. Afet riskine yönelik kentsel dönüşüm politikalarının sosyoekonomik boyutu ve çevreye duyarlı yapılaşmanın iklim krizine katkıları gibi konuların yanı sıra, insanca yaşamın toplumsal ve sosyolojik tanımı masaya yatırılacak.
YORUMLAR