DUYURU KÖŞESİ

DUYURU KÖŞESİ

Duyuru/ilan sayfası

Türk gezginler 2025'te daha fazla tatil yapmaya hazırlanıyor

03 Aralık 2024 - 10:30

Seyahat pazarı 2025 yılında büyümeye hazırlanıyor. Marriott Bonvoy'un Avrupa, Afrika ve Orta Doğu'nun ara aralarında olduğu on pazarda 21 bin 374 yetişkin arasında ve Türkiye'den 2 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirdiği Ticket to Travel 2025 (Seyahate Bilet) araştırması, Türk gezginlerin yüzde 53'ünün 2024 yılına kıyasla 2025'te daha fazla tatile çıkmayı planladığını, yüzde 85'inin ise daha fazla veya aynı miktarda tatil yapacağını gösteriyor. Yalnızca yüzde 11’i daha az tatil yapmayı planlıyor.
 
Araştırmaya katılan Türk gezginler, 2025 yılında; 2,5 kez yurt içi tatile, 2,2 kez kısa mesafeli tatile (dört saat veya daha kısa uçuş) ve 1,9 kez uzun mesafeli tatile çıkmayı planladıklarını belirtiyor. Bu sonuçlar katılımcıların 2025'te toplamda ortalama 6,6 kez tatile gitmeyi planladığını gösterirken, bu da her iki ayda bir, birden fazla tatil anlamına geliyor.
 
Yükselen trendler
Araştırma, yükselen veya yeni seyahat trendlerini de ortaya koyuyor. Bunların arasında özellikle aile kültürel mirasını, tarihini veya köklerini keşfetmek için çıkılan 'Kültürel Miras Tatilleri' yer alıyor. Katılımcıların yüzde 47’si daha önce bu tarz bir tatile çıktığını ve yüzde 35'i ise gelecek yıl ya da yakın gelecekte çıkmayı planladığını belirtiyor.
 
En genç ve en yaşlı gezginlerin bu tatilleri yapmış olma olasılığı en yüksek olarak görülüyor. 25-34 yaş arası katılımcıların yüzde 56'sı, 55 yaş ve üzerindeki gezginlerin yüzde 50’si ve 18-24 yaş arasındakilerin yüzde 49’u bu tatili deneyimliyor.
 
Bu trendin arkasındaki temel etkenler yüzde 52 ile aile büyüklerinin nerede yaşadığını ve büyüdüğünü görmek istemek, yüzde 47 ile ailenin nereden geldiğini bilmenin ve yaşamlarının nasıl olduğunu anlamanın önemli olduğuna' inanmak olarak gösteriliyor.
 
Yükselişteki bir başka seyahat trendi ise ‘cesaret isteyen tatiller’. Bu trend, tatile çıkıldığında daha cesur olma ve yaşanılan yerde deneyimleme fırsatı bulunmayan şeyleri denemeye daha yatkın olma anlamına geliyor. 
 
Türk gezginlerin yüzde 76’sı tatilde daha cesur olduklarını söylüyor. Katılımcılar, tatilde yaptığı ve evde deneyecek kadar cesur olmadığı en üst sıradaki 3 aktiviteyi şöyle sıralıyor; 
 
Yüzde 51 zip lining, skydiving veya jet ski gibi yüksek adrenalinli aktiviteler,
Yüzde 45 yüksek tırmanışlar,
Yüzde 38 sıra dışı yiyecekleri tatmak.  
 
Güçlenen trendler
Özellikle sürdürülebilirlik ve yapay zeka kullanımı gibi önceki yıllarda ortaya çıkan diğer trendler 2025 yılında daha da belirgin hale gelecek. Katılımcıların yüzde 86’sı seyahat planlarının çevresel etkilerini göz önünde bulundurduğunu söylerken, araştırmaya katılan Avrupa, Orta Doğu ve Afrika pazarlarında bu oran yüzde 72’yi buluyor. Ancak sadece yüzde 30'u bunu her seferinde yaptığını söylüyor.
 
Katılımcıların yüzde 70’I son tatillerinde konakladıkları yerlerin sürdürülebilirliğini kontrol ettiğini, yüzde 40'ı ise rezervasyon yaptırmadan önce kontrol ettiğini belirtiyor. Türk gezginler, daha geniş bölgelerdeki yüzde 30'luk orana kıyasla sürdürülebilirlik konusunda daha duyarlı.
 
2025'e yönelik seyahat planlaması söz konusu olduğunda yapay zeka kullanımı hızla artıyor. Katılımcıların yüzde 53’ü bir tatili planlamaya veya araştırmaya yardımcı olması için yapay zekayı kullandığını söylüyor. Türk gezginler yapay zekayı yüzde 41'lik genel orandan daha fazla kullanıyor.
 
Bu trende genç gezginler öncülük ediyor. 18-24 yaş arası Türk gezginlerin yüzde 64'ü, 25-34 yaş arasındakilerin ise yüzde 68'i yapay zekayı kullandığını belirtiyor.
 
2025'te gezginler için neler önemli olacak?
 Konaklama tercihleri söz konusu olduğunda, temel özelliklerde mükemmellik en önemli etken olmaya devam edecek. Türk gezginler bu özellikleri yüzde 97 temizlik, yüzde 94 fiyat, yüzde 94 konum, yüzde 94 müşteri hizmetleri ve yüzde 94 mutfak ve yemek seçenekleri olarak sıralıyor.
 
Katılımcıların yüzde 77'si için sürdürülebilirlik artık önemli bir konaklama konusu haline gelirken, yüzde 62’lik kısım konakladıkları yerin hayvan dostu olmasını istiyor. Yüzde 70’i ise tek başına seyahat edenlere hitap eden konaklama tesislerinin önemine dikkat çekiyor.
 
Türk gezginler en önemli önceliklerini şöyle sıralıyor; yüzde 54 ile 'kendini şımartmak', yüzde 49 ile 'aile ve arkadaşlarla kaliteli zaman geçirmek' yüzde 46 ile ‘harika yiyecek ve içecek seçeneklerine sahip olmak’. Ayrıca, yüzde 44’lük kesim için geri döndüğünde daha sağlıklı hissetmek önemli.
 
Hesabını bilenler
Araştırmaya göre katılımcılar daha fazla tatil planlamalarına rağmen, bütçeleri ne olursa olsun 2025'teki tatillerinde ödeyecekleri paranın karşılığını en iyi şekilde almak istediğini söylüyor.
 
Tatil yapmayı düşünen gezginleri rezervasyon yaptırmaya yönlendirecek en önemli şey yüzde 50 ile 'özel bir fiyat almak'. 
 
Her on Türk gezginin yüzde 38’i tatile çıkarken döviz kurlarını her zaman dikkate aldığını söylerken, yüzde beşi genellikle hiç dikkate almadığını, ancak 2025 yılında dikkate alacağını belirtiyor.
 
Yüksek sezon dışında kalan aylarda tatile çıkmak tatili daha ekonomik hale getirmenin bir diğer popüler yolu. Katılımcıların yüzde 77'si yüksek sezon dışında tatil yaptığını veya yapmayı planladığını söylüyor. Türkiye'deki katılımcıların yüksek sezon dışı tatil için ana gerekçesi ise yüzde 67 ile kalabalığın daha az olması. Yüzde 44’ü ise daha uygun fiyat nedeniyle bunu yapıyor.
 
Marriott International Türkiye ve Orta Doğu Direktörü Şafak E. Güvenç’e göre: “Araştırma sonuçlarına göre Türk gezginler her iki ayda bir, birden fazla tatile çıkmaya hazırlanıyor. Uluslararası, bölgesel ve yurt içi seyahatlere yönelik bu güçlü istek sektör için harika bir haber ve önümüzdeki yıl için heyecanlıyız. Araştırma 2025 yılı için çeşitli trendleri de öne çıkarıyor. Cesaret isteyen tatiller ve ailenin kültürel mirasını keşfetmek için çıkılan tatiller gelecek yılın ana temalarını oluşturacak. Hesabını bilerek hareket etmek, tatil rezervasyonu yaparken birçok kişi için tatil bütçelerinden bağımsız olarak önemli bir konu olacak.Ayrıca, tatil planlamasında yapay zeka kullanımının oldukça yaygınlaştığını ve Türk gezginlerin bu konuda başı çektiğini görüyoruz. Aynı zamanda, sürdürülebilirlik konusu özellikle konaklama söz konusu olduğunda artık birçok Türk gezgin için önemli bir özellik haline geldi.”
 
Mortar tarafından Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya, Almanya, Suudi Arabistan Krallığı, BAE, Polonya, Güney Afrika ve Türkiye'de 21.374 yetişkin arasında yapılan araştırmaya Türkiye'den 2.132 kişi katılmıştır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum