DUYURU KÖŞESİ

DUYURU KÖŞESİ

Duyuru/ilan sayfası

AKM'de bu hafta sanatseverleri bekleyen etkinlikler

19 Şubat 2025 - 12:31

İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), 24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında, operadan baleye, tiyatrodan konsere birçok etkinlikle sanatseverleri ağırlayacak.
 
ERGÜN ŞENLENDİRİCİ ANMA KONSERİ
 
1958 yılında Bergama'da doğan Ergün Şenlendirici, müzikle iç içe bir yaşam sürerek, kuşaklar boyu müzikle uğraşan Şenlendirici ailesinin bir ferdi olarak kariyerine yön verir. Çocuk yaşta trompet çalmaya başlayan Şenlendirici, Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinde festivallere katılır. Uzun yıllar Okay Temiz ile birlikte çalışan sanatçı, aynı zamanda pek çok ünlü isme de eşlik eder. Kısa bir süre de İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu'nun mehter bölümünde trompet sanatçısı olarak görev almış ve toplulukla konserler verir.
Ünlü klarnet sanatçısı Hüsnü Şenlendirici'nin babası olan Ergün Şenlendirici, 1997 yılında kalp krizi sonucu hayatını kaybeder. Bu özel konser, Hüsnü Şenlendirici'nin mehterle birlikte gerçekleştireceği ortak icranın yanı sıra, rahmetli sanatçının diğer oğlu Volkan ve torunları Ergün ile Naz'ın da birer eser seslendireceği anlamlı bir etkinlik olarak izleyicilere sunuluyor.
Sanat yönetmenliğini M. İhsan Özer’in yaptığı konserde, mehterbaşı Şükrü Alkan olurken
 solistliği Hüsnü Şenlendirici üstleniyor. Volkan Şenlendirici, Ergün Şenlendirici ve Naz Şenlendirici ise konuk sanatçı olarak sahneye çıkacak. 
Ergün Şenlendirici Anma Konseri-İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu; 25 Şubat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
 
RICHARD 
 
Okan Bayülgen’in W. Shakespeare’in ölümsüz eseri III. Richard oyunundan uyarladığı “Richard”, yeni sezonda tekrar İngilizce üst yazıyla Atatürk Kültür Merkezi Türk Telekom Opera Salonu’nda seyircisiyle buluşacak. 2023- 2024 sezonunun en çok izlenen oyunlarından biri olan “Richard”, Kabare Dada ve Net Sanat tarafından hayata geçirildi. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri’nde Yılın Prodüksiyonu ve Yılın Dramaturgu (Dilek Tekintaş), 10. Uluslararası Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri’nde ise Yılın Oyuncusu (Okan Bayülgen), En İyi Koreografi (Dicle Doğan) ve Yılın Prodüktörü (Cemalettin Kömürcü) ödüllerine layık görüldü. Bugüne kadar 60 oyunda yaklaşık 110.000 seyirciye ulaşan ve kapalı gişe oynayan oyunda Okan Bayülgen’e, birbirinden değerli oyuncular ve canlı müzik performansıyla seyircinin beğenisini kazanan müzisyenler eşlik ediyor.
 
Richard; 25 Şubat saat 20.30’da AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda.
 
LA TRAVIATA
 
Giuseppe Verdi’nin eşsiz bir hikâyeyi operatik bir başyapıta dönüştürdüğü La Traviata, opera tarihinin en çok sahnelenen ve hayranlık uyandıran eserlerinden biri olarak tahtını koruyor. Verdi’nin “Rigoletto - Il Trovatore – La Traviata” üçlemesinin en tanınmış eseridir La Traviata…
Francesco Maria Piave’nin yazdığı libretto, Alexandre Dumas'nın (oğul) romanının özünü kusursuz bir şekilde sahneye taşıyor. Verdi’nin müziği, bu hikâyeye evrensel bir ruh kazandırırken; Violetta’nın melankolisi, Alfredo’nun tutkusu ve Germont ailesinin toplumsal baskıları, her biri ayrı ayrı, müzikal olarak canlandırılarak her notada ve her melodide, karakterlerin yaşadığı duygusal fırtınalar gözler önüne seriliyor.
La Traviata, sadece bir aşk hikâyesi değil, aynı zamanda dönemin toplumuna tutulan bir eleştiri aynası… Paris’in eğlence dolu yüzeyinin altında, toplumsal tabular, kadınlara biçilen roller ve aşkın özgürleştirici gücü sorgulanıyor. Violetta, hem güçlü hem de kırılgan bir karakter olarak, bu çatışmaların tam merkezinde yer alıyor. Onun trajedisi, bireysel arzular ile toplumsal normlar arasındaki uzlaşmaz gerilimin bir yansıması.
Devlet Opera ve Balesi Başrejisörü Recep Ayyılmaz'ın sanatın tüm dallarından yararlanarak ortaya çıkardığı yorumu ile sahneleyeceği La Traviata izleyiciyi, kendisini yalnızca bir operada değil, insanlığın en temel duygularını işleyen bir yaşam tablosunun içinde bulmaya davet ediyor. 
La Traviata- İstanbul Devlet Opera ve Balesi; 26 Şubat 20.00 ve 27 Şubat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda.
 
ASİTANE MEŞKLERİ
 
Medeniyetimizde bir öğretim yöntemi olan meşk talim etme, öğrenme anlamlarına gelir. Tarihimizde talebenin hocasından öğrendiği musiki eserini okumasına “meşk etme” tabiri kullanılır. Türk musikisinde meşk usulü ise tarih boyunca saraylarda, görkemli konaklarda, camilerde ve tekkelerde uygulanmış ve mekâna, üsluba göre farklı tarzları beraberinde getirmiştir. Mesela tekkelerde musiki eşliğinde icra edilen meşk ile tekke tavrı ortaya çıkmıştır. Tekke tavrı ile dervişler meşreplerine göre kimi zaman vecd hali ile coşkulu zikirler yapmış kimi zaman ise sükûn hali ile mana âleminde tefekküre dalmıştır. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu ile meşk geleneği AKM’de sanatseverlerle buluşuyor. 
Asitane Meşkleri-İstanbul Meydan Meşkleri Topluluğu; 26 Şubat 20.00’de AKM Tiyatro Salonu’nda.
 
ESARETİN BEDELİ
Shawshank Hapishanesinde iki kez müebbet hapse çarptırılan Andy Dufrense, hapishane şartlarına ve zor koşullara karşı çabucak pes edeceği düşünülse de ayakta kalmak için büyük direnç gösterir. Uzun yıllarını hapishanede geçirmiş eski mahkum Red ile büyük bir dostluk kuran Andy Dufrense, etrafında yer alan mahkumları da kısa sürede etkiler ve onları parmaklıklar arasında olsalar bile özgürlüğün ve umudun asla yok edilmeyeceğine inandırır. Andy Dufrense; izleyicilere hayatta sabrın, bilginin ve zekanın tüm zorlukların üstesinden gelebileceği gösteriyor.
Stephen King tarafından yazılan, Owen O’neill & Dave Johns’un uyarladığı oyunu Barış Erdenk yönetiyor. Red: Mehmet Demiralp, Andy: Ulaş Ersoy, Greg Stammas: Alper Tazebaş, Bryan Hadley: Akın Berk Sağıroğlu, Mert Entwistle: Mert Ceylan, Rico Rodriguez: Kadir Can Şeren,
 Rooster: Onur Kayabaşı, Bogs: Muzaffer Saygı, Dawkins: Murat Kesim, Brooksie: Edip Tümerkan, Tommy: Koray Alper, mahkumlar: Çağrı Satıcıöz, M. Uğur Nak, Doğukan Nazif Soykök, Oğuzhan Göksel, Yunus Emre Altun, Deniz Er, Emre Olanca, gardiyanlar ise Yasin Akder, Bahtiyar Sarıkamış ve Mehmet Zorba tarafından canlandırılıyor.
Esaretin Bedeli-Ankara Devlet Tiyatrosu; 28 Şubat 20.30, 1 Mart 20.30, 2 Mart 15.00 ve 20.30’da AKM Tiyatro Salonu’nda.
 
İSTANBUL DEVLET SENFONİ ORKESTRASI DENİZBANK KONSERLERİ 
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserlerinde bu hafta, Orta Amerika ve Afrika kültürüne ait bir çalgıyken özellikle 20. yüzyılda modern eklemelerle farklı müzik türlerinde de yer alan, senfonik eserlerde solist çalgı statüsüne gelen Marimba yer alıyor. Orkestrayı şef Adrian Prabava’nın yöneteceği konserin ilk yarısında dinleyiciler, renkli düzenlemelerle, sevilen klasik müzik eserlerinin solist Adelaide Ferriere tarafından marimba ile yorumlanışına tanık olacak.
Konserin ikinci yarısında ise; Brahms’ın büyük patlamalar ve kontrastlardan uzak, anlamlarla örülü bir tablo gibi karşımızda duran Üçüncü Senfonisi seslendirilecek.
 
İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası DenizBank Konserleri; 28 Şubat saat 20.00’de Türk Telekom Opera Salonu’nda. 
 
DON GIOVANNI
 
İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Wolfgang Amadeus Mozart’ın ünlü operası “Don Giovanni”yi sahneye taşıyor. Lorenzo Da Ponte’nin kaleme aldığı librettosu ile kara komedi olarak tanımlanan “Don Giovanni”, insan doğasının en iyi ve en kötü yanlarını sergiliyor. Ruhsal ve dünyevi arzular, komedi ve trajediyle birlikte Mozart’ın dehasıyla birleşiyor. Aytaç Manizade’nin sahneye koyduğu eserin orkestrasını İbrahim Yazıcı yönetiyor.
 
Don Giovanni İstanbul Devlet Opera ve Balesi; 1 Mart 15.00’te Türk Telekom Opera Salonu’nda.
 
TÜRK TELEKOM PRIME KAHVE KONSERLERİ-KEMAN VE PİYANO RESİTALİ İBERYA’DAN ANADOLU’YA

Türk Telekom Prime Kahve Konserleri, her cumartesi Atatürk Kültür Merkezi’nin büyüleyici atmosferinde sanatseverlerle buluşuyor. Türk Telekom Prime Kahve Konserleri serisi kapsamında Atatürk Kültür Merkezi fuayesinde bu hafta Türkiye ve İspanya' dan iki sanatçı iki ülkenin müzik kültürünü bir araya getiriyor. Halk müziği ezgilerinden ilham alınan bu konserde Ulvi Cemal Erkin, Manuel de Falla, Muammer Sun ve Joaquín Turina' nın eserleri seslendirilecektir. İki ülkenin zengin kültürel miraslarının evrensel müzik diliyle buluştuğu konserde, İspanyol Piyanist İsaac Friedhoff Calvo'ya ait yeni bir bestenin prömiyeri de gerçekleştirilecek. Kemanda Ezgi Yürümez, piyanoda ise İsaac Friedhoff Calvo sanatseverlerle buluşacak.

Türk Telekom Prime Kahve Konserleri-Keman ve Piyano Resitali İberya’dan Anadolu’ya; 1 Mart 11.00’de Türk Telekom Opera Salonu Fuaye’de.
 
BARIŞ MANÇO & CEM KARACA
 
Bir yanda, güçlü bir rock kültürü yaratılmasının öncülerinden Cem Karaca, bir yanda, 200’den fazla bestesi olan, birçok dilde şarkıları söylenen, Türkiye’nin bir manada sanat elçisi olan Barış Manço. Bu iki çağdaş halk ozanının hafızalara yer etmiş şarkılarından oluşan repertuarda, İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu solistleri Jülide Karan, Ezgi Eyüboğlu, Mehmet Kılınç sanatseverlere nostalji dolu bir gece yaşatacak. Konserin sanat yönetmenliğini ise Bora Kayalar üstleniyor.
Barış Manço & Cem Karaca-İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu; 1 Mart 20.30’da Türk Telekom Opera Salonu’nda.
 
SAATLERİ AYARLAMA ENSTİTÜSÜ

Doğu ve batı, eski ve yeni, geleneksel ve modern kutupları arasında salınıp duran Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri Saatleri Ayarlama Enstitüsü, Serkan Keskin’in onlarca surete büründüğü bir oyunculuk şöleniyle sinema ve tiyatronun iç içe geçtiği çağdaş bir uyarlama olarak izleyici ile buluşuyor. Oyunun yönetmenliğini Serdar Biliş üstleniyor.

Saatleri Ayarlama Enstitüsü; 2 Mart 20.30’da Türk Telekom Opera Salonu’nda.
 
MASAL YOLU
 
Masal yolunda da karşımıza çıkan devler, ejderhalar, cadılar, periler, prensler, prensesler hayatın yansıması… “Derin bir uykudan uyanmak nasıl mümkün? Hasta bir kalp nasıl iyileşir?” “Kahramanlar, masalların sihriyle korkularını küçültüp kalplerini büyütebilecekler mi?” sorularının cevabının arandığı oyunda, seçimlerle dolu bir macera izleniyor. Gökçe Kurt Elitez, Ali Ertekin, Doruk Ordu ve Bahri Çakır’ın performansıyla seyirciyle buluşan oyunu uyarlayan ve yöneten ise Gökçe Kurt Elitez.
Masal Yolu-İstanbul Devlet Tiyatrosu; 2 Mart 11.00 ve 13.00’te AKM Tiyatro Salonu Fuaye’de.
WARHOL’UN DÜNYASI-POP ART’IN İKONU
 
Atatürk Kültür Merkezi, modern sanatın en önemli isimlerinden biri olan Andy Warhol’a adanan "Warhol’un Dünyası – Pop Art’ın İkonu" sergisine ev sahipliği yapıyor. Warhol, Pop Art akımının öncülerinden biri olarak sanat ve yaşam arasındaki sınırları ortadan kaldıran eserleriyle tanınıyor. Sergide, Warhol’un tanınmış eserlerinin yanı sıra özel koleksiyonlardan seçilen eserler de sanatseverlerle buluşuyor. 
 
Warhol’un Dünyası-Pop Art’ın İkonu; 4 0cak- 4 Mayıs 2025 tarihleri arasında AKM Müzik Platformu’nda.
 
PABLO PICASSO-RESİMDEN SERAMİĞE BİR SERÜVEN
 
AKM Galeri'de yer alan "Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven" sergisi, ünlü sanatçının orijinal gravürleri, çizimleri, posterleri, litografileri ve fotoğraflarından oluşan 170 eseri sanatseverlerle buluşturuyor. Kariyerine Paris'te başlayan ve burada Montmartre'daki "Bateau-Lavoir" atölyesinde tanınan Picasso, dönemin önemli sanat tüccarlarıyla tanışarak sanat dünyasında hızla yükseldi. Bohem yaşam tarzı ve tutkulu ilişkileriyle tanınan sanatçının eserleri, bu dönemde yaşadığı aşklardan derin izler taşıyor. Picasso’nun sanatı, yıllar içinde farklı stiller ve tekniklerle sürekli evrim geçirdi. Kübizm'in öncülerinden biri olan Picasso, 1907'de tanıştığı Derain ve Braque ile birlikte bu akımı geliştirdi. Sergide yer alan eserler, Picasso'nun sanat yolculuğunun çeşitli evrelerini ve onun sanatsal dönüşümlerini kapsıyor.
 
Pablo Picasso: Resimden Seramiğe Bir Serüven; 28 Eylül 2024-4 Mayıs 2025 tarihleri arasında AKM Galeri’de.
 
FRİDA KAHLO’NUN GÜNLÜKLERİ
 
Frida Kahlo’nun Günlükleri Sergisi, sanatçının kişisel günlüklerinden esinlenerek hazırlanan ve Frida Kahlo’nun yaşamına, içsel dünyasına ve sanatsal yolculuğuna derin bir bakış sunan eşsiz bir deneyim sunuyor. Sergi, Kahlo’nun acıları, tutkuları ve yaşamı ile harmanlanmış düşüncelerini keşfetmeye olanak tanıyor. 
 
Frida Kahlo’nun Günlükleri; 23 Ocak- 23 Mart 2025 tarihleri arasında Atatürk Kültür Merkezi Çok Amaçlı Salon'da. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum